Kiinnostus puutarhanhoitoa kohtaan kasvaa nyt eniten nuorten ja kaupunkilaisten parissa. Tärkein puutarhaharrastajaryhmä löytyy kuitenkin edelleen yli 35-vuotiasta naisista, jotka kuluttavat harrastukseen eniten euroja.

Kantar TNS:n puutarhatutkimuksen mukaan puutarha on yksi Suomen yleisimmistä ja suosituimmista harrastuksista. Suomalaisista yli 70 prosenttia harrastaa jossain muodossa puutarhanhoitoa, ja noin puolelle se on tärkeä harrastus.

Suomalaiset käyttivät viime vuonna taloutta kohden keskimäärin 292 euroa puutarhatuotteisiin. Tästä puolet meni kasveihin, multaan ja lannoitteisiin, toisen puolen vievät puutarhan koneet, työvälineet, kalusteet, kasvihuoneet ja viljelylaatikot.

Parin viime vuoden aikana puutarhanhoitoon käytetty euromäärä on laskenut. Esimerkiksi viime vuoden helteinen kesä lisäsi mullan ja kesäkukkien suosiota, mutta vähensi kalusteisiin ja koneisiin käytettävien eurojen määrää. Kompostorit ja kastelulaitteet olivat lähes ainoita teknisiä tuotteita, joiden myynti kasvoi viime vuonna. Puutarha-alalla on kuitenkin positiiviset kasvuodotukset tulevan sesongin myynnille.

Nuorten kiinnostus puutarhanhoitoa kohtaan kasvaa edelleen

Eniten kiinnostus puutarhaa kohtaan on kasvanut alle 35-vuotiailla. Vielä kuusi vuotta sitten puolet 25-vuotiaista ei ollut lainkaan kiinnostunut puutarhanhoidosta, nyt vastaava luku on enää 15 prosenttia. Nuoria kiinnostaa erityisesti syötävien kasvien viljely, mutta myös viherkasvit.

Miesten keskuudessa kiinnostus puutarhanhoitoon on kasvanut eniten. Jopa 45 prosenttia miehistä ilmoitti kyselyssä olevansa kiinnostunut puutarhanhoidosta.

Luonnonmukaisuus kiinnostaa

Tulevan kevään megatrendi on puutarhaliiton mukaan luonnonmukaisuus. Kierrätys- ja luonnonmukaiset tuotteet sekä ympäristöä vaalivat ratkaisut muun muassa kasvinsuojelussa kiinnostavat nyt puutarhaharrastajia. Myymälöistä etsitään erityisesti perhos- ja mehiläiskasveja, kaikenlaisia hyötykasveja, kasvi- sekä kasvuhuoneita sekä tekniikkaa.

Monesta puutarhasta löytyykin jo roppakaupalla tekniikkaa, kun siellä hyrräävät robottileikkurit ja kastelujärjestelmät.

Parvekeviljelylle toivotaan lisääntyvää kiinnostusta nuorten innokkaiden viljelijöiden myötä.