Norjalainen Moelven A/S rakentaa parhaillaan puukerrostaloa, josta tulee maailman korkein. 18-kerroksinen, 80 metrin korkuinen Mjöstornet-puutalo nousee puolentoista tunnin ajomatkan päähän Oslosta Brumunddaliin Mjösa-järven rannalle.

Rakennukseen tulee asuntoja, hotelli, toimistotiloja, ravintola ja uimala. Tällä hetkellä rakennus on 33 metrissä. Hanke on aikataulutettu valmistumaan joulukuussa 2018. Liimapuurakenteinen Mjöstornet on hankkeen investoijan ja urakoitsijan Arthur Burchardtin mielestä niin lähellä pilvenpiirtäjää kuin puukerrostalo vain voi olla.

Burchardt haluaa vaikuttaa ilmastonmuutokseen hiilipäästöjä vähentämällä, ja pitää puurakentamista sen vuoksi tärkeänä.

Maailman korkeimman puurakennuksen tittelistä on kilpailemassa monia muitakin hankkeita, mm. HoHo-talo Wienissä, josta tulee 84 metrin korkuinen. Se on kuitenkin rakenteeltaan betonin ja puun hybridi, joten Burchardtin mielestä sitä pitäisi nimittää komposiittirakenteiseksi eikä puukerrostaloksi.

Australian Sydneyssä pidetyssä CTBUH 2017 (Council on tall buildings and urban habitat) -konferenssissa keskusteltiin vilkkaasti siitä, mitkä puukerrostalon kriteerit oikein ovat. Tällä hetkellä asiasta ei ole olemassa yksiselitteistä määrittelyä, mutta konferenssin keskustelujen perusteella on laadittu ehdotus, jota CTBUH:n ohjauskomitea käsittelee parhaillaan. Se tultaneen hyväksymään talven mittaan, ja niin muodoin olisi olemassa kansainvälinen standardi sille, mitä puukerrostalo on.