Nuohouksen säännöllisyydestä huolehtiminen jäi rakennuksen omistajan ja haltijan huolehdittavaksi, kun piirinuohousjärjestelmä poistui vuonna 2019. Kyselyjen mukaan nuohouksen hinta on muutoksen jälkeen noussut joka kolmannella nuohousta teettäneellä.

Rakennuksen omistajan ja haltijan on yhä huolehdittava tulisijojen ja savuhormien säännöllisestä nuohouksesta. Vakituisesti asuttava asunto on nuohottava joka vuosi, lähinnä kesäisin käytettävä vapaa-ajan asunto joka kolmas vuosi.

Piirinuohousjärjestelmän lakkauttamisen vaikutukset näkyvät hitaasti, mutta yli-insinööri Jaana Rajakko sisäministeriön pelastuslaitokselta päättelee, että nuohouksia on saatavilla samoin kuin ennen vuotta 2019, ja kuluttajat ovat nuohouksen laatuun tyytyväisiä.

”Nuohousvälit ovat jonkin verran pidentyneet, mutta säädösmuutosten ja koronan vaikutuksia on vaikea erottaa.”

Jos kiinteistössä on nuohottu säännöllisesti, yksittäinen lykkääntyminen joillakin viikoilla ei vaikuta mihinkään.

Omakotiliiton 2019 kyselyssä 29 prosenttia vastaajista kertoi, että nuohouksen hinta oli noussut uudistuksen jälkeen hieman tai selvästi. Kustannukset pysyivät ennallaan 56 prosentilla.

Sisäministeriö julkaisi elokuussa selvityksen lakimuutosten vaikutuksista rakennusten paloturvallisuuteen ja nuohouspalveluihin. Selvitys on tehty Itä-Suomen yliopistossa.

Nuohousuudistusta seuraa myös sisäministeriön asettama seurantaryhmä. Sen keräämän aineiston mukaan noin 40 prosenttia nuohousyrityksistä arvioi, että paloturvallisuus on heikentynyt tai heikentyy, ja kolmasosa uskoo paloturvallisuuden pysyvän nykyisen kaltaisena.

Sisäministeriö antaa kuluvan vuoden loppuun mennessä eduskunnalle selvityksensä nuohousuudistuksesta.

Nuohouksen hintojen pitää näkyä

Piirinuohousjärjestelmä poistaminen poisti nuohouksesta myös hintasääntelyn. Nuohooja siis pyytää sen, minkä arvioi sopivan kuluttajalle. Kuluttajan on syytä kysyä tilausvaiheessa hinta muutamalta nuohousyritykseltä.

Kuluttaja-asiamies edellyttää, että­ nuohousyritykset kertovat selvästi nuohouksen hinnan. Jos täsmällistä hintaa ei voi esittää, on kerrottava hinnan määräytymisperusteet. Postilaatikkoon jaettuun mainokseen ei mahdu koko hinnasto, mutta hintatiedoksi riittää yhden tulisijan ja yhden hormin nuohouksen hinta. Hinnaston pitää olla nuohousyrityksen verkkosivuilla.

Lue lisää:

Tulisijan käyttö ratkaisee nuohoustarpeen

Nuohooja neuvoo puunpolton taidot

Säilytä polttopuut oikein: Näin rakennat puuvajan