Kunnollinen kasvualusta ja taimien hoito takaavat hyvät lähtökohdat istutusten menestykseen. Astiataimia voi istuttaa läpi kasvukauden.

Kesälläkin voi istuttaa taimia, kun välttää hellejaksoja ja valmistautuu kastelemaan istutuksia juurtumisajan. Ruohovartisille perennoille kesä on erinomaista istutusaikaa. Puuvartisten lajien istutusaika riippuu taimityypistä.
Suurin osa lehtipuista ja -pensaista myydään nykyisin astiataimina, joita voi istuttaa läpi kasvukauden. Havupuita ja -pensaita toimitetaan kesäistutuksiin myös sopivina säkkipaakkutaimina.

Esipakattujen – juuristoltaan kosteaan turpeeseen ja muoviin suojattujen – taimien istutusaikaa ovat kevät tai syksy. Joko ennen lehtien puhkeamista tai lehtien putomisen jälkeen. Ainakin aitataimia myydään nippuihin esipakattuina.

Astiataimia voi istuttaa läpi kasvukauden. Istutettaessa muoviruukku poistetaan ja taimi jatkaa juurtumistaan.

Paksulti hyvää multaa

Istutusalueiden kasvualustat kannattaa valmistella hyvissä ajoin ennen taimien hankintaa ja istuttamista. Kasvualustan paksuus vaihtelee maanpeiteperennojen 20–30 sentin multakerroksesta puiden jopa metrin paksuiseen kasvualustaan.

Uudisrakennuksilla kannattaa hyödyntää koneita ja kaivaa istutuksille yhtenäiset alueet. Puiden kohdille kaivetaan syvemmältä kuin pensaille tai perennoille. Pensaat ja pensasaidat tarvitsevat vähintään 40–50 sentin kasvualustan.

Kasvualusta kannattaa hankkia luotettavasta lähteestä. Pienet määrät voi ostaa pussitavarana ja isommat kärrykuormittain lannoitettuna, kalkittuna ja seulottuna. Tuotteistettujen kasvualustojen tuottajat on rekisteröity Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) lannoitevalmistealan toimittajarekisteriin.

Pääosa puutarhakasveista viihtyy lievästi happamassa maassa (pH 6–6,5), mutta mustikat, hortensiat ja alppiruusut happamassa. Niille on omat happaman maan kasvualustansa. Jos istutuksilla hyödyntää puutarhan vanhaa kasvualustaa, sille kannattaa teettää viljavuustutkimus ja hankkia maanparannusohjeet.

Kastele taimet istuttaessasi

Kastele kesällä istutettavat astiataimet edellisenä iltana. Istutuksen alkaessa levitä ne muokatulle alueelle sopivin etäisyyksin ja istuta samaan syvyyteen kuin taimet ovat ruukuissaan kasvaneet.

Jos istutat vanhaan puutarhaan lisätaimia, kaiva reilunkokoinen kuoppa niin, että siihen mahtuu myös parannettua istutusmultaa. Puulle tarvitaan halkaisijaltaan ja syvyydeltään jopa metrin suuruinen kuoppa.

Pensaille kaivetaan 40–50 senttiä leveät ja syvät kuopat. Kasvupaikan maa-ainesta ja tuoretta multaa sekoitetaan toisiinsa. Silloin kasvin juuristo leviää varmemmin istutuskuopan ulkopuolellekin.

Valuta taimen juuristoon vettä ennen kuin peität kuopan kokonaan. Istutuksen voi tiivistää paakun ympäriltä jalalla tai käsin painelemalla – varo painamasta paakun päältä. Astiataimilla multa tiivistyy juuristoon kasteluvedelläkin.

Istuta aitataimet yhtenäiseen ojanteeseen, älä kaiva yksittäisiä poteroita. Myös aidan voi istuttaa astiataimista.  Jos astiataimen juuristo on tiivis, leikkaa pohjan tuntumaan 2-4 viiltoa juurtumisen edistämiseksi.

 

Jatka kastelua juurtumisajan

Vastaistutettujen taimien kastelua tulee jatkaa koko juurtumisajan. Kesäistuttajan on hyvä varautua kastelemaan pari kertaa viikossa.

Vaikka välillä sataa tihuuttaisi, vettä täytyy tulla todella paljon, että se imeytyy juuristoon saakka. Parasta puuvartisille kasveille on, että ne kastellaan perusteellisesti ja pidetään muutaman päivän tauko.

Pensaantaimien ympärille kannattaa kesäksi muotoilla kastelu-ura, jonne kasteluvesi seisahtuu, eikä valu heti pois. Syksyllä maanpinta tasoitellaan, jottei vesi seiso talven tullen pensaan juurella.

Puiden kastelemista helpottaa, kun taimen viereen upotetaan istutettaessa soralla täytetty salaojaputki, jota pitkin vesi saadaan ujutettua juuristoon saakka. Myytävänä on myös juurikastelijoita, jotka painetaan kastellessa maahan.

Artikkeli on ilmestynyt TM Rakennusmaailma 7/17 -lehdessä.

Lue lisää: 

Pohjoisen puutarhassa riittää tilaa

Malttia vanhan pihan kunnostukseen

Kaunis ja helppohoitoinen mökkipiha

Onko sinulla pieni piha? Ethän tee puutarhatöissä näitä virheitä

Muistilista taimikauppaan

Hanki vain taimia, joista on pidetty myymälässä huolta. Kasteleminen, varjostus ja kitkeminen kertovat huolenpidosta. Myymälän myöntämä taimitakuu korvaa yleensä vain sen, että kasvi juurtuu myös puutarhassa oikein hoidettuna.

Tarkista puuvartisten taimien menestymisvyöhyke, jonne kasvilajia ja -lajiketta suositellaan. Suomi on jaettu kahdeksaan vyöhykkeeseen, joista IA on eteläisin ja VIII pohjoisin. Oman alueesi voit tarkistaa Ilmatieteen laitoksen nettisivuilta.

Suosi kotimaisia taimia aina, kun mahdollista. Ne ovat taimistoillamme talvenkestäviksi osoittautuneita lajeja, lajikkeita ja kantoja. Kaikista kasveista ei kuitenkaan ole saatavilla kotimaista tuotantoa.