Nurmikko alkaa jo monin paikoin vihertää. Nyt on hyvä aika tehdä sille kasvua parantava lannoitus ja poistaa näkyvissä oleva sammal.

Jotta nurmikko pysyy kauniina, vaati se luonnollisesti huomiota. Säännöllinen leikkaus, lannoitus ja kalkitus takaavat, että nurmi voi hyvin. Samalla sillä on voimia vastustaa rikkakasveja ja sammalta.

Lannoituksen tarve on kiinni siitä, miten nurmikkoa käytetään ja miten usein sitä leikatataan. Säännöllisessä leikkaamisessa syntynyt lyhyt leikkuujäte voidaan jättää nurmikolle ravinteena. Tällöin riittää, että nurmikkoa lannoittaa kerran kesässä pitkävaikutteisella lannoitteella.

Jos nurmikkoa leikataan harvoin ja leikkuujäte kerätään samalla pois, tarvitsee nurmikko kesällä lisälannoituksen. Näin se pärjää paremmin sammalta vastaan.

Talvi voi paljastaa nurmelta paikkausta tarvitsevia kohtia, ja paikkaus on hyvä tehdä keväällä. Riko maan pintaa ja levitä päälle 1-2 cm:n kerros multaa, tasaa pinta haravalla ja kylvä siemenet. haravoi pintamulta vielä kevysti, tiivistä multa ja kastele kylvöstä siihen saakka kunnes siemenet ovat itäneet.

Eroon sammalesta

Sammalta ei synny, jos nurmikko on terve ja kasvaa voimakkaasti. Usein nurmikko sammaloituu, kun maa on tiivistynyt liikaa ja juuret eivät saa riittävästi happea.

Jos sammalta on syntynyt, sitä voi poistaa sammaleen kuivattavavalla sammalsyöpöllä.  Se ei vahingoita nurmikkoa tai muita kasveja.

Nurmiheinät viihtyvät hyvinkalkitussa maassa, kun taas sammalet viihtyvät laajalla pH-alueella. Maan kalkitus keväällä vähentää siis sammaleen kasvua.

Leikkaa nurmikkoa säännöllisesti

Nurmikko on leikattava säännöllisesti. Normaali leikkauskorkeus on noin 4–5 cm. Olisi hyvä leiakta kerralla 1/3 nurmiheinän kokonaiskorkeudesta.

Jos nurmikko on kasvanut tavallista pidemmäksi, sitä ei pidä kerralla leikata vakiokorkeuteen. Leikkauskauden alussa toukokuussa nurmikko leikataan kerran viikossa ja parhaan kasvun aikaan jopa useammin.

Kuivina kausina on hyvä nostaa leikkauskorkeutta ja pidentää leikkausvälejä, koska nurmiheinien juuret ja varsinkin juurenniska ovat arkoja liialliselle kuumuudelle. Syksyllä nurmikko jätetään talvehtimaan noin 5 cm korkuisena.

Lue lisää: 

Näin huollat ruohonleikkurin kesäkuntoon

Nurmikko kasvuun leikkaamalla

TM Vertailu: Akkukäyttöiset ruohonleikkurit

Näin perustat nurmikon

Tuleva nurmialue salaojitetaan ja pohjamaa muotoillaan niin, ettei siinä ole vettä kerääviä painanteita.

Ennen kylvöä maa kalkitaan ja lannoitetaan. Kalkki parantaa maan rakennetta ja vapauttaa ravinteita nurmiheinien käyttöön. Kalkitus- ja lannoitustarpeen voi selvittää teettämällä maasta viljavuustutkimuksen ennen nurmikon perustamista.

Nurmikon pinta tasoitetaan, haravoidaan ja jyrätään ennen kylvämistä. Paras kylvöaika on toukokuussa ja kesäkuun alussa, jolloin maassa on vielä luontaista kosteutta. Nurmikon voi kylvää myös syksyllä, elokuusta syyskuun puoliväliin asti, jolloin nurmiheinät ehtivät taimettua ennen pakkasia.

Siemenet kylvetään ristikkäisistä suunnista nurmikentän yli. Siemeniä varataan noin 2–3 kg/100 m². Kylvön jälkeen siemenet peitetään kevyesti haravoimalla ja kylvös jyrätään.

Vinkit antoi Biolan