Suomessa syntyy vuosittain noin 2 miljoonaa tonnia jätettä, josta muovijätteen osuus on 140 000 tonnia. Puolet kaikesta muovijätteestä on pakkausjätettä, jota päätyy kierrätykseen eniten. Pienillä teoilla voit vähentää omaa muovijätekuormaasi.

Muoviteollisuus ry:n mukaan pääkaupunkiseudulla vuonna 2015 tehdyn kotitalouksien ja julkisen sektorin jätteen koostumustutkimuksen mukaan muovien osuus kotitalouksien sekajätteistä oli yhteensä noin 16 %. Se tekee noin 28,4 kg asukasta kohden vuodessa.

Näin vähennät kotisi muovikuormaa

1 Tutki hygieniatuotteiden pakkausselosteita, älä osta muoveja sisältäviä tuotteita.

2 Vältä tekokuituvaatteiden ostamista: yhdessä fleece-vaatteessa voi olla tuhansia mikromuovin palasia. Myös teknisistä vaatteista ja softshell-tuotteista irtoaa pesussa paljon mikromuovia. Älä pese vaatteitasi turhaan.

3 Kanna ostokset kangaskassissa kotiin. Tee helmille ja juureksille itse kankainen pussi, tai käytä paperipussia tai biohajoavaa ekopussia.

4 Tarkista kosmetiikan tuoteselosteet ja suosi luonnonkosmetiikkaa, joka ei sisällä mikromuovia. Joissakin kuorintavoiteissa ja hammastahnoissa voi olla mikromuovia.

5 Kierrätä elintarvikepakkausten muovit (jogurttipurkit, kosmetiikka- ja pesuainepullot,  ja vie ne keräyspisteisiin. Kotipaikkakuntasi keräyspisteet löydät paikkakunnan jätehuollon sivuilta.