Maalausjäljen tasaisuuteen vaikuttaa se, millaisilla välineillä työhön ryhtyy. Vääränlaiset työvälineet tekevät työskentelystä hankalaa ja lopputuloksesta epäsiistiä.

Esimerkiksi vesiohenteisia maaleja ei pidä levittää pelkistä luonnonharjaksista valmistetulla siveltimellä. Telan valinnassa nukan pituus ratkaisee, kuinka sileältä tai eläväiseltä pinta näyttää.

Tela vai pensseli?

Oikean työvälineen valinta riippuu siitä, minkä kokoista ja muotoista kohdetta maalataan ja millaiselta sen pinnan halutaan näyttävän. Telalla maalaaminen on nopeampaa, ja jäljestä tulee sileämpää. Siveltimellä maalaaminen on hitaampaa, mutta jäljestä on mahdollista tehdä elävämpää.

Vesiohenteisiet maalit

  • Valitse työhön keinokuitusivellin, myös sekoiteharjassivellin käy. Niissä on aina 10–50 prosenttia luonnonharjasta, jonka hyvä ominaisuus on maalinnostokyky. Sekoiteharjassiveltimillä voi maalata melkein mitä vain, ja ne sopivat sekä vesiohenteisille että öljypohjaisille maaleille, lakoille, puunsuoja-aineille, puuöljyille ja kuullotteille.

Öljypohjaiset maalit

  • Pelkistä luonnonharjaksista valmistetut siveltimet sopivat öljypohjaisille maaleille.

Telan valinta

  • Telan valinnassa ratkaisevat nukan pituus ja telan materiaali. Mitä pidempi nukka on, sitä enemmän se nostaa maalia ja sitä voimakkaammin nukan kuviot näkyvät työn jäljessä. Savimaalin levitys onnistuu parhaiten lyhytnukkaisella telalla, jossa nukan pituus on noin 9 millimetriä. Kalusteiden pinnoilla ja pienemmissä kohteissa sileintä jälkeä saa vaahtomuovitelalla. Pese tela ennen käyttöä, jotta se jää kosteaksi: pyyhekuiva tela ottaa parhaiten maalia ja luovuttaa sitä.

Tee valmistelut huolella

Puhdista maalattavat pinnat ensin liasta ja rasvasta puhdistamiselle tarkoitetuilla maalinpesuaineilla tai -liinoilla. Jos aiempi maalipinta hilseilee, poista irtoilevat maalit ja tasoita pintojen kolot. Hio kiiltävät seinäpinnat kevyesti pesun jälkeen, niin maali tarttuu tasaisesti. Pyyhi ja imuroi pöly pois.

Suojaa työskentelyalusta ennen maalipurkin avaamista suojapaperilla tai pahvilla. ja rajaa muut pinnat. Seinää maalatessa suojataan katon ja lattian rajat sekä seinän reunat. Maalarinteippi sopii hyvin tähän tarkoitukseen.

Kohti hyvää lopputulosta

Maalaaminen sujuu parhaiten, kun sitä tekee riittävän kapea kaistale kerrallaan. Levitä maali kerralla sellaiselle alueelle, että sen ehtii tasata kunnolla ennen kuivumista. Hyvä leveys on noin kaksi–kolme telan leveyttä.

Nosta ensin maali seinälle telan tai siveltimen vedoilla. Tasaa maali yhdensuuntaisilla vedoilla, joko aina alhaalta ylös tai ylhäältä alas, ei siis edestakaisella liikkeellä. Puupinnat maalataan yleensä puunsyiden suuntaisesti.

Maalikerroksia tarvitaan useimmiten kaksi tai kolme. Ensimmäisellä kierroksella maalia levitetään niin paljon, että pinta lähes peittyy. Seiniin jää raitoja, jos käytät maalia liian vähän. Tee seuraavat maalikerrokset ohuemmin, näin pinnasta saa siistin.

Jos näet valmiissa maalausjäljessä kolon tai muun virheen, älä koske siihen ennen kuin pinta on kuiva. Jos maalipintaa yrittää korjata kesken kuivumisen, siihen jää näkyvä jälki.

Ilmankosteus vaikuttaa maalin kuivumiseen. Sopivan kostea ilma on parempi, sillä näin työskentelyaikaa on käytössä enemmän, ennen kuin maalipinta kuivahtaa. Kovalla pakkasella ilma on kuivaa, siksi silloin esimerkiksi savi- ja kalkkimaaleilla maalaaminen on vaikeampaa.

Muista puhdistaa telat ja siveltimet heti työn jälkeen. Vesiliukoisille maaleille riittää vesipesu, mutta helpommin siveltimet ja telat saa puhtaaksi pensselipesuaineilla.

Vinkit antoi Sokeva.