Vakuutusyhtiö Ifin lähes 15 000 kotivakuutusasiakkaan omakotitaloon tehty Kunnon koti -talotarkastus paljasti vakavia puutteita ulkopuolelta tulevan kosteuden hallinnassa.

Talotarkastuksessa löytyi vakavia puutteita ulkopuolelta tulevan kosteuden hallinnassa jopa 65 prosentista taloja. Tutkimuksen mukaan suomalaistalot ovat kuitenkin melko hyvässä kunnossa, mutta joka toisesta omakotitalosta löytyi silti jotain korjattavaa. Joka kolmannen talon kylpyhuone oli korjauksen tarpeessa.

Ifin teettämiä Kunnon koti -talotarkastuksia on tehty kuluneen kolmen vuoden aikana lähes 15 000 suomalaistaloon.

Omakotitalo vaatii jatkuvaa huoltoa

Talotarkastusten perusteella suomalaistalojen suurimmat ja vakavimmat rakennustekniset puutteet ovat ulkopuolelta tulevan kosteuden hallinnassa, kylpyhuoneissa, varaajissa ja vesikatoissa.

”Nämä olisi kaikki hyvä korjata taloissa viipymättä, jotta niistä ei synny vakavampia ongelmia. Kannattaa myös huomata, että suurin osa kotivakuutuksista ei kaikkia näistä johtuvia vahinkoja korvaa. Lisäksi havaitsimme tarkastuksissa, että puolessa taloista on myös jotain pienempää korjattavaa. Omakotitalo vaatiikin enemmän tai vähemmän jatkuvaa pientä laittoa, sanoo Ifin omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen.

Tarkastuksessa havaittiin, että 40 prosentista taloista uupuivat patolevyt.

”Tämä on merkittävä puute, koska vesi ja kosteus pääsee tällöin helposti talon rakenteisiin ja voi aiheuttaa vahinkoa rakenteille ja pahimmillaan hometta sisätiloihin”, Utunen sanoo.

Tarkastuksissa havaittiin myös väärin tehtyjä sokkelin vierustäyttöjä, huolimattomasti asennettuja syöksytorvia ja lehdistä tukkoisia rännejä. Näissä kaikissa tapauksissa vedet pääsevät kastelemaan sokkelia ja perustusta sekä ulkoseinärakenteita.

Kylpyhuoneessa korjattavaa joka kolmannessa talossa

Joka kolmannessa suomalaistalossa on haasteita kylpyhuoneessa, ja erityisesti lattiakaivoissa: ne on joko väärin asennettu tai ne ovat epätiiviitä, tutkimuksessa havaittiin.

Joka kymmenennessä talossa vanha tai vuotava varaaja aiheuttaa vesivahingon vaaraa. Vesikatto-ongelmia, kuten vesikaton kulumista sekä rikkinäisiä tai muuten puutteellisia aluskatteita löytyi kuudesta prosentista taloja.

Vakavimpien puutteiden lisäksi pienempiä korjaus- tai huoltotarpeita löytyi lähes joka toisesta talosta.

”Tyypillisimpiä tällaisia pienempiä huoltotöitä ovat likaiset ja tukossa olevat lattiakaivot, huonosti kiinni olevat kylpyhuoneen kaakelit sekä kylpyhuoneen heikkokuntoiset silikonisaumat. Nämä kaikki voivat johtaa mahdollisiin vesivahinkoihin. Lisäksi tarkastuksessa havaittiin monessa talossa ongelmia ilmanvaihdossa ja puutteita paloturvallisuudessa”, kertoo Utunen.

Kunnon koti -tarkastuksissa selvisi myös, että vain kolmasosaan suomalaistaloista oli tehty radonmittaus.

Kunnon koti -talotarkastuksessa rakennusalan ammattilainen käy läpi omakotitalon kunnon, rakenteet, rakennuksen tekniikkaa sekä antaa arjen turvallisuusvinkkejä. Tarkastus ei sisällä kosteusmittauksia tai muita rakenteita rikkovia menetelmiä eikä se näin ollen toimi asuntokaupankuntokartoituksena. Maksuttomaan palveluun ovat oikeutettuja ne Ifin asiakkaat, joilla on Ifin Laaja tai Laaja+ -tasoinen kotivakuutus omakotitaloon. Kunnon koti -tarkastukset toteuttaa Ifin yhteistyökumppani Anticimex oy.