Mökkikauppa käy Suomessa edeltävän vuoden tapaan hyvin rauhalliseen tahtiin. Rantamökit kiinnostavat ostajia edelleen, mutta kuivan maan mökkien ja saarimökkien kysyntä näyttää merkittävästi vähentyneen kaikkialla Suomessa.

Kesämökin ostaja haluaa mökkinsä vesistön ääreltä, kaikin mukavuuksin ja vieläpä mielellään puolen tunnin ajomatkan päästä kotoa.

”Meren tai järven rannalla sijaitsevat mökit menevät kaupaksi, jos hinta on kohdillaan. Myös saarimökit ja kuivalla maalla sijaitsevat mummonmökit menevät, mutta hintapyynnöistä täytyy tinkiä reilusti”, kertoo kiinteistönvälittäjä Markus Itkonen Sp-Koti Kuopiosta.

Sp-Kodin välittäjäkyselyn mukaan mökkien hinnat ovat laskemassa kaikkialla Suomessa. Tämä koskee myös rantamökkien hintoja.

”Kesämökkien tarjonta on pysynyt viimeiset pari vuotta ennallaan tai hieman lisääntynyt. Vastaavasti kysynnän osalta välittäjiemme näkemys on, että järvenrantamökkien kysyntä on jonkin verran kasvanut ja merenrantamökkien hieman vähentynyt”, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

Saarikohteiden ja kuivan maan mökkien kysyntä on huomattavasti vähentynyt.

Mökille puolessa tunnissa

Sijainti on mökkivalinnassa ykköskriteeri. Suomalaiset haluavat päästä mökille nopeasti ja helposti. Parasta olisi, jos mökille ajaisi puolessa tunnissa.  Ostajia kiinnostavat edelleen eniten mökit, jotka sijaitsevat meren tai järven rannalla, puhtaiden vesistöjen äärellä.

Tietyt perusmukavuudet pitä nykyajan mökissä ostajan mielestä olla: Tie perille, sähkö ja vesi.  Yhä useampi myös etsii mökkiä, joka soveltuu ympärivuotiseen käyttöön ja josta on helppo käydä tarvittaessa töissä. Myös rannan laadulla ja tontin ilmansuunnalla on merkitystä. Erityisen tärkeä kriteeri tällä hetkellä mökkiä etsivälle on se, että mökin jätevesijärjestelmä on kunnossa.

Ulkomaalaisia ostajia ei ole liikkeellä missään päin Suomea.

”Kyselymme osoittaa myös sen, ettei Suomen mökkimarkkinoilla ole ulkomaalaisia ostajia. Jos vielä joitakin vuosia sitten liikkeellä oli jonkin verran venäläisiä, nyt heitä ei enää ole, toteaa Jukka Rantanen.

Korkeintaan ulkomaalaiset ovat vain myymässä aiemmin ostamiaan mökkejä.