Laattojen kiinnityslaasteista tunnetuin on perussaneerauslaattalaasti, jota on totuttu pitämään lähes joka paikan höylänä niin sisä- kuin ulkolaatoituksissa sekä tasoitus- ja paikkaushommissa. Ammattilaiset kuitenkin tietävät, ettei ”sanikkaa” voi ihan mihin tahansa käyttää.

Eri kohteisiin sekä materiaaleille löytyy omat laastinsa niin kiinnitys-, paikkaus- kuin tasoitustöihinkin. Pelkästään kiinnytyslaastien kirjosta löytyy useita eri tuotteita, joilla laattoja ja luonnonkiviä ”liimaillaan” alustoihinsa.

Laasti valitaan aina sen mukaan, millaiselle alustalle ja millaisia laattoja ja luonnonkiviä milloinkin ollaan asentamassa.

Vaikka perussaneerauslaattalaastilla on valmistajasta riippumatta yleensä hyvät työstö- ja tekniset ominaisuudet, ei se ole paras vaihtoehto muunmuassa isojen lattialaattojen kiinnityksiin tai saunan palomuuriin liimattavien luonnonkivien asennukseen.

Hyvän täyttö- ja leviävyyskyvyn omaava laasti sopii parhaiten isoille lattialaatoille kuiviin sisätiloihin. Palomuurin laatoituksiin kaivataan laastilta joustoa, jotta lämpötilan vaihtelusta huolimatta laatat pysyvät alustassaan kiinni. Teollisuus on muokannut laasteihin eri ominaisuuksia, jotta kohteeseen kuin kohteeseen löytyisi se varmin vaihtoehto.

Uskolliset urakoitsijat

Merkkiuskolliset urakoitsijat tuntevat käyttämästään kiinnityslaastisarjasta eri kohteisiin parhaiten soveltuvat tuotteet. Jos kaupan hyllystä puuttuu tutun ja turvallisen sarjan juuri tarvittava tuote, voi se aiheuttaa ”syvää ahdistusta”.

Laastien suhteen kannattaisi ainakin muutaman kerran elämässään käydä vieraissa. Yllätys saattaa olla positiivinen ja uusi suhde voi lennättää kokonaan eri tasolle. Vanhassa vara parempi -tunnekin voi vahvistua.

Eri valmistajien toistama fraasi ”käytä samaa tuoteperhettä, pohjasta pintaan!” on kuitenkin hyvä muistisääntö tuotteita valittaessa. Se on myös selustan turva reklamaatiotilanteessa.

Pohjat kuntoon

Vaikka laasti olisi teknisesti hiottu huippuluokkaan, on olosuhteilla suuri merkitys lopputulokseen. Muun muassa lämpötilat, veto, laastin sekoitus, tekeytymisajat ja alustan imukuky voivat nujertaa parhaimmankin tuotteen ominaisuudet.

Ammattilainen sen tietää: pakkasessa maaneita, juuri sisään tuotuja laastisäkkejä ja jääkylmiä laattoja ei voi saman tien käyttää. Kun olosuhteet ja työtavat ovat kunnossa, on kiinnityslaastien tartunta alustaansa erittäin luja.

Laatoituksen tartuntaa alustaan voidaan mitata niin työmaalla kuin tuotekehityslaboratoriossakin vetolujuustartuntamittauksella. 0,5 MPa (megapascal) on määritelty vetolujuudeksi, joka kiinnityslaastin tulee minimissään täyttää kovetuttuaan. Perussaneerauslaattalaastilla vetolujuudet menevät helposti yli 1 MPa:n.

Senteiksi ja kiloiksi muunnettuna se tarkoittaa samaa kuin 10 x 10 cm kokoista laattaa vedettäisiin alustasta irti 1000 kg voimalla ennen kuin irtoaminen tapahtuu.

Heikoin lenkki

Jos laatta-alusta on ”heikko”, ei siihen suoraan voi laatoittaa lujilla kiinnityslaasteilla. Perussääntönä on, että pohjasta pintaa kohden laastin lujuuden tulisi heikentyä. Jos liian heikon pohjan päälle kiinnittää lujalla laastilla laattoja, irtoavat ne pohjia myöten pois. Tämän vuoksi esimerkiksi tiilimuuratun palomuurin päälle laatoitettaessa on tärkeää tutkia alustan rappaus. Kaikki irtonainen ja heikko aines poistetaan. Hyvin usein vanhoissa saneerauskohteissa vanha rappaus ”tiputetaan” kokonaan alas. Uusi tasoitus, mahdollinen verkotus ja sitten vasta laatoitus.

Tästä samasta syystä ennen lattialaatoitusta tai lattian tasoitusta on tärkeää hioa betonilattian pinnasta sementtiliimat pois. Pöly on myös yksi iso tekijä kiinnityslaastien tarttuvuuden kannalta, joten imurointi työmaalla kannattaa. Sementtiliimaa löytyy myös betonisista seinäelementeistä.

Joissain tapauksissa alustan eri kerrosten vetolujuus voi olla heikompi kuin kiinnityslaastin, mutta laattojen kiinnipysyvyyden suhteen ei silti synny ongelmaa. Tällaisia aluskerroksia ovat vedeneristeet. Vaikka niiden vetolujuudet jäävät reippaasti alle kiinnityslaaastien vetolujuuksien, suhtaudutaan niihin kuitenkin eri tavoin eristeiden elastisuuden takia. Useita millejä venyvät vedeneristeet irtoavat alustastaan vedettäessä teipin tavoin, joten elastisuus on avainasemassa siinä, miksi eriste saa olla heikompi kuin kiinnityslaasti.

Kiinnityslaasteille soveltuvat alustat on ilmoitettu tuotekorteissa. Laatoitusalustaksi käyvät kaikki kiviainespohjaiset materiaalit sekä elämättömät levyrakenteet.

Betonisten laatoitusalustarakenteiden kutistumia osataan huomioida entistä tarkemmin. Elastisten liikuntasaumojenkin käyttö isoilla yhtenäisillä ”laattakentillä” on ohjeistettua.

Sekoita ja seisota

Laasti sekoitetaan aina puhtaaseen veteen ja annetaan tekeytyä. Sen ja kevyen uudelleensekoituksen jälkeen laasti on valmista käyttöön.

Kiinnityslaastien tekeytymisajat vaihtelevat tapauskohtaisesti. Asian saa helposti tarkistettua säkkitekstistä. Tekeytymisjan noudattaminen on tärkeää siksi, että kaikki laastissa olevat ainesosat ehtivät liueta. Näin laastista tulee tasalaatuista ja se toimii niin kuin pitääkin. Tekeytyminen vaikuttaa myös oleellisesti työstöominaisuuksiin.

Oikean kokoiset laastikammat, joilla kiinnityslaastit levitetään alustaansa, ovat myös suuressa roolissa laattojen kiinnipysyvyyden kannalta. Seinälaattojen laastitartunnan tulisi olla n. 80 prosenttia ja lattialaatoilla 100 prosenttia.

Kiinnityslaasteille on ilmoitettu avoin aika, jonka kuluessa laatat pitäisi laastiin kiinnittää. Se vaihtelee yleisesti 20–30 minuutin välimaastossa. Avoaikaan vaikuttavat oleellisesti alustan imukyky, veto ja lämpötila.

Auki kammatun laastin ”nahkoittuessa” se pitäisi poistaa ja levittää uutta tuoretta tilalle. Nahkoittuneen laastin päälle kiinnitetyn laatan tartunta jää heikoksi ja voi syntyä ns. ”kopo”, joka irtoaa jossain vaiheessa.

Sellaisiakin purkutyömaita voi tulla vastaan, joissa laatat lähtevät alustasta irti leikiten. Voi vain todeta, että mokomat olivat pysyneet seinässä vuodesta toiseen lähes pelkän saumauslaastin voimalla.

Suomessa kiinnityslaasteille asetetut raja-arvot ja vaatimukset takaavat, että markkinoilta löytyy laadukkaita kiinnityslaasteja, oli sitten valmistaja esimerkiksi Kiilto, Casco, Fescon, Ardex , Mira tai Weber.

Kokeilemallahan se sitten selviää, kenen kiinnityslaastileiriin haluaa liittyä.

Säänkestävä laasti 1

Ulkolaatoituksiin valitaan säänkestävä ja hyvän kantokyvyn omaava kiinnityslaasti. Parvekkeet, portaat, sokkelit ja terassit soveltuvat tämän tyyppisten kiinnityslaastien käyttökohteiksi. Kun laatoitetaan ulkona, on tärkeää muistaa lämpöltila. Laatoituksen aikana sekä kaksi vuorokautta laatoituksen jälkeen on alustan, laastin ja laattojen oltava yli +10 celsiusastetta lämpimiä. Tässä kohteessa on käytetty Weber rock fixiä. Samankaltaisia tuotteita ovat esimerkiksi Kiilto Floorfix DF ja Mira floorfix.

Säänkestävä laasti 2

Kun tällä laastilla laatoitetaan ulkona, on tehtävä aina kaksoiskiinnitys: myös laatan takapintaan levitetään laastia. Sama koskee uima-allaslaatoituksia. Laasti ei kuitenkaan saisi nousta yli sauman puolen välin, mutta jos näin käy, pyyhitään se tuoreeltaan pois. Laatoituksen päälle saa kävellä aikaisintaan 12 tunnin kuivumisajan jälkeen.

Hyvin leviävä laasti

Kun isoja lattialaattoja laatoitetaan suoralle pinnalle kuivissa sisätiloissa, kannattaa kiinnityslaastiksi valita tuote, jolla on hyvä kantokyky ja erinomainen leviävyys. Koska lattialaatan laastitartunnan on oltava totaalinen, on tämäntyyppisen laastin valinta hyvä selustan turva. Vaikka laasti ”hakeutuu” laatan alle lähes itsestään, tehdään asennus aina laattaa liikuttamalla, kun se painetaan laastiin kiinni. Tämän kohteen keittiön ja eteisaulan lattialaatat kiinnitettiin Weber flow fix -laastilla. Vastaavia ovat Fescon Saneerauslaasti ILL, Kiilto Floorfix DF, Mira floorfix.

Kevyt vaalea laasti 1

Märkätilassa vedeneristeen päälle laatoitettaessa on vaalea kevytlaasti hyvä vaihtoehto. Värinsä ansiosta se tuo iloa ja valoa tekijälleen, varsinkin silloin kun kylpyhuonetilassa ei ole ikkunoita. Lasimosaiikkilaatan sävykään ei tummene vaalealla laastilla laatoitettaessa. Tällaisella ”yleislaastilla” saa kätevästi tehtyä laatoituksia sisätiloissa sekä pienimuotoisia laatoituksia ulkona kiviainespohjaisilla vaaka-alustoilla tietyin varauksin. Tässä kohteessa on käytetty Weber supra light fix. Vastaavia ovat esimerkiksi Fescon saneerauslaasti SSL LITE, Kiilto Superfix DF, Mira z-fix.

Kevyt vaalea laasti 2

Valumaton laasti mahdollistaa laatoittamisen ilman naruja, mutta auttaa myös narujen kanssa laatoittajaa erityiessti ovi- ja ikkuna-aukkojen ylityksissä. Erillisiä tuentoja ei tarvitse tehdä, mikä nopeuttaa laattatyötä. Laatta-alustoiksi tämäntyyppiselle laastille soveltuvat betoni, kevytbetoni, tiili, rappaus, sementtipohjaiset tasoitteet, useat levyrakenteet seinissä (kipsilevy, XPS, sementtikuitulevyt) ja vedeneristeet.

Joustava laasti 1

Harkoista muuratun saunan palomuuri oli tasoitettu sementtipohjaisella kuituvahvistetulla tasoitteella. Suunnitelmissa oli kiinnittää luonnonkivilaatat palomuuriin. Koska saunaan oli tulossa puulämmitteinen kiuas ja lämpötilavaihtelut muurissa oli otettava huomioon, valikoitui kiinnityslaastiksi hyvin kuumuutta kestävä S2-luokan elastinen, kuituvahvistettu ja kevyt kiinnityslaasti. Tätä samaa laastia voi käyttää myös uuden betonilattian päälle laatoitettaessa, kun kutistuma on auttamattomasti edessä. Se soveltuu myös kaikkiin kohteisiin, joissa laastilta odotetaan suurta muodonmuutoskykyä sisätiloissa.

Joustava laasti 2

Aina laastin levittäminen kampalastalla alustaan ei riitä, vaan kiinnitettävän laatan tai luonnokiven taakse tehdään ns. takasively, jolla riittävä laastitartunta varmistetaan. Koska tämän laatoituskohteen alustassa ei ollut vedeneristettä, primeriä tai muusta vastaavaa, joka olisi estänyt alustan vedenimukykyä, kostutettiin tasoitettu muuri vesisumulla. Tämä siksi, että laastista ei imeytyisi vesi liian nopeasti pois ja laastille jäisi riittävä aika lujittua. Laastin sekoitusohje tarkistetaan säkkitekstistä, koska merkkikohtaisesti ohjeet ja vesimäärät voivat vaihdella. Tässä kohteessa käytettiin laastina Weber flex fixiä. Vastaavia ovat mm. Fescon Saneerauslaasti SS2, Kiilto HighFlex S2 DF ja Mira 3130 superfix.

Joustava laasti 3

Saunan palomuuri on ollut vuosien saatossa haasteellinen laatoituskohde laattojen pysyvyyden kannalta. Nykyisillä joustavilla laasteilla laatat pysyvät hyvin alustassa kiinni, mutta puulämmitteisen kiukaan putken ja hormin liitoskohtaan on aina jätettävä riittävä liikkumisvara metallin lämpölaajenemisen varalta. Sen tiivistykseen käytetään esim. tulenkestävää palovillaa. Saunan palomuurin ilmeen viimeistelee putken ja hormin liitoskohdan siisti kaulus.

Pika-laasti 1

Asuintilojen laatoituksissa yleensä on kiire, jolloin valitaan kiinnityslaasteiksi nopeasti kuivuvat ja kovettuvat rapid-tuotteet. Sama koskee julkisten tilojen laatoituksia, joissa laattakorjauksien pitää onnistua jopa saman päivän aikana. Pikalaastit mahdollistavat laatoituksen päälle kävelemisen ja saumaamisen jo muutamien tuntien kuluessa. Pikatuotteet ovat normaalisti kuivuviin ja kovettuviin laasteihin verrattuna kalliimpia: vanha sanonta ”kiire maksaa” pitää paikkaansa pikatuotteidenkin suhteen. Varsinkaan pikkukorjauksissa kustannus ei nouse kokonaisuuden kannalta merkittäväksi.

Pikalaasti 2

Tämän saneerauskohteen eteistilan sekä keittiön lattialaatat kiinnitettiin pikalaastilla, jolla on hyvä leviävyys sekä kantokyky. Weber flow rapid fix -kiinnityslaasti on erityisesti tarkoitettu isojen laattojen laatoituksiin kuivissa tiloissa, oli sitten kyseessä kodin tai julkisten tilojen lattiat. Vastaavia ovat esim. Kiilto Lattialaasti DF ja Mira 3250 superplanfix.

Monikäyttölaasti

Saneerauslaattalaastilla on totuttu kiinnittelemään laattoja niin sisällä kuin ulkona, ja on sillä saatettu tehdä pieniä tasoitus- ja paikkaustöitäkin. ”Sanikka” soveltuukin erinomaisesti märkätilojen kiinnityslaastiksi sekä hyvän tartuntakykynsä ansiosta niin ”laattaa laatan päälle” -laatoituksissa kuin muovimaton, maalin tai pellinkin päälle laatoitettaessa. Se soveltuu myös tartuntasillaksi. Tärkeää on muistaa, että vaikka saneerauslaattalaasti tarttuukin kohteeseensa kuin tauti, ei vanhojen mattojen ja maalien päälle parane lähteä laattoja kiinnittelemään suinpäin. Kaikki muovit eivät kestä sementin alkaalisuutta. Myös pohjien lujuus, kosteus jne. ovat tärkeitä asioita, jotka pitää tutkia ennen kuin alkaa hutkia.

Tartunta

Kuivien tilojen lattioita laatoitettaessa lattiat primeroidaan. Dispersioksi valitaan samaan tuotesarjaan kuuluva primeri kuin kiinnityslaasti on. Näin tehden vastuuasiat pysyvät reilassa. Primerointi tasaa alustan imukykyä ja edesauttaa laastin leviävyyttä. Vesi ei myöskään imeydy laastista alustaan liian nopeasti, mikä vaikuttaa suoraan työaikaan sekä laastin lujittumiseen.