Rakennustarvikkeista voi tulla pulaa, kun sota Ukrainassa nostaa puutavaran hintoja ja vaikuttaa saatavuuteen. Teräksen hinta on nelinkertaistunut lyhyessä ajassa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja siihen liittyvät pakotteet aiheuttavat suuria muutoksia Euroopan  sahatavaramarkkinoilla. Alan eurooppalaiset kattojärjestöt käyttivät sanaa sokkivaikutus tiedotteessaan.

Sota ja pakotteet aiheuttavat Suomessa pulaa erityisesti tietyissä saunojen ja terassien rakentamisen puutavaralajeissa. Näitä ovat esimerkiksi siperianlehtikuusi, haapa ja leppä.

Pulaa tulee olemaan myös lujuuslajitellusta sahatavarasta. Ukrainasta on tuotu Suomeen myös tammea, jota käytetään parketin valmistuksessa.

Puutavaran tarkkaa hinnannousua harva uskaltaa ennustaa tässä vaiheessa. Danske Bank arvioi katsauksessaan maaliskuussa, että sahatavaroihin tulee jopa 20 prosentin hintojen korotuksia kevään aikana.

Viime kesänä nähtiin ilman sotaakin hurja rakennustarvikkeiden hintojen hyppäys ja pula muun muassa kestopuusta. Ilmiön syinä olivat koronapandemia ja USA:n markkinat.

Virallisissa tilastoissa ei ainakaan vielä näy dramaattista hintojen nousua. Tilastokeskus julkisti nyt kiirastorstain aamuna tuoreimman rakennuskustannusindeksin. Sen mukaan rakennustarvikkeiden hinnat nousivat maaliskuussa 12,1% vuodentakaiseen verrattuna ja 0,3% helmikuuhun nähden.

Puoli miljoonaa kuutiota sahatavaraa tuotu Venäjältä

”Valko-Venäjän, Venäjän ja Ukrainan osuus Euroopan sahatavaramarkkinasta on noin kymmenen prosenttia. Normaalisti parinkin prosentin heilahdus kysynnän ja tarjonnan tasapainossa on riittänyt heilauttamaan hintoja merkittävästi”, sanoo Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori.

Venäjältä on tuotu sahatavaraa Suomeen noin puoli miljoonaa kuutiota vuodessa. Kotimaan kulutus on Merivuoren mukaan laskennallisesti noin 2,9 miljoonaa vuodessa eli pudotus on merkittävä.

Sahatavaraa tuotettiin Suomessa vuonna 2021 noin 11,9 miljoonaa kuutiota, josta vientiin meni noin 9 miljoonaa kuutiota. Nyt kysyntää Euroopasta riittää.

”Tuo puoli miljoonaa kuutiota sahatavaraa Venäjältä on nyt jäämässä pois Suomen markkinoilta. Se heijastuu voimakkaasti muutamiin venäläisestä tavarasta meillä jalostettaviin tuotteisiin, kuten lujuuslajiteltuun sahatavaraan, jota käytetään rakennusten rungoissa, ulkovuoriin sekä kyllästetyn sahatavaran raaka-aineisiin. Pulaa on etenkin pitkistä pituuksista”, Merivuori toteaa.

Hänen arvionsa mukaan kurimus koettelee todennäköisesti talotehtaita kovemmin kuin kuluttajia.

Kannattaa hankkia kestopuut ajoissa

Entäpä suomalaisten kesäinen suosikki eli kestopuinen terassilauta? Viime kesänä kestopuusta oli pulaa ja hinnat nousivat – miten käy nyt?

”Kestopuun hinta seurailee muun sahatavaramarkkinan hintakehitystä. Kestopuun raaka-aineena on mänty, ja raaka-aine on pääosin kotimaista. Venäjäntuonnin ehdyttyä kotimaiseen puuraaka-aineeseen kohdistuu kovempaa kysyntää ja raaka-ainehinnoissa on nousupainetta sen johdosta”, sanoo Kestopuuteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Ella Springare.

”Uskomme jälleenmyyjien ennakoineen ja täyttäneen varastonsa hyvissä ajoin ennen rakentamissesongin alkua. Joidenkin yksittäisten tuotteiden osalta voi tulla niukkuutta, esimerkiksi pidempiä pituuksia saattaa olla saatavilla rajoitetutusti.”

”Neuvomme rakentajille on, että jos pihaprojekti on kesällä ajankohtainen, kannattaa kestopuutuotteet hankkia hyvissä ajoin” Springare painottaa.

Kestopuuteollisuus ry:n tietojen mukaan kyllästettyä puuta ei tuoda Suomeen lainkaan Ukrainasta tai Valko-Venäjältä, Venäjältäkin hyvin vähän.

”Venäjältä on tuotu Suomeen siperianlehtikuusta. Sen tuonnin päättyessä uskon lehtikuusen käytön terasseissa korvautuvan tulevana kesänä kotimaisella kestopuulla, joka harmaantuu sekin kauniisti”, Springare sanoo.

”Remontit eivät jää tekemättä”

”Tällä hetkellä rauta- ja sisustuskauppojen tuotetarjonta on pysynyt hyvällä tasolla, vaikka yksittäisten tuotteiden ajoittaisia saatavuusongelmia on ollut”, kertoo RASI ry:n toimitusjohtaja Minna Liuksiala.

RASI on rakennus- ja sisustustarvikealalla toimivien kauppaketjujen ja tavarantoimittajien yhdistys. Siihen kuuluvat muun muassa Keskon K-Rauta, S-ryhmän Terra, Stark Suomi, Laattapiste ja Värisilmä.

”Ukrainan sodan ja pakotteiden vaikutukset koskevat tuotesaatavuuden osalta eniten rakennusterästä ja osaa puutavarasta”, Liuksiala toteaa.

Esimerkiksi harjateräksien hinnoissa ja saatavuudessa sota ja pakotteet tulevat näkymään selvästi, sillä Venäjä ja Ukraina ovat merkittäviä teräksen tuottajia. Hiiliteräksen tonnihinta on nelinkertaistunut lyhyen ajan sisällä.

”Puutavarassa on tuotu pakotealueilta aiemmin erityisesti koivua ja myös lehtikuusta ja haapaa. Näiden tuotteiden toimitusajat ovat pidentyneet ja toimitusketjuja pyritään ohjaamaan uudelleen kaupoissa palvelun varmistamiseksi”, Liuksiala kertoo.

Hän uskoo, että kuluttajien remontit eivät jää yksittäisten tuotepuutteiden takia kuitenkaan tekemättä, vaan korvaavia tuotteita on tarjolla.

”Suoraa sodan vaikutusta hintoihin on mahdotonta arvioida tällä hetkellä. Rauta- ja sisustustarvikkeiden hinnat ovat samojen hintapaineiden alla kuin muutkin toimialat. Energian hintavaikutus näkyy kaikilla toimialoilla ja samoin mahdollinen tarjonnan ja kysynnän epätasapaino. Esimerkiksi sahatavaran kysynnän globaali kasvu vauhditti koronavuosina hintojen kehitystä poikkeuksellisesti, Minna Liuksiala sanoo.

Tällainen oli hintojen nousu kesällä 2021

Kesällä 2021 nähtiin rakennustarvikkeiden hurja hintojen nousu, erityisesti puutavarassa. TM Rakennusmaailma (7/2021) kävi loppukesästä läpi tarvikkeiden hintoja yhdeksässä verkkokaupassa. Hintoja vertailtiin tammikuun 2021 ja heinäkuun lopun välillä.

Kakkosnelosen hinta oli noussut keskimäärin 115 %, hurjimmillaan jopa 156 %. Teräsverkon (2,35 x 5 m) hinta oli noussut enimmillään 119 % ja ruskean 28 x 95 terassilaudan hinta oli noussut pahimmillaan 124 %. Monet kaupat myös joutuivat myymään eioota kestopuun suuren kysynnän vuoksi.

Puutavaran hinta kääntyi Tilastokeskuksen mukaan lokakuussa maltilliseen laskuun. Puutavaran hinta oli kuitenkin vielä marraskuussa jopa 57,4 prosenttia vuodentakaista korkeammalla tasolla.