Mistä on nykykiuas tehty?  Yhä useampi haluaa kotiinsa kaikilla herkuilla katetun spa-osaston. Aitoa saunakokemusta eivät trendit heiluttele: kaiken ytimessä ovat yhä hyvät löylyt.

”Nykyään panostetaan saunomiskokemukseen kokonaisuutena. Koti-spa höyrysaunoineen ja hybridisaunat herättävät kiinnostusta. Hybridisaunoissa perinteiseen saunaan yhdistetään infrapunasäteilijät, jotka monipuolistavat saunan käyttöä. Myös höyrystäviä Combi-kiukaita suositaan, niillä saunaan saadaan luotua kosteat ja pehmeät löylyt. Osaan voidaan laittaa myös tuoksuja niille varattuun tuoksuastiaan”, sanoo Harvian saunasuunnittelija Jani Kylmälahti.

Saunan käyttämisen vapautta ja helppoutta pyritään lisäämään etäkäytön avulla. Saunaa voidaan hallita mobiililaitteen avulla ja samalla säästetään energiaa, kun sauna on lämmin juuri silloin, kun sen halutaan olevan. Etäkäyttö edellyttää, että saunassa on yhteensopiva kiuas ohjauskeskuksineen ja tarvittavat turvalaitteet sekä mobiililaitteessa on etäkäyttöä tukeva mobiilisovellus.

”Kiukaissa korostuu käytännöllisyyden lisäksi ulkonäkö. Usein kiuas nostetaan saunatilassa esille valaistuksen avulla. Musta väri on haluttu saunasisustukseen ja tähän tarpeeseen on suunniteltu Black Steel -mallistomme.”

”Kiukaista kehitetään jatkuvasti vähäpäästöisempiä. Puukiukaiden vähäpäästöisyyttä ja paloprosessia on tutkittu Harvialla jo vuosia. Kehitystyön tuloksena on syntynyt muun muassa Harvia Legend GreenFlame -kiuas, jossa on aikaisempiin malleihin verrattuna viidenneksen alhaisemmat pienhiukkaspäästöt ja 70 prosenttia pienemmät häkäpäästöt. Kiukaan käyttäjä tunnistaa vähäpäästöisen kiukaan savupiipusta tulevan näkyvän savun määrästä ja väristä. Vähäpäästöinen kiuas ei juurikaan tupruttele näkyvää savua. Lisäksi kiukaan paloprosessi on rauhallinen ja hallittu”, sanoo Kylmälahti.

Uusi energiatehokas tulisija ei ole päästöongelma

Uudet energiatehokkaat tulisijat tuottavat pienhiukkaspäästöjä huomattavasti vähemmän kuin vanhat. Vanha tulisija tuottaa jopa puolet enemmän päästöjä kuin nykyaikainen ja polttotekniikaltaan kehittynyt tulisija. Tulisija- ja Savupiippuyhdistys TSY ry:n tuore tiedote (11.11.2020) vetoaa valtiovaltaan, että tulisijakannan uudistumista vauhditettaisiin esimerkiksi vanhojen tulisijojen romutuspalkkiolla.

Kiuas2-hankkeessa on Itä-Suomen yliopiston tutkija Jarkko Tissarin mukaan saatu selkeää näyttöä, kuinka kiukaiden kehittämisen myötä kaikkein suurimmat pienhiukkaspitoisuudet ovat jääneet pois mittaustuloksista. Kiukaiden CE-merkinnän (2013) seurauksena myös kaikkein suuripäästöisimmät kiukaat ovat jääneet pois markkinoilta.

Lue lisää:

Mistä on nykyaikainen sauna tehty?

Kiuas-hankkeessa selvitetään saunan kiukaiden päästöjä

TM Testi: Design-sähkökiukaat 6,8 kW