Kotiseinän vesipiste käy kesällä pienen puutarhan kasteluun tai nopeisiin puhdistustöihin. Etelänmatkat innostivat tekemää vesipisteestä koristeellisen.

Meille asennettiin aikoinaan jäätymätön vesipostiventtiili. Paitsi että se oli varsin tylyn näköinen, sen hana lakkasi toimimasta jo parin vuoden kuluessa.

Ulos asennettiin tavallinen, vanhanaikainen hana. Kun kuparinen vesijohto kiemurtelee eteisen katon kautta, siihen lisättiin sulkuventtiili. Pelkkä sulku ei riitä, kun halutaan jäätymiselle altis putken osuus sekä hana tyhjäksi, mutta asia ratkeaa, kun sulkuhanan perään liitetään tyhjiöventtiili. Kun sulku on kiinni ja vesipostin hana avataan, solisee putki ja hana tyhjäksi, kun venttiili päästää ilmaa tilalle. Sisälle sijoitettu sulku on sikäli edullinen, että tahattoman tai ilkivaltaisen vesipostin käyttö saadaan estettyä.

Altaana toimivan ruukun pohjaan porattuun reikään liitettiin letku, jolla johdetaan jätevesi talon nurkalla olevaan sadevesisaaviin. Eihän pienistä huuhtaisuista tai multaisten sormien pesusta paljoa saastu vesi, jota käytetään vain kasteluun.

Vesiposti sai taustakseen koristeelliseksi kaakeloidun lujalevyn. Kaatoallas on keraaminen seinäruukku. Sen pohjaan porattiin reikä poistoletkulle, joka johtaa sadevesitynnyriin. Huuhteluvedet tulevat siten käytettyä hyödyksi.

Lue lisää:

Nikkaroi perinteinen puutarhakeinu

Nikkaroi pihapenkki puun ympärille