Sisäministeriö antoi suosituksensa nuohousten siirtämisestä koronaepidemian vuoksi aiemmin keväällä. Suositus on purettu 15.5. Nyt ministeriö korostaa, ettei nuohouksia pidä enää siirtää, sillä koronavirusepidemia saattaa jatkua vielä pitkään. Palo- ja asumisturvallisuus tulee varmistaa nuohoojan kanssa kuntoon.

“Noki yllätti mökkeilijät” 

Kesälomakausi käynnistyy ja mökin nuohous saattaa olla hyvinkin ajankohtainen. Omat kesämökit ja vapaa-ajan asunnot tulee nuohouttaa vähintään kolmen vuoden välein. Mikäli tulisijan käyttö on runsasta, nuohous on syytä tehdä useamminkin.

“Vuokrauskäytössä olevat mökit ja vapaa-ajan asunnot tulee nuohota vähintään vuoden välein”, kertoo Nuohousalan Keskusliiton toimitusjohtaja Hannu Murtokare. Vakituisissa asunnoissa lakisääteinen nuohousväli on vähintään yhden vuoden välein. Jos koronatilanteen vuoksi nuohousta on jouduttu siirtämään, nyt kannattaa palata jo asiaan. Liian pitkät nuohousvälit ovat paloturvallisuusriski.

Mökkeilykauden käynnistyessä on tärkeää huolehtia, että mökistä löytyy toimivat palovaroittimet ja toimintakuntoiset alkusammutusvälineet sekä ensiaputarvikkeita. Talvikauden jälkeen on syytä vaihtaa varoittimiin uudet paristot ja testata varoittimen toiminta varoittimen testipainikkeesta.  Mökkeihin suositellaan myös häkävaroittimen asennusta, jos mökissä on tulisija jota käytetään.

Kaasulaitteiden osalta on huolehdittava niiden asianmukaisesta kunnosta ja järjestelmän toimivista varojärjestelmistä. Lisäksi on hyvä laittaa näkyvälle paikalle mökin osoite tai sen sijaintikoordinaatit hätäilmoituksen tekemisen varalta, jolloin apu löytää varmasti perille. Lataamalla puhelimeen 112 Suomi -sovelluksen, välittyy soittajan sijaintitieto hätäkeskukseen.

Huolellisuutta nuohouskäynneillä 

Nuohouksen järjestäminen edellyttää tässä tilanteessa uudenlaisia toimintatapoja, niin nuohoojilta kuin asiakkailtakin. Ennen nuohouskäyntiä käydään lävitse kohdekohtaiset turvalliset järjestelyt ja riskiryhmien osalta noudatetaan erityistä huolellisuutta.

Nuohousalan Keskusliitto ry on päivittänyt toimintaohjeistuksen turvallisesta nuohouksesta koronavirusepidemian aikana. Nuohouksessa huolehditaan tehostetusta hygieniasta ja noudatetaan kontaktitonta toimintamallia, jossa huolehditaan sekä asiakkaiden että nuohoojan terveydestä.

Asiakasta pyydetään esimerkiksi siirtymään eri tilaan tai huoneeseen nuohouksen ajaksi, tai nyt kesäaikaan vaikkapa puutarhaan kahville.