Helteet tekevät tepposia puutarhan hoitamiselle. Puutarhan kasvit ja nurmikko tarvitsevat nyt erityistä huolenpitoa.

Nurmikkoa kannattaa leikata säännöllisesti, vähintään kerran viikossa, jotta se säilyy edustavana. Pitkä sateeton jakso ja helle voivat kuivattaa nurmikon keltaiseksi. Kellastumisen voi kuitenkin estää kastelemalla nurmikkoa ja nostamalla ruohonleikkurin terien korkeutta hieman normaalista.

Monet vesiyhtiöt ovat kuitenkin ohjeistaneet käyttäjiään tällä viikolla välttämään nurmikon kastelemista vesijohtovedellä. Käytä siis nurmikon kastelemiseen mahdollisuuksien mukaan mieluummin sade- tai järvivettä.

Lannoitus parantaa nurmikon kestävyyttä

Nurmikon lannoitustarve määräytyy sen mukaan, kerätäänkö leikkuujäte pois vai jätetäänkö se nurmikolle. Jos ruohosilppu kerätään pois, nurmikolle ei riitä pelkkä kevätlannoitus. Silloin nurmikkoa on muistettava lannoittaa myös kesän aikana, jolloin se on kestävämpi kuivuutta, rikkakasveja ja sammalta vastaan.

”Kun nurmikko leikataan säännöllisesti, leikkuujäte kannattaa jättää nurmikolle. Pieneliöt hajottavat ruohosilpun ja vapauttavat ravinteet uudelleen kiertoon ja näin lannoitustarve vähenee”, vinkkaa Biolanin palveluneuvoja Riikka Kerttula.