Tukkeutunut räystäskouru ei ole pikkujuttu. Tukos uittaa vesimassat talon rakenteisiin aiheuttaen kosteusongelmia. Räystäskourut on hyvä puhdistaa kaksi kertaa vuodessa, nyt on kevätpuhdistuksen aika.

Sisäilmayhdistys ry:n mukaan räystäskourujen ja syöksytorvien huono kunto tai virheellinen asennus ovat merkittäviä ulkoseinärakenteisiin syntyneiden kosteus- ja homevaurioiden aiheuttajia. Toimiva sadevesijärjestelmä on terveen talon kantavia voimia. Se kerää veden ja johtaa sen pois rakennusta vaurioittamasta.

Tukoksen patoama vesi vahingoittaa myös itse räystäskouruja. Kourussa pitkään makaava vesi voi ruostuttaa rännin puhki, jolloin vettä noruu pitkin räystäsrakenteita ja ulkoverhousta. Jos vesipato jää ränniin pakkasten tullen, jäätyessään laajeneva vesi vääntelee ja ratkoo kourujen saumoja.

Puhdistus kaksi kertaa vuodessa

Rännien puhdistus oli pitkään uhkarohkeaa toimintaa, mutta nykyään tarjolla on valikoima välineitä, joilla työ sujuu turvallisesti maassa seisten.

Rännit tarkistetaan ja puhdistetaan keväisin ja syksyisin, tarvittaessa useamminkin, jos lähellä on roskaavia puita. Kun roskat on ajettu alas rännistä, kourut ja syöksytorvet on hyvä huuhdella runsaalla vedellä. Samalla selviää, onko vääntymiä ja kaadoissa korjattavaa ja tihkuuko jokin sauma. Sekin selviää, virtaako vesi reilusti läpi vai onko syöksytorvessakin tukos.

Ränniputsareiden lisäksi markkinoilla on huuhteluun tarkoitettuja tuotteita. Myös painepesurilla on kannattajansa, mutta laitteen teho on arvioitava niin, ettei räystäskouru vaurioidu.

Puhdista myös syöksytorvi

Myös syöksytorvi voi vaatia huoltoa. Tyypillisesti syöksytorveen jumittuu monihaarainen risu, johon alkaa kertyä lehtiä ja töhkää, joka lopulta patoaa veden virtauksen.

Tukoksen avaamiseen on monta keinoa. Yleisimpiä ovat notkealla ja pitkällä oksalla tai puutarhaletkun pätkällä tökkiminen. Ylämutkan tukos lähtee melko helposti puutarhaletkun avulla.
Jos tukos on syvällä, avuksi on otettava viemärirassi eli viemärin avausjousi. Eikö vieläkään auennut? Viimeisenä keinona puretaan syöksytorvi kiinnikkeistään, tökitään ja päästellään painepesurilla.

Kokemus kertoo, että alakautta on turha yrittää pudottaa tukosta, yleensä se pakenee vain syvemmälle. Tee se itse -keksijät ovat kehitelleet monenlaisia verkkosysteemejä ja keinoja, jotta ränniroskat eivät ajautuisi syöksytorvea tukkimaan. Ne eivät oikein toimi. Lehdet jumittuvat verkon liepeille ja jälleen syntyy pato, josta vesi tulvii. Neulaset menevät verkosta läpi.

Lue lisää: 

Ovatko talosi rännit kunnossa? Huoltamaton ränni voi aiheuttaa kosteusvaurioita taloon

Ohjaa sadevedet omakotitalon katolta hallitusti sadevesikaivoon

TM Testi: Vesikourun puhdistajat