Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että sähköjohdoille kaatuneisiin puihin tai tykkylumen alas painamiin sähköjohtoihin ei saa missään nimessä koskea. Vaurioituneissa sähköverkoissa voi myös esiintyä niin sanottu nollavika, joka voi aiheuttaa hengenvaaran.

Viime päivien myrskytuulet ja voimaka lumentulo ovat kaataneet puita sähköjohtoja vasten. Suuren lumi- ja jääkuorman takia sähköjohdot voivat roikkua metrejä alempana kuin normaalisti. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaakin, että lunta ja jäätä ei saa mennä omin päin irrottelemaan johdoista. Sähköjohtojen tai niille kaatuneiden puiden koskeminen käsin tai esimerkiksi suksisauvalla voi olla hengenvaarallista.

Näin tunnistat nollavian

Vaurioituneissa sähköverkoissa saattaa esiintyä vaarallinen nollavika, joka voi rikkoa rakennuksen sähkölaitteita ja aiheuttaa sähköisku- ja tulipalovaaran. Nollavian vuoksi kiinteistön sähkölaitteiden metalliset voivat kuoret tulla jännitteisiksi. Jännite voi nousta pahimmillaan 230 voltista 400 volttiin.

Kyseessä saattaa olla nollavika, jos

• sähkölaitteet toimivat oudosti
• valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin
• saat sähköiskun esimerkiksi metallikuorisesta laitteesta.

Jos epäilet nollavikaa, katkaise sähkö pääkytkimestä. Ole varovainen ja ota huomioon, että sähkökeskuksen metallinen runko voi olla jännitteinen.

Soita hätänumeroon 112, jos sähköverkkojen viat aiheuttavat välitöntä vaaraa ihmisille tai omaisuudelle. Muissa tapauksissa ole yhteydessä oman alueen sähköverkkoyhtiöön.