Huonetermostaatin kytkeminen vanhaan sähköpatteriin madaltaa kynnystä energiatehokkuutta parantavaan mukavuus­lämpö­säätämiseen.

Vanhan sähköseinäpatterin termostaattisäätö on usein paikassa, jonne joutuu konttaamaan ja kurkottelemaan. Kun perinteinen seinälle asennettava huone­termostaatti kytketään patteriin ja asennetaan helpompaan paikkaan, helpottuu energiatehokkuutta parantava mukavuuslämpösäätäminen.

Esimerkkitalossamme sähkölämmitys oli toteutettu ilmalämpöpumpulla, tulisijalla ja osassa taloa olevalla varaavalla lattialämmityksellä. Olohuoneessa ja kamareiden seinissä oli lisäksi perinteiset tasolämmittimet, eli suomeksi ilmaistuna sähköiset seinäpatterit.

Lämmityksen hienosäätö oli talossa jäänyt paitsi mukavuuden, myös energiatehokkuuden näkökulmasta seinäpattereiden varaan. Talvella pattereita säädettiin lämpimämmiksi nukkumaan mennessä ja pienennettiin aamulla huoneesta lähdettäessä. Olohuoneen patterin kanssa säädöt tehtiin jokseenkin päinvastoin.

Riesaksi osoittautui vanhojen pattereiden termostattisäädön hankala paikka patterin sivussa. Jotta termostaattiin pääsi käsiksi, joutui konttaamaan ikkunaverhojen sekaan – eikä silloinkaan lämpötila-asteikkoa saanut näkösälle.

Mukavuustekijät voittivat energia-tehokkuuden, joten lämpötilan säätö jäi yleensä tekemättä ja patterit hehkuivat suuren osan aikaa tarpeettomasti.

Ratkaisu ongelmaan olisi ollut vaihtaa taloon vaikkapa modernimmat älypuhelinsovelluksella ohjattavat tasopatterit. Toimivien pattereiden hylkääminen ja uusiin investoiminen pelkästään säädettävyyden takia olisi ollut järjetöntä paitsi ekonomistisesti, myös ekologisesti.

Huonetermostaatti helpompaan paikkaan

Seinäpatterit päätettiin kytkeä erilliseen elektroniseen huonetermostaattiin ja asentaa se seinälle, jolloin lämpötilan säätäminen olisi moni verroin helpompaa.

Talon olohuoneessa on kaksi 800 W sähköistä tasolämmitinpatteria ja makuuhuoneissa 1000 W tasopatterit.

Olohuoneiden patterit oli mahdollista kytkeä samaan termostaattisäätöön, joten ne yhdistettiin. Sähkömies avasi patterien kytkentäkotelon ja veti pattereilta johdotuksen seinälle noin 1,5 metrin korkeuteen, johon huonetermostaatti asennettiin. Johdot asennettiin piiloon kätevillä tarrakoteloilla.

huonetermostaatti

Nyt molempia olohuoneen pattereita voidaan säätää yhtä aikaa samalla termostaatilla. Makuuhuoneissa vastaava järjestely toteutettiin huoneen yhdelle patterille.

Yksinkertaisella kytkennällä patterien ja ylipäätään koko talon mukavuuslämpösäätäminen saatiin helpommaksi, jolloin se tulee myös tehtyä. Samalla saavutetaan energiansäästöt.

huonetermostaatti

Seinäpatterien oma termostaatti ohitettiin kytkentäkotelosta ja ohjaus siirrettiin seinälle asennettavaan huonetermostaattiin.

huonetermostaatti

Huonetermostaatti on perinteinen langallinen malli. Sen johdot koteloitiin siististi nippuun.

Huonetermostaatin asennus johdotuksineen, hinta per patteri:

• Huonetermostaatti 35 €
• Johdotus ja työ 50 €

Yhteensä 85 € (uusi etäsäädettävä tasopatteri n. 150 €)

Lue lisää:

Nopea energiaremontti vaihtamalla termostaatit