Nurmikon keväthuollossa ei tarvita haravaa, sillä pieneliöille on hyvä jättää murkinaa. Kiitoksena ne parantavat maan humusta.

Kun lumi on sulanut nurmikolta, on hyvä avittaa nurmea pärjäämään kilpailussa sammalta ja rikkakasveja vastaan. Haravoinnin voi jopa pitkälti unohtaa, sillä pääpaino nurmikon huollossa on lannoittamisessa.

Nurmikon annetaan kuivahtaa ennen kunnostuspuuhia, sillä niin se kestää kävelyä tiivistymättä. Siisti nurmikko talven aikana pudonneista risuista ja kävyistä. Vaikka nurmikko näyttää kuivalta ja kellastuneelta, kaikkea kuollutta kasviainesta ei ole tarpeen haravoida pois.

”Maaperän pieneliöt kyllä hajottavat kuollutta kasviainesta ja muodostavat siitä maahan arvokasta humusta. Jos kaiken kasvijätteen haravoi pois, maa köyhtyy. Lisäksi voimakas haravointi altistaa nurmiheinät kuivumiselle, kun kevätaurinko pääsee paistamaan suoraan nurmikon tyvelle”, varoittaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Nurmikon vihollinen on sammal

Vanhojen nurmikkojen yleisin ongelma on sammaloituminen. Nurmikon sammaloitumiseen on monia syitä, joista yksi on maan tiivistyminen. Kun maa on tiivistynyt, alkavat nurmiheinien juuret kärsiä ja vähitellen nurmikon kasvu hiipuu.

Sammalta tiivistyminen ei haittaa, koska se kasvaa mullan pinnalla. Kun nurmikko ei jaksa kilpailla sammaleen kanssa kasvutilasta, sammal muodostaa lopulta tiiviin kasvuston.

Nurmikon maapohjan tiivistymistä voi ehkäistä perustamalla nurmikon riittävän kantavasta mullasta, välttämällä nurmikolla liikkumista märkään aikaan sekä suosimalla orgaanisia lannoitteita.

”Orgaaniset lannoitteet, kuten rakeistettu kanankakka, vilkastuttavat maan pieneliötoimintaa. Kun madot hajottavat orgaanista ainesta ja kaivelevat käytäviään, maa pysyy ilmavana. Vilkas pieneliötoiminta myös parantaa maan mururakennetta ja samalla ilmavuutta”, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Tiivistyneen nurmikon kasvua voi elvyttää myös lisäämällä nurmikolle noin sentin kerros kompostilannoitettua multaa. Levityksen jälkeen multa haravoidaan nurmen tyvelle. Multakatteen alla maan pieneliötoiminta vilkastuu, mistä seuraa maan rakenteen ja ilmanvaihdon paraneminen sekä juuriston voimistuminen.

Muista lannoitus

Jos nurmen jättää lannoittamatta, ei nurmikko kasva hyvin ja siinä viihtyvät rikkakasvit ja sammal.

”Vanhojen nurmikkojen hoitoon sopivat erikoislannoitteet, jotka lannoitusvaikutuksen lisäksi poistavat sammalen. Sammalsyöppö on lannoite, jonka korkea kaliumpitoisuus kuivattaa sammalen, ja samalla se ravitsee nurmiheinät vahvaan kasvun. Lannoiterakeessa on mukana myös hyötymikrobeja, jotka hajottavat kuivuneen sammalen eikä kuollutta sammalta ei tarvitse haravoida pois”, kertoo Kerttula.

Nurmikko on hyvä lannoittaa toukokuussa, kun maa on jo lämmennyt yli 10 asteen ja nurmiheinät ovat lähteneet kasvuun. Silloin maan pieneliöt ovat valmiustilassa hajottamaan lannoitetta − ja myös kuollutta kasviainesta.

Jos lumen alta nurmikossa on paljaita laikkuja, on niihin hyvä tehdä paikkauskylvö toukokuussa, jolloin maassa on vielä paljon luemien sulamisen jälkeistä kosteutta.

Paikattavista kohdista rikotaan maan pinta esimerkiksi rautaharavalla ja päälle levitetään 1–2 sentin kerros uutta multaa. Siemenet kylvetään ja haravoidaan kevyesti pintamultaan. Multa tiivistetään ja kylvöstä kastellaan, kunnes siemenet ovat itäneet.

Lue lisää:

Näin huollat ruohonleikkurin kesäkuntoon

Mitä nurmikon tilalle? Kukat ja kuntta ovat hyvä valinta

Näin hoidat nurmikkoa: Vinkit nurmikon hoitoon ja työvälineisiin