Lumen kolaamien voi tuntua yksinkertaiselta hommalta, mutta moni meistä sortuu ajattelemattomuuttaan neljään yleiseen virheeseen.

Lumen kolaaminen omalla tontilla on tullut monelle tutuksi. Kulkuväylät on saatava puhtaiksi nopeasti, ja siihen työhön lumikola on hyvä työväline.

Mutta mietitkö koskaan, miten ja minne lumi on hyvä kolalla työntää?

Lumen paikka ei ole talon seinää vasten

Omakotitontilla lumikasat pitää lapioida mahdollisimman kauas talosta. Niitä ei siis saa kasata talon perustusten reunoille, sillä muuten sulamisvedet päätyvät suoraan talon perustuksille.

Seinien vierille kasattu märkä lumi voi vahingoittaa myös seinärakenteita ja aiheuttaa kosteusongelmia.

Varjon puolelle ei kannata kasata

Kolaa lumet pihalla paikkaan, johon paistaa aurinko. Kun aurinko lämmittääå, se myös sulattaa lumikasan nopeammin. Varo kuitenkin, että et tee lumikasaa portin pieleen tai paikkaan, jossa kasa estää jalankulkijoiden näkyvyyden.

Kolaa lumet huolelliseti pois jalankulkuväyliltä, sillä silloin jäätä ja polanteita muodostuu vähemmän. Kun lumi sulaa, harjaa sulanut loska ja vesi pois polulta, jotta se ei jäädy pakkasen aikana peilikirkkaaksi ja liukkaaksi.

Älä kolaa naapurin aitaa vasten

Jos piha on pieni, voi olla vaikea löytää sopivaa paikkaa lumelle. Houkutus kasata lumi lähelle rajaa on suuri, mutta idea ei ole hyvä.

Jos lumimassaa on paljon, se voi rikkoa pensas- ja aitarakenteita ja ajautua huomaamatta naapurin puolelle. Lunta ei saa kasata muiden tonteille ilman maanomistajan lupaa. Tämä koskee myös kaupungin ja kunnan tiealueita: älä siis kippaa lunta omalta tontiltasi jalankulkuteille tai ajoradalle.

Kun kaupungin kunnossapito auraa pihatiesi eteen lumivallin, joudut tarttumaan lapioon. Tieliittymän puhtaanapito kuuluu kiinteistön omistajalle, eikä sitä lain mukaan saa siirtää takaisin ajoväylälle.

Kunnon välineiden hankinta kannattaa

Ei ole samantekevää, millaisilla välineillä lunta syrjäytetään. Heppoisella lapiolla hukataan vain voimia. Esimerkiksi alumiini on niin pehmeää, että kovaan maanpintaan osuessaan sen ”huuli” voi mennä mutkalle.”

Tukevat ja ergonomisesti oikean mittaiset lumikolat ja lapiot ovat satsaus paitsi työtehoon, myös omaan terveyteen. Selkä on kovilla, jos lumi on painavaa ja sama työasento toistuu pahimmillaan satoja kertoja.

Huuliterällinen lapio on hyvä hankinta. Huuliterä höylää paakkuuntuneen lumen irti, joten lunta ei pääse kerrostumaan niin paljon, että keväällä olisi lumien sulaessa paksu jääkerros. Petkeleellä saa poistettua jään kätevästi. Ja jos lunta on tosi paljon ja piha iso, kannattaa harkita lumilingon hankkimista.

Lue lisää:

Lumilinko avuksi lumitöihin: Lue testit ja vertailut!