Takka tuo lisälämpöä ja turvaa sähkökatojen varalta. Se on myös monikäyttöinen sisustuselementti. Mutta mitä asioita kannattaa ottaa huomioon takan valinnassa?

1 Mieti mihin tarkoitukseen ensisijaisesti käytät takkaa: lämmitykseen, tunnelman luomiseen, tulen katseluun, ruoan valmistukseen vai näihin kaikkiin.  Käyttötarkoitus ohjaa paitsi takan valintaa myös sitä, mihin takka kannattaa sijoittaa.

2 Jos pääasiallinen käyttötarkoitus on lämmitys, takka sijoitetaan taloon keskeiselle paikalle. Näin lämpö jakautuu tasaisesti asuntoon. Takan ympärillä pitää olla silloin avointa tilaa. Varaavat takat luovuttavat lämpöä pitkään, jopa 24–36 tuntia parilla pesällisellä. Kiertoilmatakat tuottavat lämpöä nopeasti.

Osa varaavista takoista voidaan liittää lämmönsiirtimien avulla vesilämmitysjärjestelmään, jossa takan tuottamaa lämpöä hyödynnetään lattialämmitykseen tai käyttöveden lämmitykseen. Vaihtoehtoisesti varaavia takkoja voidaan yhdistää uudenlaiseen ilmakiertoiseen lattialämmitykseen.

4 Jos takan käyttötarkoitus on ruoanlaitto, on takka luontevaa sijoittaa keittiön lähelle. Monissa takka-leivinuuneissa leivinluukun suunnan voi valita vapaasti eri puolille takkaa.

Tunnelmaa tuovan takan voi sijoittaa myös esimerkiksi makuuhuoneeseen, kunhan sille määritellyt suojaetäisyydet täyttyvät. Suojaetäisyydet palavaan materiaaliin ovat suurimmillaan suoraan luukun edessä.

6 Jos takka halutaan asentaa jälkikäteen toiseen tai jopa kolmanteen kerrokseen, on huomioitava välipohjan kantavuus. Uusissa rakennuskohteissa kantavuudet huomioidaan talon suunnitteluvaiheessa. Erilliset perustukset takalle vaaditaan, jos sen paino on yli 500 kiloa.

7 Viehättääkö omaa silmää kulmikkaampi vai pyöristetympi muotoilu? Mikä pintamateriaali sopii kodin sisustukseen? Vuolukiveä käytetään paljon takkojen pintaverhoiluissa, sillä se varaa ja luovuttaa lämpöä luonnostaan.

8 Varaavissa takoissa koko vaikuttaa yleensä suoraan lämmönvarauskykyyn. Mitä suurempi massa, sitä suurempi varauskyky. Asumismukavuuden kannalta olennaisempaa on kuitenkin miettiä, miten takka tuottaa ja luovuttaa varaamaansa lämpöä.

9 Takan luukun malli vaikuttaa tulinäkymän suuntaan ja laajuuteen. Läpiluukkuinen takka sopii tilanjakajaksi huoneiden väliin, ksiruutuinen lasi antaa esteettömän näkymän tuleen. Varaava takka sopii erinomaisesti myös tulen katseluun, koska siinä voi polttaa pieniä puupanoksia pitkään, ilman että huone kuumenee liikaa.

10 Pinta-ala, jota kullakin takalla voi lämmittää, ilmoitetaan yleensä liukuvina neliömäärinä. Lämmitysneliöt riippuvat talon energiatehokkuudesta sekä huonekorkeudesta, sillä suuri huonekorkeus vaikuttaa tapaan, jolla lämpö leviää. Lämmitysneliöiden ääripäissä ovat vanha remontoimaton rintamamiestalo ja nykymääräyksien mukainen uusi matalaenergiatalo.

11 Varaava takka sopii myös matalaenergiataloon. Se ei nosta huoneen lämpötilaa nopeasti ja paljon, vaan luovuttaa lämpöä pitkään ja tasaisesti. Lämmöntuottoa voi säädellä sillä, lämmittääkö takkaa isommilla kertapanoksilla vai pienemmällä puumäärällä mutta pidemmällä aikavälillä.

Vinkit antoi Tulikivi.