Paikkakunta hiljenee, jos nuoret muuttavat pois ja palvelut kaikkoavat. Asuinrakennuksia puretaan, kun niitä ei kannata korjata tai niille ei ole kysyntää. Social Hackathon -kilpailu haastaa Aalto-yliopiston opiskelijat keksimään alueille uusia palveluja.

Opiskelijat haastetaan keksimään uusia keinoja palvella ihmisiä, jotka asuvat hiljentyvillä ja tyhjentyvillä paikkakunnilla maassamme. Kilpailu huipentuu kisapäivään Aalto-yliopistolla 23.3.2017.

”Haluamme toimia ihmisten ja yritysten ongelmien ratkaisijana. Etsimme tapoja luoda uutta kasvua, ja erityisesti kaupunkikeskusten ulkopuolella”, Kristian Luoma OP:lta kertoo.

Uusia palvelumalleja etsitään yksilöille ja väestöryhmille. Ryhmät voivat olla esimerkiksi lapsiperheitä, ikääntyviä, lapsia tai nuoria. Erityisesti haetaan digitaalisia vaihtoehtoja, jotka palvelisivat ihmisiä ja poistaisivat fyysisen maailman rajoitteita.

Palveluja paikkakunnille

Ideoiden ja ratkaisujen tulee soveltua hiljentyville paikkakunnille. Tällaisia ovat mm. palveluja supistamaan joutuneet kunnat, väestöpohjaltaan rajalliset alueet, työttömyyden ja muuttotappion kurittamat paikat. Opiskelijoiden ratkaisuja arvioidaan innovatiivisuuden, monistamisen ja yhteiskunnallisen merkityksen näkökulmasta.

”Tarjoamme kilpailuun osallistuville valmentajia avuksi. Yhteistyö tekee kisasta mielenkiintoisen ja uusia ideoita synnyttävän. Odotamme kilpailulta rajoja rikkovia keksintöjä meidän kaikkien hyödyksi”, Deloitten Mikko Räty sanoo.

Kisassa ratkaistava ongelma on järjestäjien mukaan ajankohtainen ja tärkeä koko maalle. Kun uusia ratkaisuja löytyy, ihmiset viihtyvät paikkakunnalla, kehittävät sitä ja saattaapa joku pois muuttanut miettiä paluutakin tuttuihin maisemiin.

Ideat tuodaan käytäntöön

Kilpailuun osallistuvat kehittävät ideoitaan valmentajien johdolla. Paras idea ja työryhmä palkitaan, ja heille tarjotaan kesätyöpaikka OP:n ja Deloitten palveluksessa. Ryhmä voi viedä idean käytäntöön. Kilpailun opiskelijoille järjestävät OP Ryhmä ja Deloitte.