Nyt remontoidaan 70-luvun lähiötalojen putkistoja. Putkiremontit tuntuvat kalliilta, mutta ei silti kannata säästää väärässä paikkaa.

Putkiremonttivuorossa ovat nyt lähiörakentamisen huippuvuosien asuntojen putkistot. Valtaosa Suomen kodeista on rakennettu 1970- ja 1980-luvuilla eli remontoitavaa riittää. Sekä viemäri- että käyttövesiputkien käyttöikä on noin 30–50 vuotta.

”Jos rakennustyöt on aikanaan tehty hutiloiden, jo 30 vuotta vanha talo voi olla linjasaneerauksen, eli tuttavallisemmin putkiremontin, tarpeessa”, Marko Polvi Geberitin teknillisestä tuesta muistuttaa.

Jos putkiremontti tehdään huolella, putket kestävät seuraavat 50 vuotta. Suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa, jotta kilpailutukselle on kunnolla aikaa. Suunnitteluun panostaminen mahdollistaa myös aikaa ja rahaa säästävän moduulirakentamisen sekä asunnon arvoa nostavan kylpyhuoneiden nykyaikaistamisen.

Putket eivät kestä ikuisesti

Putket syöpyvät ja kuluvat vuosien saatossa. Haurastuneisiin putkistoihin alkaa kertyä tukoksia ja syntyä vuotoja. Ensimmäiset hälytysmerkit viimeisiä vetelevistä vesiputkista ovat nimenomaan vuodot, veden maun muuttuminen ja epäpuhtauksien aiheuttamat tukokset.

”Putkiremonttia suunniteltaessa on tärkeää muistaa myös vesiputkien vaihtaminen. Ne kulkevat pääosin samoissa kuiluissa viemäriputkien kanssa. Vaihto hoituu samalla kertaa, kun rakenteita avataan”, Marko Polvi sanoo.

Nyt tehty putkiremontti lisää asunnon arvoa

Vaikka putkiremontilla on monen korvaan ikävä kaiku, se on erinomainen mahdollisuus kohottaa asunnon arvoa, tasoa ja parantaa asumismukavuutta.

”Putkiremontit tuntuvat kalliilta, mutta ei silti kannata säästää väärässä paikkaa. Etenkin kylpyhuoneen kalusteiden ja keramiikan laadusta tinkiminen ovat huonoja säästökohteita. Kylpyhuonekalusteet kestävät käytössä yli neljännesvuosisadan, jos niihin saa myöhemmin varaosia”, Marko Polvi muistuttaa.

”Jos alussa uskallettaisiin panostaa suunnitteluun, säästöä syntyisi myöhemmissä vaiheissa. Etenkin alkusuunnittelua vaativat moduuliratkaisut säästävät lopulta aikaa ja rahaa”, Polvi jatkaa.

Polven mukaan moduuliajattelu voi liittyä tekniikkaan, viemäröinteihin ja vaikkapa laatoituksiin. Kun iso osa työstä voidaan tehdä sisätiloissa tehtaissa, prosessi nopeutuu ja rahaa säästyy. Moduulien suunnitellusta vastaa suunnittelija, mutta esimerkiksi talonyhtiössä voidaan jo alun alkaenkin toivoa moduuliratkaisuja.

Remontti myös mahdollistaa uudenlaisen suunnittelun. WC-istuimen paikkaa voi muuttaa, ammeesta luopua ja pesukoneen sijoittelua miettiä kokonaan uudelleen. Seinä-wc:n valinta mahdollistaa muun muassa ominaisuuksia kuten hajunpoiston ja pesutoiminnon.

Kun viemäriputket uusitaan, nykyvaatimusten mukaiset palo- ja äänitekniset vaatimukset täyttyvät. Uusissa viemäriputkissa laatu on entisiä putkistoja parempi muun muassa äänieristyksen suhteen.

Pääkaupunkiseudulla linjasaneerauksen neliöhinta on 800–1 000 euroa. Muualla Suomessa linjasaneerauksen neliöhinta on noin 600 euroa.

Lue lisää:

Putkiremonttien uudet ratkaisut kiinnostavat

Huomioi nämä ennen putkiremontin aloittamista

1. Toimi ajoissa. Jos ongelmia on ilmennyt, ei remonttia kannata siirtää. Vakuutusyhtiö ei korvaa vahinkoja, jos ne johtuvat korjausten laiminlyönnistä. Kun aloitat ajoissa, voit varustautua ja esikerkiksi kilpailuttaa rauhassa.

2. Älä tingi suunnitellussa. Alkuvaiheen suunnitteluun investointi säästää kuluja prosessin myöhemmissä vaiheissa. Esimerkiksi moduuliratkaisut vaativat etukäteissuunnittelua, mutta palkitsevat myöhemmin.

3. Muista energiatehokkuus. Kun parannat remontin yhteydessä energiatehokkuutta, säästät myöhemmin käyttökustannuksissa. Esimerkiksi vesimittarien asentaminen, lämmitysjärjestelmän säätäminen, patteritermostaattien uusiminen ja putkistojen eristäminen säästää energiakuluja.

4. Pohdi korjataanko vai uusitaanko. Sukitus on perinteistä putkiremonttia edullisempi, mutta kyse on enemmän korjaamisesta kuin putkistojen uusimisesta. Tiedosta menetelmien ero, ja valitse kohteeseen parhaiten sopiva ratkaisu.

5. Panosta kylpyhuonekalusteisiin. Pidemmällä aikavälillä halvin tulee monesti kalliimmaksi, jos esimerkiksi wc-istuimeen ei ole saatavissa tarvittavia varaosia tai allaskalusteen materiaali ei kestä kylpyhuoneen vaihtelevaa ilmankosteutta. Esimerkiksi wc-istuimen hajotessa ei tarvitse ostaa uutta, kun vanhan voi korjata kustannustehokkaasti.