Ultraviolettivalon tuottamalla otsonilla on sama vaikutus kuin raikastavalla ulkoilmalla kuivattavaan pyykkiin. Otsoni-ilmanpuhdistin on kuitenkin ulkoilmaa tehokkaampi tapa raikastaa ilmaa sekä tappaa hajua tuottavat sienet ja bakteerit.

Otsoni on yleinen kaasu ja sen voi toisinaan haistaa nenässään sähkövarauksen purkautuessa, kuten esimerkiksi ukonilmalla. Normaalisti ilman otsonipitoisuus on 0,005 ppm, mikä ilmaisee aineen tiheyttä miljoonasosina kuutiometrissä. Meillä sallittu enimmäismäärä hengitysilmassa on 0,05 ppm ja Yhdysvalloissa 0,1 ppm.

Keinotekoisesti otsonia tehdään edullisimmin ultraviolettiputkilla eli niin sanotuilla kvartsilampuilla, jotka tuottavat aallonpituudeltaan 250–370 nanometriä olevaa valoa. UV-valo hajottaa normaalimuodossa olevan happimolekyylin (O2) otsoniksi (O3). Kohdatessaan epäpuhtauksia otsoni hajoaa hapeksi ja vapaiksi yksiatomisiksi happiradikaaleiksi, jotka reagoivat näiden epäpuhtauksien kanssa.

Tähän ilmiöön perustuu myös kotimaista tuotantoa oleva Nordpure-ilmanpuhdistin, jota käytetään niin huoneilman kuin myös eri tuotteiden luonnolliseen puhdistukseen ilman kemikaaleja. Koje on kooltaan pieni, mutta sen tuottama otsonimäärä riittää jo muutamassa tunnissa käsittelemään satojen kuutiometrien ilmamäärän.

Riittää, että kytkee töpselin seinään ja antaa laitepuhaltimen painaa ilmaa UV-putkien ohi ja tuottaa otsonikaasua noin 0,15 grammaa tunnissa. Otsoninhaju, tuo salamaniskun yksi tunnusmerkeistä, tuntuu nenään ja tarttuu hetkeksi myös käteen, jos sitä heilauttaa laitteen edessä.

Satoja käyttökohteita

Otsonointi puhdistaa nopeasti normaalin hengitysilman ja käsiteltävissä tiloissa olevat pinnat, kuten huonekalut ja vesikalusteet sekä autojen, asuntovaunujen ja veneiden verhoilut. Laitteita käyttävät erityisesti autofiksarit, saneerausliikkeet ja puhdistusfirmat. Yksityiskäyttöön laite on hintava, mutta sitä voi kysyä konevuokraamoista.

Esimerkiksi pinttyneen tupakanhajun saa autoista parin–kolmen käsittelykerran jälkeen täysin pois samoin kuin huoneistoista, joissa käsittelyn jälkeen ei tarvita kalliita erikoismaaleja tai pintojen uusimista. Koje poistaa tehokkaasti myös voimakkaat lakkojen, liimojen ja liuottimien hajut remontin jälkeen.

Pikakokeilussa kokeilimme laitetta myös kosteuden vaivaamien kellaritilojen puhdistukseen. Neljän tunnin käsittelyn jälkeen homeen haju lakkasi ainakin toistaiseksi – mikä on sinänsä hyvä idea kiinteistökauppiaille – joskin paras tapahan on tietysti poistaa homeen alkuperäinen syy.

Nordpure on pienikokoinen laite, mutta sillä pystyy käsittelemään isojakin tiloja. Laite tuottaa otsonia vain +5…+28 C asteen lämpötilassa. Kuumuus ja kylmyys estävät otsonituotannon kvartsiputkissa.

Laite käyttää verkkovirtaa 40 wattia tunnissa, joten käyttö ei paljoa maksa. Enin osa sähköstä kuluu tuulettimessa, joka kierrättää huoneilmaa UV-putkien ohitse noin 60–70 kuutiota tunnissa. Luvattu ilmamäärä on 90 kuutiota tunnissa, mutta kvartsiputket ja laitteen etupäässä oleva verkkosuodatin vähentävät puhallustehoa.

Kojeen sisällä olevat kvartsilamput kestävät lieviä tärähdyksiä, eikä niitä tarvitse käytön jälkeen puhdistaa. Käytännössä puhdistushuolto tehdään putkien vaihdon yhteydessä noin 2000 käyttötunnin jälkeen. Voimakkaasti pölyisissä paikoissa käytettäessä putket on syytä puhdistuttaa asiansa osaavalla sähkömiehellä. Omatoimisesti laitekoteloa ei saa avata.

Rajoituksia oleskeluun

Nordpure-ilmanpuhdistimen tuottama otsoni on hieman raskaampaa kuin ilma, joten laite kannattaa asettaa mahdollisimman ylös käsiteltävään tilaan. Laitteen ollessa käynnissä ei huoneessa saa oleskella ihmisiä tai lemmikkieläimiä, joskin laitteen voi huoleti käydä käynnistämässä ja sammuttamassa.

Huoneistossa olevat elintarvikkeet voivat olla normaalisti esillä, mutta huonekasvit on hyvä nostaa käsittelyn ajaksi pois. Käsittelyaika on helpoin säätää tavallisen kellokytkimen avulla toimimaan esimerkiksi yöllä, jolloin tiloissa ei oleskella. Käsiteltävissä tiloissa ei suositella oleskelua vasta kuin 15–30 minuutin jälkeen. Erillistä tuuletusta ei silti tarvita.

Normaali huoneilman raikastaminen otsonikäsittelyllä tapahtuu esimerkiksi 25 kuution tilassa 30–60 minuutissa. Liuottimen katku häipyy myös parissa tunnissa samoin kuin tupakanhaju. Voimakkaasti pinttyneet hajut voidaan poistaa yön yli kestävällä käsittelyllä, joka voidaan toistaa myöhemmin hajujen noustessa syvemmältä takaisin pintaan.

Loppuarvostelu

Nordpure-otsonipuhdistin

Koko: 325x100x130 mm
Paino: 2,0 kg
Virransyöttö: 230 V AC, 50/60 Hz
Virrankulutus: 40 W
Sulake: 2A
Otsonituotanto: 0,15 g/h
Käyttölämpötila: +5…+28 °C
Hinta: 781 euroa
Valmistus ja myynti: Spitzeco Oy/Avainkoneet,

www.nordpure.fi