Onko ruuvin valinnalla väliä, kun rakennat terassia? Testasimme, mikä ruuvi soveltuu ja kestää missäkin parhaiten.

Kestopuusta rakennetuissa terasseissa suositellaan käytettäväksi tarkoitukseen nimettyjä ruuveja – terassiruuveja. Terassiruuvi-nimikkeellä on myynnissä kirjava valikoima ruuveja, joiden perusmateriaalit ja mahdolliset pinnoitteet vaihtelevat tuntuvasti. Mikä tahansa terassiruuvi ei takaa pitkäikäistä ja kestävää kiinnitystä. Terassin sijainti ja vallitsevat olosuhteet vaikuttavat merkittävästi ruuvien pitävyyteen ja kestävyyteen ajan kuluessa. Olosuhteet ovat erilaiset sisämaassa, merenrannalla, maaseudulla tai kaupungissa.

Ruuvien ja muidenkin kiinnikkeiden kestävyyteen vaikuttaa lisäksi se aine, johon ne ruuvataan ja johon ne ovat kosteuksissa. Terassiruuvien kohdalla oletus on kestopuu. Ruuvien tulee kestää siis ilmaston rasitusta sekä kestopuun suoja-aineiden mahdollisia rasituksia.

Ruuvin pituus ratkaisee

Painekyllästetyssä kestopuussa vihreä väri on peräisin kyllästysaineen sisältämästä kuparista. Ruskea painekyllästetty puu valmistetaan lisäämällä kyllästysaineeseen ruskeaa väriainetta. Lisäksi painekyllästetty kestopuu on käsitelty kemikaaleilla, jotka sisältävät muun muassa suoloja. Ne suojaavat puuainesta lahoamiselta ja homeilta.

Kiinnityksen luotettavuuden kannalta ruuvin on oltava kaksi kertaa niin pitkä kuin kiinnitettävän laudan paksuus. Myös ruuvin lujuus on otettava huomioon esimerkiksi käytön määrän tai erityisen kuormituksen mukaan.

Ruuvien värillä on vain kosmeettinen merkitys. Terassiruuveja on kestopuun värjäyksen mukaan saatavana vihreinä ja ruskeina. Näin ruuvin näkyviin jäävä kanta sulautuu kansilaudan väriin. Kirkkaat rosteriruuvien ja haponkestävien ruuvien kannat taas erottuvat. Pronssiin vivahtavat ruuvien kannat erottuvat ehkä hieman kirkkaita vähemmän.

Rautamarketin hyllystä

Kokosimme testiin terassiruuveja rautakaupoista ja työkalumarketeista satunnaisella otannalla. Tarkoituksen ei ollut löytää paras mahdollinen merkki tai valmistaja, vaan selvittää minkälainen ruuvi kestää korrosoivaa rastitusta.

Aina ei ole tarpeen käyttää kaikkein kestävimpiä ja kalleimpia ruuveja. Kuhunkin kohteeseen riittävän korroosiokestävyyden omaava ruuvi on usein kustannustehokkain vaihtoehto. Ruuvin valintaa voisi lähestyä asennuspaikan ilmasto-olojen perusteella.

Terassiruuvien hinta vaihtelee tuntuvasti materiaalin mukaan. Ruuvien hinta ei kuitenkaan ole koko terassiprojektissa niin merkittävä osa, että siinä kannattasi kovasti pihistää. Tässä otannassa ruuvien kappalehinta vaihteli välillä 3,6–6 snt/kpl. Kun ruuvien menekki – pinta-asennuksessa kaksi ruuvia per kiinnityskohta – on nyrkkisäännön mukaan noin 35 kpl/m2, vaihtelee esimerkiksi 15 neliön terassin ruuvien hinta vastaavasti 18,90 eurosta 31,50 euroon.

Lue lisää:

Näin onnistuu terassin perustus ruuvipaaluilla

Terassin keväthuolto