Nuoret eivät enää haikaile omistusasunnon perään, vaan asuvat mieluummin vuokralla. Omaa olohuonettakaan he eivät tarvitse, sillä kavereita tavataan kahviloissa ja muissa julkisissa tiloissa.

1995–2010 syntyneet nuoret muodostavat Z-sukupolven. Tämän ikäiset ovat nyt tulleet opiskeilija-asuntomarkkinoille, ja se muuttaa asumiseen liittyviä odotuksia ja vaatimuksia.

”Nuorten asettamia kriteerejä asunnoille ovat kunto, sijainti ja hinta. Meidän on vastattava odotuksiin ja tarjottava opiskelijoiden hyvinvointia tukevia ja edullisia asuntoja samalla, kun kaupungistuminen aiheuttaa hintojennousua”, sanoo Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio.

Z-sukupolven nuoret odottavat asumiselta paljon: asunnon on taattava heille omaa tilaa, turvallisuutta, yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia. Edullisen asunnon vuoksi he ovat valmiita tinkimään neliöistä, mutta oman asunnon oven takaa tulee löytyä yhteisiä tiloja. Omistaminen haastetaan, asumisen vaatimukset muuttuvat ja vuokra-asumisen suosio kasvaa.

Tämä käy ilmi Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin yhdessä A-Lehtien kanssa teettämästä tutkimuksesta, jossa tutkittiin 13–20-vuotiaiden suhtautumista itsenäiseen asumiseen.

Itsenäisiä mutta ei yksinäisiä

Lähes puolet kyselyyn vastanneista nuorista haluaa asua yksin. Yksin asumista perustellaan itsenäisyydellä ja omalla rauhalla. Toisaalta suurin osa vastaajista (56 %) haluaisi viettää toisinaan aikaa muiden asukkaiden kanssa.

”Kaupungistuminen luo sirpaleisuutta etenkin asumiseen. Nuoret viettävät vähemmän aikaa kotona, ja yhä enemmän oleskellaan julkisissa tiloissa, esimerkiksi kahviloissa ja kirjastoissa. Olohuone voi olla muualla kuin kotona, ja siksi yhteistilojen ja yhteisöllisyyttä tukevien palvelujen merkitys kasvaa”, Tarhio kertoo.

Nuoret ovat myös valmiita tinkimään asunnon koosta edullisuuden tähden. Tutkimukseen vastanneista nuorista 53 % voisi asua yhden huoneen miniasunnossa, jos asunto olisi edullisempi.

Omaa autoakaan nuoret eivät kaipaa, vaan taittavat matkat mieluummin joukkuliikennevälineillä. Helsingin seudun liikenteen mukaan pääkaupunkiseudun korkeakouluopiskelijoista 58 % käyttää HSL:n joukkoliikennettä päivittäin, ja 43 % pitää sitä mieluisimpana tapana.

Lue lisää:

Itseään isompi minikoti

Erilaista asumista: minitalo