Yksi valaisin ovella ja toinen portilla ei riitä, jos pimeään jää monta kulkureitin kohtaa. Tapaturmariski on suuri, jos päivittäin on kompuroitava pimeässä ulkorapuilla tai jäisellä pihatiellä. Pihapiirin pimeys saattaa myös pelottaa lapsia ja aiheuttaa turvattomuuden tunnetta aikuisissakin.

Hyvä ulkovalaistus ratkaisisi siis monta pulmaa, mutta talven tullen ei ehkä tee mieli ryhtyä uusimaan koko pihavalaistusta kaivamalla ja kaapeloimalla. Nopeammat ja kevyemmät ratkaisut ovat tervetulleita. Kenties pihan pimeään perukkaan sopisi valonheitin tai spotti, joka samalla korostaisi komeaa puuta. Entä saisiko vanhoihin valaisimiin lisää valotehoa?

Tuotevalinnoissa on hyvä huomioida naapurisopu, ettei kenenkään asumisviihtyvyys tai yöuni häiriintyisi huikaisevan kirkkaan tai häiritsevästi asennetun valon takia.

Osittain lasitettu tai liikuteltavilla lasiseinillä varustettu tila on ulkotila. Eristämätön ja lämmittämätön varastotila on kostea tila. Nämä vaikuttavat valaisimen hankintaan.

Valosarjan tärkeät tiedot

Kausivaloiksi kutsutut valosarjat ovat helppokäyttöisiä, mutta aivan suin päin ei valovitjaa voi ulos asetella. Kun tuotteeseen liittyy sähkö, on syytä olla tarkkana.

”Valosarjan johtoon kiinnitetty arvokilpi sisältää tärkeimmät tekniset tiedot. IP-kotelointiluokka kertoo suojauksesta kosteutta ja vieraita esineitä vastaan. Arvokilpeen on painettu myös suojausluokka sähköiskua vastaan, mitoitusjännite ja -teho. Muuntajan oma arvokilpi kertoo muun muassa IP-kotelointiluokan ja ulostulojännitteen”, opastaa sähkötuotteiden markkinavalvonnasta ja turvallisuudesta vastaava johtava asiantuntija Mika Toivonen Tukesista.

Valosarjoissa on aina oltava CE-merkintä, riittävät tunnistetiedot eli tyyppi- tai mallimerkintä sekä valmistajan ja maahantuojan tiedot yhteystietoineen. Tuotepakkauksessa on oltava mukana käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi.

Valosarjan johtoon kiinnitetty arvokilpi sisältää tärkeimmät tekniset tiedot. IP-kotelointiluokka kertoo suojauksesta vieraita esineitä ja kosteutta vastaan. Arvokilpeen on painettu myös suojausluokka sähköiskua vastaan, mitoitusjännite ja -teho.

”Myyntipakkauksessa tai mukaan liitetyssä turvallisuus- ja käyttöohjeessa pitää olla valosarjan käyttöön liittyviä ohjeita. Niitä ovat esimerkiksi varalampun tyyppi tai tieto siitä, että lamput eivät ole vaihdettavia sekä millaisia ja kuinka monia lisäosia sarjaan saa liittää ja varoitukset vaurioituneiden valosarjojen käytöstä.”

Suurin osa uusista valosarjoista toimii pienoisjännitteellä eli niissä on muuntaja, joka muuntaa tavallisen verkkojännitteen turvalliseksi pienoisjännitteeksi. Pienoisjännitteenä on yleisimmin käytössä 12 ja 24 voltin tasajännitteet, jotka eivät aiheuta käyttäjälle sähköiskun vaaraa.

”Joitain suoraan verkkojännitteellä toimivia valosarjoja on kuitenkin edelleen markkinoilla. Niitä käytettäessä pitää sähköturvallisuuteen kiinnittää enemmän huomiota. Erityisesti valosarjan johtojen ja lampunpitimien kuntoa pitää tarkkailla.”

Ei mitä ja miten tahansa pihan valaisemiseen

”Ulkona käytettävien valosarjojen on oltava vähintään sateenpitäviä (IPx3). IP-luokituksessa jälkimmäinen numero kertoo tason, jolla se on suojattu vedeltä. Mitä suurempi numero, sitä parempi suojaus. Tavallisimmin ulkokäyttöön tarkoitettujen valosarjojen kotelointiluokka on IP44”, sanoo Toivonen.

Kuiviin sisätiloihin tarkoitetuissa valosarjoissa ja niiden ohjeissa on oltava talon kuva -merkintä tai maininta ”vain sisäkäyttöön”. Keväällä varastolaatikkoon koottujen valosarjojen arvokilpien tiedot on siis luettava tarkoin.

”Aina on syytä varmistua, että muuntajakin on tarkoitettu ulkokäyttöön. Myös ajastimien pitää olla ulkokäyttöön soveltuvia eli yleensä IP44 -kotelointiluokkaa. Ajastimessa tai sen myyntipakkauksessa on kerrottu alin käyttölämpötila, esimerkiksi -40°C. Ulkokäyttöön tarkoitetussa ajastimessa tulee lisäksi olla läppäkansi.”

Kun ulkona ei ole pistorasiaa, moni oikaisee turvallisuuden tuolta puolen. Kausivalojen sähköjä vedellään sisältä parvekkeen oven tai ikkunan välistä.

”Jos valosarjan muuntaja on tarkoitettu käytettäväksi kuivissa sisätiloissa ja itse valosarja tarkoitettu ulkokäyttöön, muuntajalta tulevan pienoisjännitteisen (12 V) johdon voi varovasti johtaa ulos esimerkiksi ikkunan raosta. Silloin on huolehdittava, etteivät johdot pääse vaurioitumaan.”

Turvallinen vaihtoehto monirasiallisille jatkojohdoille on kiinteästi asennettava rasiatolppa. Asennus kuuluu sähkömiehelle. Eglo Park 4 -ulkopistorasiatolppa IP44, www.lumenluxstore.fi.

Ulkopistorasian asennuttamista pihalle tai parvekkeelle kannattaa harkita erityisesti, jos jouluvalot asetetaan joka vuosi samaan paikkaan.

”Koskaan ei saa viedä jatkojohdolla verkkosähköä (230 V) sisältä ulos tai huoneesta toiseen. Eri tiloissa voi olla erilaiset suojausmenetelmät ja oven tai ikkunan välissä johto voi vahingoittua”, korostaa Toivonen.

Lue koko artikkeli TM Rakennusmaailmasta 10/18

Ulkokäyttöön oikea lamppu

Kun ulkovalaisimen lamppu tuntuu himmeältä, tekee mieli hankkia tehokkaampi. Miten valitaan oikea lamppu?

Valon määrän eli valovirran mittari on lumen (lm). Energiansäästölamppujen, ledien ja energiatehokkaampien halogeenien tuottamaa valon määrää ei voi vertailla enää wattien perusteella. Wattimäärä kertoo vain sähkönkulutuksesta, ei lampun tuottaman valon määrästä.

On siis opeteltava muuntamaan watit lumeneiksi. Esimerkiksi 60 watin hehkulamppu vastaa ledilampun ja energiansäästölampun 800 lumenia. Tukes varoittaa vaihtamasta valaisimessa alunperin ollutta led-lamppua toiseen lampputyyppiin. Monilla on edelleen hehku- ja halogeenilamppuja varastoituna kotiinsa. Vaara piilee siinä, että esimerkiksi mitoitusteholtaan 25 W:n valaisimeen saatetaan kokeilla led-lampun tilalle 25 watin hehkulamppua. Se valaisee huomattavasti huonommin kuin valaisimessa ollut 11 W led-lamppu ja valaisin kuumenee. Hehkulamppu on valaisimessa lukevan maksimitehon mukainen, mutta kaapista kaivetaan tehokkaampi 60 W hehkulamppu. Valaistus paranee, mutta valaisimen lämpötila nousee niin paljon, että tulipalon vaara on ilmeinen.

”Lampun vaihtajan pitää aina varmistaa valaisimen ja lampun yhteensopivuus. Turvallisuuden voi arvioida vertaamalla valaisimeen merkittyä maksimitehoa (W) lampun tehoon (W). Led-lamppua käyttämällä tarvitaan huomattavasti pienitehoisempi lamppu, jotta saadaan yhtä hyvä valaistus kuin hehku- tai halogeenilampulla. Pienempi teho tarkoittaa myös pienempää sähkönkulutusta”, muistuttaa ylitarkastaja Jukka Lepistö Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta (Tukes).

Myös syksyllä 2018 Tukesin tarkastajat kiertävät kauppoja, ja tarvittaessa epäilyttäviä valosarjoja testautetaan. Tarkista tuote Markkinavalvontarekisteristä: marek.tukes.fi

Lisätietoa: www.lampputieto.fi, www.tukes.fi: Kodin sähköturvallisuusopas