Kesäkukkien hoito on helppoa, kun kuhunkin kasvupaikkaan valitaan oikeat kasvit ja muistetaan kasvien säännöllinen kastelu ja lannoitus.

Kesäkukat kukkivat koko kesän. Niitä voidaan istuttaa parvekelaatikoihin, ruukkuihin, amppeleihin ja penkkeihin monivuotisten kasvien lomaan.

Tärkeintä on valita kasvupaikalle sopiva kesäkukkalaji. Paahteisella paikalla viihtyvät esimerkiksi pelargoni, marketta, miljoonakello, verbena ja timanttikukka. Varjossa puolestaan pärjäävät muun muassa ahkeraliisa, verenpisara, daalia, lumihiutale ja kesäbegonia.

Kesäkukat tarvitsevat vettä

Valitse kesäkukille mahdollisimman suuri ruukku. Mitä enemmän ruukussa on multaa, sitä helpompaa kasvien hoito ja kastelu on. Kesäkukkamultiin on voitu lisätä esimerkiksi biohiiltä, joka pystyy varastoimaan vettä itseensä ja luovuttaa sitä kasveille mullan kuivuessa. Siksi kasteluväli voi olla pidempi kuin tavallisessa mullassa. Myös altakasteluruukut ja -altaat helpottavat kesäkukkien kastelua.

Ennen kukka-astian täyttöä on hyvä varmistaa, että astian pohjassa on reiät ylimääräisen veden poistumista varten. Astian pohjalle voi tehdä salaojan kevytsorasta, niin vesi ei jää ruukkuun vaurioittamaan herkkiä juuria.

Varastolannoitus helpottaa kesäkukkien hoitoa

Täytä istutusastia mullalla niin, että pinnalle jää kasteluvara. Istutusvaiheessa taimien väliin tehdään kuopat, joihin sijoitetaan lannoitetta pieninä kasoina. Ylilannoituksen välttämiseksi on tärkeää, että lannoitetta ei sekoiteta koko multamäärään. Esimerkiksi Biolanin luonnonlannoitetta ohjeistetaan annostelemaan 1–2 dl kasvia kohden. Lopuksi lannoiterakeet peitetään mullalla. Varastolannoiteosasta riittää ravinteita koko kasvukaudelle, joten kasteluun käytetään pelkkää vettä.

Jos kasvualustaan ei lisätä varastolannoitetta, on ravinteikastakin multaa lannoitettava esimerkiksi kasteluveteen sekoitettavalla lannoitteella, jotta kasvit jaksavat kukkia koko kesän.

Vinkki! Monet kesäkukat kukkivat runsaammin, kun niistä poistetaan kukkineet kukinnot. Näin kehittyvät siemenet eivät vie energiaa kukinnalta. Esimerkiksi orvokit ja petuniat hyötyvät vanhojen kukkien poistamisesta. Myös esimerkiksi pelargonit ja samettikukat siistiytyvät, kun kuihtuneet kukinnot poistetaan.

Lue lisää:

Nikkaroi kukkalaatikko parvekkeelle tai terassille

Tee pihallesi kukkaniitty tai perhosbaari pölyttäjien iloksi