Liikenneturvan tuoreen kyselyn mukaan neljä kymmenestä (38 %) suomalaisesta on liukastunut tämän tai viime talven aikana. Kaatuneista 27 prosenttia kertoi loukanneensa tai satuttaneensa itsensä. Joka kymmenes joutui kaatumisen seurauksena käymään lääkärissä tai terveydenhoitajalla. Yhden tai useamman päivän töistä poissa tai koulusta joutui olemaan viisi prosenttia kaatuneista.

Valtaosa nimesi liukastumisen syyksi liukkaan alustan. Muina osasyinä liukastumiseen tunnistettiin myös puutteet omassa varautumisessa. Pysy pystyssä -kampanja muistuttaa, että keskittymällä kävelyyn ja huolehtimalla asianmukaisista kengistä voi jokainen ehkäistä kaatumisia.

”Liukkaus koskettaa kaikkia kulkutavasta riippumatta eikä kaatuminen ole ikääntyneiden vaiva. Liukastumisvammoja sattuu eniten työikäisille”, erityisasiantuntija Kaarina Tamminiemi Suomen sosiaali ja terveys ry:stä kertoo.

Keskity kävelemiseen

Kun kaatuneilta kysyttiin syitä liukastumiselle, kolme viidestä (62 %) nimesi erityisen liukkaan alustan kaatumisen syyksi. Lähes neljä kymmenestä (38 %) kertoi syyksi huonon tien tai alueen kunnossapidon ja viidesosa pimeyden tai huonon valaistuksen.

Myös omasta toiminnasta löydettiin huomautettavaa. Neljäsosa piti omaa ja keliin sopimatonta kenkävalintaa syynä liukastumiseen. Myös kiire ja esimerkiksi puhelimeen keskittymisen aiheuttama tarkkaamattomuus olivat usean tunnistama syy kaatumiseen. Pysy pystyssä -kampanjassa kehotetaankin tänä vuonna keskittymään kävelyyn.

”Liukastumistapaturmien ehkäisemisessä tarvitaan panostusta kunnossapitoon, ja myös kävelijän omaa varautumista. Liukkaus ei pääse yllättämään, jos seuraa keliennusteita. Pitävät jalkineet ja liukuesteet ovat hyvä valinta”, Kaarina Tamminiemi sanoo.

Liukastumisista oli myös myönteisiä seurauksia. Yli puolet liukastumalla kaatuneista kertoi, että liukastumisen seurauksena kulkee nykyään varovaisemmin liukkailla. Hieman reilu kymmenesosa (13 %) kertoi, että liukastuminen sai käyttämään liukuesteitä. Yhtä moni raportoi hankkineensa pitävämmät talvikengät.

Näin varaudut liukkaisiin:

Keskity kävelyyn. Jos huomio on askelluksen sijasta kännykässä, voi liukkaus yllättää pahasti. Ennakoi. Kun vireystilasi on hyvä, pystyt varomaan liukkaita kohtia. Hyvissä liukkaan kelin kengissä on matala, leveä kanta, voimakkaasti kuvioitu pohja ja pehmeä pohjamateriaali.

Kenkien liukuesteet ja kiinteät nastat antavat hyvän pidon. Tarkista varoitukset. Jalankulkusään saat selville esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen sivuilta. Anna palautetta pihojen ja kulkuväylien kunnossapidosta. Pihojen ja katujen hiekoitus sekä lumien puhdistaminen auttavat pysymään pystyssä.