Jouluiset energiansäästövinkit on helppo toteuttaa. Tarvitset vain hieman aikaa joulutouhujen suunnitteluun. Näillä vinkeillä vietät energiapihin joulun!

Paista kinkku yöllä

Sähkölämmitteisissä taloissa asuville yösähkön käyttäminen on edullisempaa, mutta ympäristön ja yleisen energiansäästön kannalta myös muiden kannattaa harkita öistä kinkunpaistoa. Jos perheessä syödään kinkkua, se pitäisi paistaa hitaasti matalassa noin 90–125°C:n lämpötilassa.

Pakastekinkku ja muutkin pakasteet kannattaa sulattaa hitaasti jääkaapissa sähköä säästäen ja pakasteen kylmyyttä hyödyntäen. Älä paista kinkkua sähköuunissa samaan aikaan kun saunan sähkökiuas on päällä.

Hauduta jouluruuat herkullisiksi

Paista joulun laatikkoruoat ja hauduta uunipuurot samalla kertaa. Valmiiksi kuumaa uunia kannattaa käyttää hyödyksi. Laita keittiön patteriventtiili kiinni, jos siinä ei ole termostaattia, niin hyödynnät uunin hukkalämmön. Jos kotona on varaava takka tai takkaleivinuuni, voi myös sen jälkilämmön käyttää haudutukseen.

Valmiit laatikot ja muut herkut kannattaa näin talvella jäähdyttää parvekkeella tai kuistilla ennen kuin laitat ne jääkaappiin tai pakastimeen. Jos laatikoita jää yli, voit valmistaa niistä kasvispihvejä, jottei synny ruokahävikkiä. Kinkun loppu taipuu pastakastikkeeksi tai pizzan täytteeksi.

LED-valoa jouluun

Ulkovalaistuksessa kynttilä ja lyhty luovat tunnelmaa. Sisällä valaistuksessa kannattaa käyttää vähän sähköä kuluttavia LED-valosarjoja. Sähkövaloja käyttäessäsi muista ajastaa ne, jotta valot eivät loista keskellä päivää eivätkä yön tyhjyydessä.

Junalla mummolaan

Joulun alla ja jouluna liikkuminen kannattaa suunnitella tarkkaan. Jos matkustat kauemmaksi jouluna, käytä mieluiten junaa tai linja-autoa. Lyhyet matkat kannattaa tehdä omin jaloin ja omalla energialla.

Muistathan myös huolehtia, ettei auton esilämmitys jää liian pitkäksi aikaa päälle. Sähköisillä esilämmittimillä puolesta tunnista kolmeen tuntiin on riittävä aika ulkolämpötilan ja esilämmitintyypin mukaan.

Joulusauna lämpiää vähemmälläkin

Joulusauna on yksi tärkeimmistä jouluperinteistämme – ja yksi suurimpia sähkön kulutuspiikkien aiheuttajia. Saunominen kuluttaa sähköä paljon. Ei siis lämmitetä sähkökiuasta turhan kuumaksi, 70–80 °C riittää. Sitten vain isommalla joukolla saunaan. Muistathat, että et paista kinkkua sähköuunissa samaan aikaan kun saunan sähkökiuas on päällä.

Aito kuusi tuo jouluun jouluenergiaa – myös joulun jälkeen

Aito kuusi tuo jouluun väriä ja tuoksua – oikeaa jouluenergiaa. Kuusessa on myös bioenergiaa, hyödynnä se joulun jälkeen polttamalla kuusi takassa tai uunissa. Kuusta ei kuitenkaan kannata muuttaa energiaksi jouluaattona, joten ollaan varovaisia niiden aitojen joulukynttilöiden kanssa.

Jos kuusta ei kotioloissa voi käyttää polttopuuna, kannattaa se viedä oman paikkakunnan joulukuusikeräykseen. Keräyspisteistä kuuset viedään keskitetysti hyötykäyttöön.

Energiapihin joulun vinkit antoi Motiva.