Säästöpankkiryhmä kysyi nuorilta henkilöiltä heidän asumisestaan ja kotiin liittyvistä unelmistaan.

”Nuorille ovat kyselyn mukaan tärkeimpiä asioita viihtyisyys ja rauhallisuus omassa kodissa. Myös kodin sijainnilla oli merkitystä ja se oli tärkeämpi tekijä kuin esimerkiksi pienet asumiskustannukset”, Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen kertoo.

Kyselyyn vastanneista lähes 70 prosenttia haaveili oman kodin ostamisesta. Tärkeimmät valintaperusteet asunnolle olivat sopivuus elämäntilanteeseen, hyvä sijainti ja kulkuyhteydet, palveluja tulee löytyä läheltä, ja myös rauhallisuutta arvostettiin. Uuden ja nykyaikaisen kodin hankkimista suunnitteli 60 prosenttia vastanneista.

Unelmien koti eri paikoissa

Jopa kaksi kolmesta vastanneesta nuorista nimesi julkiset liikenneyhteydet ja esimerkiksi lähikaupan tärkeiksi kodin hankintaa määrittäviksi tekijöiksi. Kaupungin keskustassa tai syvällä maaseudun rauhassa asumista harva suunnitteli. Neljännes nuorista kuitenkin suunnitteli kodin ostamista haja-asutusalueelta.

”Nuoret haluavat omalta kodilta ja asumiselta helppoutta. Heidän kiinnostuksen kohteensa ovat jossain muualla kuin asunnon remontoinnissa tai talon rakentamisessa. Kyselymme osoittaa nuorilla olevan erilaisia haaveita kodista kuten aikuisillakin”, Jukka Rantanen sanoo.

Uuden ja nykyaikaisen kodin haluaisi hankkia kuusi kymmenestä nuoresta. Rintamamiestalosta ja puutarhasta unelmoi alle neljännes vastanneista. Kolmannes nuorista kertoi miettivänsä ullakkoasunnon ja kattoterassin ostamisesta. Noin kolmannes vastanneista toivoi kodissaan olevan ison puutarhan.

Ensiasunto kolmikymppisenä

Tutkimuksessa nousi esiin kysymys, tukeeko nykyinen asunto- ja aluepolitiikka nuorten kotiunelmien toteutumista. Yhteiskunnassa näyttäisi vahvistuvan alueellinen eriarvoistuminen, vastakkainasettelu ja asioiden niputtamista yhden kokonaisuuden alle. Eri puolilla maatamme asuvilla nuorilla on erilaiset mahdollisuudet toteuttaa kotisuunnitelmansa.

”Ensiasunnon ostajat ovat entistä vanhempia. Ensimmäinen koti hankitaan noin 30-vuotiaana, ja ensiasunnot ovat aikaisempaa useammin suoraan perheasuntoja eikä yksiöitä tai kaksioita”, Juha Rantanen painottaa.

Sp-Kodin mukaan hyvät kulkuyhteydet eri puolille maatamme tulisi säilyttää. Kun tiet, rautatiet ja lentoyhteydet ovat kohtuullisesti kunnossa muuallakin kuin kasvukeskuksissa, nuorilla on entistä paremmat mahdollisuudet hankkia oma koti haluamastaan paikasta. Alueellinen hyvä kierre voi lähteä pienistä asioista kuten esimerkiksi toimivista ja riittävän nopeista junavuoroista.

Kiinteistönvälitysketju Sp-Koti teki nettikyselyn toukokuun alussa 15–30–vuotiaille. Kyselyyn vastasi 240 henkilöä, ja lähes puolet olivat ikäryhmässä 19-25 vuotta.

(Lähde: Sp-Koti)