Mäntylaudat sahattiin valmiiksi lopullisiin mittoihin rautakaupan puutavaraosastolla ja laatikoiden osat vaneriliikkeessä. Akkuporakone-ruuvinväännin onkin sitten lähes ainoa tarvittava työväline, kun penkki ja laatikot loihditaan kokoon. Lisäksi tarvitaan tarkka mitta, suorakulma sekä purkki puuliimaa ja muutama arkki hiomapaperia. Puupinta öljytään, vahataan puuvahalla tai maalataan.

Liukumekanismit vaativat millintarkkuutta

Sahaa tai sahauta osat tarvikeluettelon mukaan. Jos muutat mittoja tai käytät listasta poikkeavia ainepaksuuksia, pidä huoli että laatikon kylkiin kummallekin puolelle jää 12 millin tila liukumekanismeille. Liukumekanismeja saa esimerkiksi Bilteman, Clas Ohlsonin tai Bauhausin myymälöistä tai hyvin varustetuista rautakaupoista.

Aloita kokoaminen yhdistämällä ruuveilla ja liimalla kehyksen osat A, B ja C. Poraa ruuveille reiät. Mittaa erityisen tarkasti, että keskimmäinen poikkipuu C tulee tarkoin keskelle. Kiinnitä poikkilautojen C alareunoihin liukukiskojen puolikkaat, vasen on merkitty kirjaimella L ja oikeanpuoleinen kirjaimella R.

Kokoa laatikot vanerista ruuveilla ja liimalla. Kiinnitä niiden sivuihin 30 mm:n päähän yläreunasta liukukiskojen vastakappaleet 4 x 12 mm:n ruuveilla aluksi vain niiden soikeista rei’istä, jolloin niihin jää säätövaraa. Sovita laatikot paikoilleen. Sovittaminen ja kiskojen virittely käy mukavammin, kun kansilaudat eivät vielä ole paikoillaan. Kun laatikot liukuvat kevyesti mutta lonksumatta, kiinnitä kiskojen loputkin kiinnitysruuvit. Merkitse, kumpi on vasen ja kumpi oikeanpuoleinen laatikko.

Sovita laatikoiden etuseinälaudat E laatikoiden ollessa paikoillaan. Kun laudat ovat suorassa ja rungon ja laatikoiden väliset raot sekä yläreunassa että sivuilla ovat yhtä suuret, piirrät lautoihin niiden sijoituskohdat. Ota laatikot esiin, poraa niiden vanerisiin etuseiniin reiät ja kannanupotukset ruuveille ja ruuvaa etulaudat sisäkautta kiinni. Poraa reiät vetimille, mutta kiinnitä ne vasta pintakäsittelyn jälkeen.

Kiinnitä sitten ruuveilla kansilaudat paikoilleen niin, että kokonaisleveydeksi tulee 600 mm, ja väliin jää tasalevyiset raot, tai voit myös kiinnittää laudat vieriviereen.

Ennen kuin kiinnität kansilaudat, tarkista suorakulmalla tai ristimittauksella että runkokehys on suorakulmainen, ja vänkää sitä tarvittaessa suoraksi samalla kun ruuvaat kansilautoja kiinni. Naputtele sitten liukunastat jalkoihin. Viimeistele särmät ja sahauspinnat hiomapaperilla ja sivele pintaan vaha tai puunsuoja. Jos käytät maalia, sivele oksakohtiin ensin oksalakkaa.

Tarvikkeet

28 x 70 mm:n höylättyä mäntyä:

2 kpl pitkittäissarjat A 1206 mm

4 kpl jalat B 400 mm

18 mm:n liimapuulevyä tai 18 x 145 mm:n höylättyä mäntyä:

3 kpl päätysarjat ja väliseinä C 145 x 500 mm

18 x 95 mm:n höylättyä mäntyä:

6 kpl kansilaudat D 1400 mm

6 kpl laatikoiden etuseinät E 600 mm

12 mm:n vaneria (pintaviilu pituussuuntaan):

4 kpl laatikoiden sivut F 250 x 500 mm

4 kpl laatikoiden päädyt G 250 x 528 mm

4–6 mm:n vaneria:

2 kpl laatikoiden pohjat 500 x 552 mm

Muuta:

Kaksi paria vetolaatikoiden liukukiskoja, pituus 500 mm,

2 kpl lankavetimiä,

4 kpl liukunastoja jalkoihin,

4 x 60 mm:n uppokantaruuveja rungon kokoamiseen, 3,5 x 25 mm:n ruuveja ja 20 mm:n nauloja laatikoiden kokoamiseen, 3,5 x 35 mm:n ruuveja kansilautojen kiinnittämiseen, 4 x 12 mm:n ruuveja liukukiskojen kiinnittämiseen, liimaa, kuultavaa puuvahaa tai puunsuojaa.