Maaliskuussa yöpakkaset alkavat hellittää ja kevätaurinko herättelee kasveja uuteen kasvukauteen. Termisen kevään alku on otollisin aika pensaiden ja puiden kevätleikkauksille.

Hyvin hoidettuna ja säännöllisesti leikattuna kasvit kasvavat paremmin ja pysyvät pitempään hyväkuntoisina. Hedelmäpuiden ja marjapensaiden onnistunut leikkaaminen pitää kasvin hyvänmallisena ja satoisana pitkään. Lisäksi leikkaus parantaa esimerkiksi omenien kypsymistä ja helpottaa korjuutyötä.

Pienten pihojen puut ja pensaat saadaan pidettyä leikkaamalla sopivan kokoisina ja niiden varjostavaa vaikutusta voidaan vähentää. Usein kannattaa houkutella naapuri mukaan talkoisiin, jolloin yhteisymmärryksessä syntyy paras näkemys.

Vuosittain kannattaa leikata vain muutamia oksia kasvia kohden, jolloin urakasta ei tule liian suurta tekijän ja kasvin kannalta. Ilman asiantuntijan apua ei kannata leikata halkaisijaltaan yli viiden sentin oksia. Myös kivelliset hedelmäpuut kuten kirsikka ja luumu sekä koivu, vaahterat ja hevoskastanjat jätetään leikkaamatta keväällä, koska leikkaushaavan nestevirtaus heikentää kasvia.

Perusohje leikkaajalle

1 Poista ensin huonokuntoiset ja kuolleet oksat.
2 Kevennä latvusta tai pensasta poistamalla sisäänpäin kasvavia oksia.
3 Poista puista myös ohuita, pitkiä vesiversoja, jotka kasvavat suoraan ylöspäin.
4 Poista hyvin teräväkulmaiset, ylöspäin kasvavat oksat jo nuorena, sillä ne aiheuttavat myöhemmin puun rungon repeämisvaaran tai muodostavat kilpalatvan.
5 Puun tai pensasaidan korkeutta voi hillitä riittävän ajoissa aloitetulla leikkauksella. Puita ei saisi koskaan leikata ns. tappiin, jolloin menetetään puun luonnollinen kasvutapa.
6 Leikkaa havupensaita ainoastaan typistämällä saman vuoden uutta kasvua ja katkaisemalla latva vasta kun toivottu kasvukorkeus on saavutettu.

Lue lisää: Puutarhaliitto.