Keväthuoltojen aika alkaa olla käsillä. Ensimmäisenä on hyvä huoltaa ränni- ja sadevesikaivot, jotka puiden lehdet ja jää voivat olla tukkineet.

Omakotitalon ja mökin keväthuollon ensimmäinen askel on huoltaa pihan ränni- ja sadevesikaivot ja varmistaa niiden toimintakunto. Rännikaivoissa saattaa olla syksyn jäljiltä lehtiä ja muuta roskaa. Ne voivat myös olla jään ja lumen peitossa, samoin kuin pihan sadevesikaivot. Kaivojen säännöllinen puhdistaminen auttaa pitäämään talon rakenteet kunnossa.

Kaivojen tehtävänä on ohjata sulamis- ja sadevedet viemäröintijärjestelmään ja saattaa ne pois talon rakenteiden läheltä edelleen joko kunnalliseen viemäriin tai avo-ojaan. Kaivoja on siis hyvä pitää silmällä ja puhdistaa säännöllisesti, varsinkin näin keväisin.

Sulata jäätynyt kaivo kuumalla vedellä

Jos kaivossa on vielä jäätä ja lunta, on ne hyvä avata sulattamalla.

”Jään sulatukseen käy hyvin kuuma vesi. Avotulta tai kuumaa höyryä ei pidä käyttää. Jos tilanne on kinkkinen, kutsu LVI-ammattilainen paikalle. Ammattilaiset voivat myös neuvoa erilaisten jäänsulatusaineiden käytössä”, LVI-asiantuntija Marko Kempas LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä sanoo.

Jos pihan sadevesikaivo on jäätynyt sisäpuolelta, voi olla syytä tarkita sulanapitokaapelin asennuttamista kaivoon. Se pitää kaivon sulana ja toimintakunnossa. Apua voi löytyä myös kaivon kannen alle laitettavista jäätymissuojista.

Rännitkin voivat jäätyä

Jäisten rännien sulamisvedet voivat valua pitkin kiinteistön rakenteita aiheuttaen vaurioita. Katolta tuleviin rännien syöksyputkiin voi asennuttaa sulanapitokaapelit, jos ne jäätyvät usein talvisin.

Jos kunnollista sadevesi- ja salaosajärjestelmää ei ole, kulkeutuvat vedet pahimmillaan talon sokkeleihin ja rakenteisiin ja aiheuttavat kosteusvaurioita.

”Vauriot voivat olla piileviä ja tulevat esille vasta vuosien päästä. Silloin niiden korjaaminen on kallista”, Kempas toteaa.

Lue lisää:

Näin ohjaat sadevedet katolta hallitusti rännikaivoon

Ovatko talosi rännit kunnossa? Huoltamaton vesikouru voi aiheuttaa kosteusvaurioita

Omakotitalon hulevedet ohjattiin remontissa omaan kaivoonsa