Milloin pihaa pitäisi kastella?

Kastelu kannattaa tehdä illalla. Silloin kasvit ovat menossa lepotilaan, ilman lämpötila on alempi kuin päivällä, tuuli tyyntyy ja vesi haihtuu kasvien lehdiltä hitaasti pois. Tärkeää on se, että kastelu tehdään ajoissa, kun toimenpiteestä on vielä hyötyä.

Millaista on hyvä kasteluvesi?

Hyvä kasteluvesi on lämmintä, pehmeää ja hapekasta. Vesijohtovesi soveltuu kasteluun, mutta vedessä on klooria ja vesi maksaa. Sadevettä kannattaa ottaa talteen, ja hyödyntää kasteluvedeksi. Myös pintavettä kuten jokea, lampea tai järveä voi käyttää pihan kasteluun. Yleensä on eduksi, jos kasteluvesi saa seisoa astiassa hapettumassa ennen käyttöä.

Itämeren meriveden suolapitoisuus on vähäistä eli noin puoli prosenttia. Merivettä voi käyttää tilapäiseen kasteluun, jos mitään muuta vettä ei ole saatavilla. Saaristossa ja meren rannalla tilanne saattaa olla tällainen. Esimerkiksi hedelmäpuut, kaalit ja punajuuri sietävät merivettä, mutta marjakasvit, peruna, porkkana ja sipuli kärsivät kastelusta.

Kuinka paljon pihaa pitäisi kastella?

Poutaviikkoina maa tarvitsee jopa 25 litraa vettä neliömetrille. Kastelu vastaa 25 millimetrin sademäärää tai sadetusta, ja maa kastuu 25 sentin syvyyteen. Isojen kasvien ympärille voi tehdä vedellä täytettävän kuopan. Nyrkkisääntö on se, että kastellaan harvoin ja runsaasti eikä usein ja niukasti. Niukka kastelu saa kasvien juuret hakeutumaan pintamaahan kuivumaan.

Nurmikko kastellaan tarpeen mukaan tai aloitetetaan kastelu silloin, kun poutaa on jatkunut yhtä mittaa pari viikkoa. Mikäli kastelun aloittamisessa myöhästyy ja heinä alkaa kellastua, nurmi ei muutu heti vihreäksi kastelullakaan. Nurmikko kuluttaa vettä pari litraa neliömetrillä. Paras kastelutapa on harvoin ja paljon kerralla. Pintakerroksen on ehdittävä kuivua ennen uutta kastelua.

Mitä välineitä kasteluun kannattaa käyttää?

Kastelusta voi pihalla ja parvekkeella selvitä kastelukannun ja sumutinpullon yhdistelmällä.

Kastelusta voi pihalla ja parvekkeella selvitä kastelukannun ja sumutinpullon yhdistelmällä.

Pihan kastelun perusvälineitä ovat hana, letku, liittimet, kastelupistooli ja -kannu. Myös letkutelineestä ja letkukärrystä on iloa. Telineeseen letkun saa siististi riippumaan, ja letkukärryä voi siirtää vesipisteestä toiseen. Edulliset kärryt ovat muovia ja kalliimmat maalattua terästä tai alumiinia. Kärryyn mahtuu yleensä 10–30 metriä vesiletkua.

Millainen on hyvä vesiletku?

Hyvä vesiletku kestää, sen päällä voi jopa ajaa ja letku ei kierry käytössä. Vesiletku voi olla sisähalkaisijaltaan 12, 16, 19 tai 25 millimetriä. Myös ilmaisuja 1/2 tai 3/4 tuumaa käytetään. Kasteluletkut saatetaan valmistaa polyvinyylikloridista (pvc) ja polyesterista. Parhaimmillaan letku voi olla kolmikerroksinen, ristiinkudottu ja pituudeltaan 20, 25 tai 50 metriä. Letkuja saa myös eri värisinä.

Miten liittimet kannattaa valita?

Liittimet valitaan vesiletkun koon ja pihan kastelutarpeen mukaan. Puolen tuuman vesiletkulle ostetaan vastaava liitin. Liittimiä tarvitaan mm. hanan ja letkun, kärryn ja letkun, letkun ja kastelupistoolin sekä letkun ja painepesurin väliin. Pikaliitin on hyvä valinta, sillä letkun saa painalluksella irti vesipisteestä ja vedentulo pysähtyy heti.

Millaisia kastelupistooleja, -suuttimia ja -varsia löytyy?

Kastelusuuttimia on tarjolla runsaasti. Kasteluvarrella ulottuu pensaiden alle ja kukkapenkkiin. Kuva: Black&Decker

Kastelusuuttimia on tarjolla runsaasti. Kasteluvarrella ulottuu pensaiden alle ja kukkapenkkiin. Kuva: Black&Decker

Hana voi olla käsin auki kierrettävä tai erikseen avaimella avattava. Kun hanaan hankkii sopivan välikappaleen ja pikaliittimen, järjestelmä toimii eikä laitteiden käyttöä tarvitse miettiä. Kastelupistooleja ja -suuttimia on tarjolla runsaasti. Vesisuihkun määrää, muotoa ja suuntaa pystyy yleensä ohjaamaan. Kasteluvarsi on näppärä esimerkiksi kukkien kasteluun. Varrella ulottuu ja pääsee ahtaaseenkin sopukkaan.

Kannattaako hankkia sadetin?

Sadetin on mitä parhain valinta silloin, kun nurmikko on kooltaan suuri ja muodoltaan epäsäännöllinen. Sadettimen voi asentaa sopivaan kohtaan, vesi tulee letkua pitkin ja vesi leviää ympyrän, sektorin tai vaikka viuhkan muotoisesti pihamaalle. Sadetin kastelee useita neliömetrejä nurmikkoa kerralla.

Miten tippukastelulaite toimii?

Tippukastelulaitteet ovat myös tulleet pihanhoitajan avuksi. Järjestelmään kuuluu letku, suuttimet ja liittimet. Letku vedetään kasteltavien kasvien kuten kukkien, pensaiden ja puiden alle. Järjestelmä tiputtaa tai suihkuttaa vettä kasveille pieninä annoksina ja sopivin väliajoin. Kasvit pystyvät hyödyntämään kosteuden mitä parhaiten eikä liikakastelua synny.

Tippukastelujärjestelmä suihkuttaa oikean määrän vettä kasveille.

Tippukastelujärjestelmä suihkuttaa oikean määrän vettä kasveille. Kuva: Gardena

Lue koko artikkeli Rakennusmaailman numerosta 6/15!