Vieraslajit ovat merkittävä uhka luonnon monimuotoisuudelle. Kevät on hyvää aikaa torjua vieraslajeja niin omalta pihalta kuin lähiympäristöstä.

Vieraslajit ovat levinneet luontoomme ihmisen myötävaikutuksesta joko tietoisesti tai tiedostamatta. Jotkut vieraslajeista onnistuvat pärjäämään uudessa elinympäristössään niin hyvin, että aiheuttavat haittaa paikalliselle lajistolle esimerkiksi viemällä niiltä elintilaa.

Suomessa yleisimpiä haitallisia vieraskasvilajeja ovat muun muassa maanteiden vavrsilla kasvava komealupiini, rantoja uhkaava kurtturuusu sekä jättipalsami.

Koulutusta vieraslajien torjuntaan

Allergia-, iho- ja astmaliiton ja WWF Suomen yhteishankkeessa Terve askel luontoon on torjuttu vieraslajeja vuodesta 2017 ja torjuntatyöt jatkuvat vielä tämän kesän.

Torjuntatoimet voi aloittaa esimerkiksi jättipalsamista, joka irtoaa maasta kokonaan kevyesti nykäisemällä. Kannattaa kuitenkin ensin tutustua lajikohtaisiin ohjeisiin, ettei tule vahingossa levittäneeksi vieraslajeja. Vieraslajien torjunnasta järjäestetään myös koulutuksia. Lisätietoa niihin löytyy osoitteesta www.allergia.fi/.

Juuri julkaistussa talkookohdelistauksessa on lueteltu kaupunkien mailla sijaitsevia vieraskasvikohteita, joilla talkoiluun ei tarvita erikseen pyydettävää maanomistajan lupaa. Kohteille löytyy kohde- ja kaupunkikohtaiset ohjeistukset kasvien torjuntaan. Lista löytyy hankkeen nettisivuilta osoitteesta www.allergia.fi/luontoaskel/talkookohteita/. Somessa voi jakaa kuvan talkoista tagilla #ennenjälkeentalkoot tai #munvieraslajitalkoot.

”Vieraslajien torjunta on helppoa ja käytännöllistä luonnonsuojelutyötä, jonka ohessa saat luontokosketuksen ja buustaat omaa vastustuskykyäsi ja hyvinvointiasi”, innostaa hanketyöntekijä Viivi Valkonen Allergia-, iho- ja astmaliitosta.