Tälle parvekkeelle tehtiin kaksi kaidelaatikkoa ja yksi suuri laatikko päätyyn. Vanerista ja kestopuusta koottuihin laatikoihin järjestettiin salaojan tai säiliöruukkujen tapaan alapuolelta toimiva kastelu. Jos kasvatat syötäviä kasveja, valitse materiaaliksi kyllästämätöntä puuta.

Laatikoiden sisäseinät päällystettiin vesitiiviiksi 0,2 mm:n rakennus- tai kasvihuonemuovilla. Muovi kiinnitettiin yläreunastaan nitojalla laatikon reunoihin. Piirroksen mukaiseen laatikkoon tarvitaan noin 80 x 160 senttimetrin pala muovia, pieneen noin 60 x 140 cm.

Vesirajan korkeudelle (4–5 cm) porattiin reikä laatikon seinään ja puhkaistiin muovi reiän kohdalta. Reiästä pujotettiin ohuen puutarhaletkun pätkä ja liitos tiivistettiin silikonilla. Pari muovista asennus- tai viemäriputken pätkää toimii täyttöputkina. Niiden alapäät katkaistiin viistoiksi, jotta vesi pääsee esteettä säiliöön.

Vuotoputken alareunaan saakka levitettiin lecasoraa, sen tasatulle pinnalle levitettiin kerros suodatinkangasta eli juurimattoa, ja sen päälle istutusmulta. Multa lannoitettiin kanankakalla. Multaa menee piirroksessa näkyvään isoon laatikkoon noin 40 litraa. Kevytsoraa tarvitaan vastaavasti noin 10 ja 7 litraa. Vinkki: lecasoraa säästyy ja vesitila lisääntyy, kun asettelet pohjalle ylösalaisin viilipurkkeja tai pieniä muovisia tai keraamisia istutusruukkuja, ja kaadat soran niiden lomaan.

Parvekkeen lattialle asennettaviin laatikoihin tehtiin piirroksen mukaiset jalat. Köynnösritilä tehtiin ohuesta listasta ja ruuvattiin laatikon laitaan. Muuta kiinnitystä se ei kaipaakaan. Köynnösritilällä varustettu laatikko on muuten näyttävä tilanjakaja vaikkapa sisätiloihin. Sen jalat voi varustaa kalustepyörillä.

Tarvikkeet isoon kasvilaatikkoon

28 x 95 mm:n höylättyä kestopuuta:

2 kpl sivujen ylälaidat A 100 cm

 

18 x 95 mm:n kestopuuta:

2 kpl päätylaidat B 20 cm

4 kpl sivuseinät C 100 cm

 

12 mm:n vaneria:

2 kpl päädyt 20 x 28,5 cm

1 kpl pohja E 94 cm

2 kpl tukipalat F 7 x 25 cm

 

Lattiajalustaan 28 x 95 mm kestopuuta:

6 kpl 24 cm, 1 kpl 70 cm.

 

Uppokantaisia ruuveja: 5 x 60 mm, 4 x 30 mm, 3,5 x 40 mm.

Kiinnitysraudat ruuveineen.

 

Käsittelemättömän vanerin asemesta voi käyttää ruskeaa, filmiliimattua vaneria, joka on lähes yhtä kestävää kuin kyllästetty puu. Sitä ei tosin voi maalata, mutta näkyviin jääkin vain pienet tilkut päätyihin.

Kastellaan alta

Parvekekasvien hoidossa yleisimmät kasvien tuhoksi koituvat asiat ovat veden puute, tietenkin, mutta myös liika kastelu. Kumpikin asia saadaan hallintaan varustamalla laatikot altakastelujärjestelmällä. Kaikki mitä tarvitaan, on kevytsora, suodatinkangas ja pari muoviputken pätkää. Kevytsoraa eli lecasoraa kuluu melko paljon, sitä kannattaa mieluummin ostaa rautakaupasta säkki kuin kukkakaupasta pieniä pusseja.

Rautakaupasta tai vihermyymälästä saat suodatinkangasta. Se on keinokuiduista tehtyä ohutta huopaa, jota käytetään maarakennuksessa sorakerroksen alla estämässä soraa ja savea sekoittumasta toisiinsa. Tässä tapauksessa suodatinkankaan toimena on estää multaa sekoittumasta alla olevaan kevytsorakerrokseen.

Lisäksi tarvitset muovikalvoa, jolla vuoraat puisen laatikon vedenpitäväksi, sekä letkun pätkän ylivuotoputkeksi — sen voit jättää pois, jos laatikko tai astia ei ole taivasalla rankkasateen armoilla.

Täyttöputken läpimitta on noin kolme senttimetriä, putkeksi sopii muovinen sähköasennusputki tai ohut viemäriputki. Laatikon pohjalle levitetään vähintään viisi senttimetriä kevytsoraa, sen päälle suodatinkangas ja sitten multa.

Ennen kevytsoran levitystä pystytetään kahteen vastakkaiseen nurkkaan putkenpätkät. Ne ulottuvat pohjaan saakka. Putkiin kaadetaan kasteluvesi, ja tikulla mittaamalla saadaan selville onko vettä varastossa, siis soramaton sisällä. Putkien tyvipäät sahataan hiukan vinoiksi, jotta vesi pääsee juoksemaan niistä sujuvasti.

Istutuksen yhteydessä ja kasvun alussa on kasteltava myös tavalliseen tapaan, päältä.

Kun hankit valmiita kasvilaatikoita tai muoviruukkuja, kannattaa suosia malleja, joissa on valmiiksi tällainen altakastelujärjestelmä eli säiliökastelu. Huokeimmat, muoviset kukkalaatikot ovat liian matalia. Riittävän syvään astiaan voit järjestää itsekin altakastelun edelliseen tapaan.