Talvenkuiva huoneilma poikii monelle terveysongelmia, toisaalta liika kosteus pilaa rakenteet ja uhkaa sekin terveyttä. Huoneilman kosteuden tarkkailu onkin tasapainolaji: sitä pitää mitata, seurata ja säätää. Kausittain kuivaa ilmaa kohentaa laadukas ilmankostutin.

”Höyrystävät ilmankostuttimet ovat turvallisimpia. Ne keittävät veden tappaen näin useimmat vedessä mahdollisesti olevat bakteerit. Höyrystävät kostuttimet eivät myöskään levitä vedessä olevaa kalkkia sisäilmaan. Huono puoli on suuri sähkönkulutus. Suorasähkö­lämmitteisessä talossa asialla ei ole niin iso merkitys kuin esimerkiksi kaukolämpöön liitetyssä kerrostalossa”, sanoo Allergiakaupan toimitusjohtaja Jari Seppälä.

”Höyrystävästä ilmankostuttimesta on myös sellainen oheishyöty tai -haitta, että se samalla lämmittää huoneilmaa, ainakin pieneen tilaan ­laitettaessa”, toteaa omasta käyttökokemuksestaan Mari Liedes. Evijärveläinen Mari Liedes on tyypillinen ilmankostuttimen kausikäyttäjä. Talvella lämmitysaikaan hän kytkee ilmankostuttimen päälle, mutta vain tarpeen vaatiessa.

Haihduttavat ilmankostuttimet ovat toiseksi paras vaihtoehto. Niitä myydään myös “ilmapesuri” -nimikkeillä. Vettä ei keitetä, joten bakteerikasvulle on mahdollisuus.

Haihduttava ilmankostutin ei levitä vedessä olevaa kalkkia sisäilmaan. Käytössä pitää olla tarkkana hygieniasta ja noudatettava laitteen huolto- ja puhdistusohjeita. Veden haihtuminen sitoo energiaa ilmasta, joten ne jäähdyttävät samalla hieman ilmaa. Sähkönkulutus on pieni.

Pisaroiva kostutin kastuttaa lähipinnat

”Pisaroivia eli ultraäänikostuttimia on suurin osa kaupoissa myynnissä olevista laitteista. Kuluttajia houkuttaa edullinen hinta ja pieni sähkönkulutus, mutta laitteet levittävät kaikki veden epäpuhtaudet sisäilmaan. Usein myös pinnat kostuttimen lähellä kastuvat, koska osa pienistä vesipisaroista laskeutuu alas. Pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa vaalean hunnun ikkunoihin ja kodin pinnoille. Ultraäänikostuttimet ovat myös hyvin herkkiä kostutin­elementtiin kertyvälle lialle, joka laskee kostutustehoa voimakkaasti. Pienikin naarmu kostutuselementissä vaikuttaa sekin yleensä tehoa alentavasti. Laitteet eivät siis ole kovin laadukkaita ja pitkäikäisiä”, sanoo Seppälä.

Esimerkiksi ulkomaisten halpaverkkokauppojen sivuilla on myynnissä erittäin edullisia ja ilmankostuttimiksi mainittuja laitteita. Laitteissa on monesti värivalot ja kirkkaat värit, ne voivat olla kärpässienen tai kaktuksen mallisia. Fiilistelevissä kuvissa tuotteet on sijoitettu vaikkapa lastenhuoneen yöpöydälle sumuttamaan vettä.

”Tällaisissa halpatuotteissa on yleensä kaikki ultraäänikostutinten huonot puolet terveysriskeineen. Lisäksi laitteet ovat usein hyvin pieniä, eikä niillä ole riittävää tehoa nostamaan huoneilman kosteutta juuri lainkaan. Kostuttimen höyryntuoton pitäisi olla yli 200 g/tunti, jotta sillä yleensäkään saa mitään aikaiseksi edes pienessä tilassa.”

Myöskään Mari Liedes ei paljon perusta pisaroivista eli ultraäänikostuttimista. Käyttökokemukset eivät ole vakuuttaneet.

”Täydellä toimintateholla laite kastelee ympäriltään kaikki paikat ja pienemmällä säädöllä siitä ei ole mitään hyötyä. Aikoinaan minulla oli se makuuhuoneessa, kun edellisessä asunnossamme oli niin kuiva ilma. Aamulla herätessä tyyny oli aivan märkä. Ei sellaista viitsi käyttää. Niissä laitteissa ei ole muuta hyvää kuin alhainen virrankulutus.”

Lue lisää:

Kuivan huoneilman kostuttajat

Pidä ilmankostus kurissa kotona – pienennät homeriskiä

Kolmenlaisia kostuttimia

Paras valinta: Höyrystävä ilmankostutin

Toiminta: Vesi kuumennetaan höyryävän kuumaksi, jolloin suurin osa mikrobeista (esimerkiksi homeet, bakteerit) kuolee.

Hiukkaspäästöjen mahdollisuus on pienin.

Energiankulutus on suurempi kuin muilla ilmankostuttimilla.

Turvallinen sijoittaminen on tärkeää. Kuuma vesi voi aiheuttaa palovammoja, jos laite kaatuu tai rikkoutuu lasten tai lemmikkien leikeissä.

Allergia- ja astmaliiton suosittelema.

Laitteet on huollettava valmistajan ohjeiden mukaisesti. Vettä ei saa jättää seisomaan vesisäiliöön.

Toiseksi paras vaihtoehto: Haihduttava ilmankostutin

Toiminta: Suodatin, verkko tai pyörivä kiekko kostutetaan, sen läpi puhalletaan ilmaa.

Ei tuota juurikaan hiukkaspäästöjä, ei lämmitä huoneilmaa.

Hengitysliiton mukaan voi aiheuttaa terveyshaittoja.

Laitetta on huollettava säännöllisesti, jottei bakteerikasvustoja synny. Vettä ei saa jättää seisomaan laitteeseen. Kostutusmatot tai -verkot on vaihdettava, allas pestävä ja mahdolliset UV-lamput vaihdettava käyttöohjeen mukaan.

Huonoin vaihtoehto: Pisaroiva eli ultraääni-ilmankostutin

Toiminta: Kostuttaa huoneilmaa pisaroimalla veden esimerkiksi ultraäänen avulla.

Hengitysliiton mukaan voi aiheuttaa terveyshaittoja.

Vedessä olevat mineraalit ja mahdolliset bakteerit päätyvät huoneilmaan ja voivat aiheuttaa vakaviakin terveyshaittoja.

Huoneistoon kertyvä valkoinen hienojakoinen pöly on mineraaleista peräisin. Pölyongelma koskee siis erityisesti ultraäänilaitteita.

Vettä ei saa jättää seisomaan laitteeseen. Osa valmistajista suosittelee tislatun veden käyttöä. Laite on huollettava erityisen tarkasti. Mahdolliset suodattimet on myös huollettava.