Kun nurmikko näyttää keväällä laikukkaalta tai sammaloituneelta, on hyvä ryhtiä huoltotöihin. Nurmikkoa kannattaa huoltaa lumen sulettua ja nurmikon kuivuttua.

Haravointi, lannoitus ja paikkauskylvöt ovat ajankohtaisia numrikon huoltotöitä. Kun numrikko voi hyvin, se pärjää kilpailussa niin sammalta kuin rikkakasvejakin vastaan.

Siisti nurmikko ensin risuista ja kevyistä. Vaikka nurmikko näyttää kuivalta ja kellastuneelta, kaikkea kuollutta kasviainesta ei ole tarpeen rapsutella pois.

Jos nurmikossa on kaljuja laikkuja, nyt on oikea aika tehdä paikkauskylvö. Paikattavista kohdista rikotaan maan pinta esimerkiksi rautaharavalla ja päälle levitetään 1–2 sentin kerros uutta multaa. Siemenet kylvetään ja haravoidaan kevyesti pintamultaan. Multa tiivistetään vaikka jaloin polkemalla, ja kylvös pidetään kosteana kunnes siemenet ovat itäneet.

Selätä sammal

Vanhojen nurmikkojen yleisin ongelma on sammaloituminen. Syynä sammloitumiseen on esimerkiksi maan tiivistyminen.

”Kun nurmikon maapohja tiivistyy, nurmiheinien juuret eivät viihdy siinä. Vähitellen nurmikon kasvu hiipuu. Sammal puolestaan ei ole moksiskaan maan tiivistymisestä, koska se kasvaa mullan pinnalla. Kun nurmikko ei jaksa kilpailla sammaleen kanssa kasvutilasta, sammal muodostaa lopulta tiiviin kasvuston”, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Nurmikon maapohjan tiivistymistä voi ehkäistä perustamalla nurmikon riittävän kantavasta mullasta, välttämällä nurmikolla liikkumista märkään aikaan sekä suosimalla orgaanisia lannoitteita, jotka vilkastuttavat maan pieneliötoimintaa. Kun madot hajottavat orgaanista ainesta ja kaivelevat käytäviään, maa pysyy ilmavana. Vilkas pieneliötoiminta myös parantaa maan mururakennetta ja samalla ilmavuutta.

Tiivistyneen nurmikon kasvua voi elvyttää lisäämällä nurmikolle noin sentin kerros kompostilannoitettua multaa. Levityksen jälkeen multa haravoidaan, jotta se painuu nurmen tyvelle.

Kalkitus ei tapa sammalta, sillä osa nurmikolla kasvavista sammallajeista viihtyy happamassa, osa emäksisessä maassa. Kalkitus voimistaa nurmiheiniä, ja kun nurmiheinät voivat hyvin, ne kasvavat voimakkaasti eikä sammaleelle jää kasvutilaa.

Nurmikolle pitää muistaa antaa myös ravinteita. Jos haluat kasvattaa tiiviin ja elinvoimaisen nurmikon, älä laiminlyö lannoitusta. Hyvä aika lannoitukselle on toukokuu, kun maaon lämmennyt yli 10 asteen ja nurmiheinä lähtenyt kasvuun.