Hengityksensuojaimista ja suu-nenäsuojista on tullut viranomaisille useita kyselyjä. Vaikka suojaimista on tällä hetkellä kova kysyntä, vain vaatimusten mukaisia suojaimia saa myydä, muistuttaa Tukes.

Suu-nenäsuojat, jotka estävät pisaroiden leviämisen mutta eivät suojaa käyttäjäänsä ulkoisilta tekijöiltä, eivät ole henkilönsuojaimia.

Hengityksensuojaimet ovat henkilönsuojaimia. Hengityksensuojaimet suojaavat käyttäjää ilman epäpuhtauksien, esimerkiksi hiukkasten, aerosolien, bakteerien ja virusten aiheuttamilta hyvin vakavilta terveysvaikutuksilta.

Tällaisia ovat standardin EN 149 mukaiset suodattavat puolinaamarit, joilla on kolme tehokkuusluokkaa: FFP1, FFP2 ja FFP3. Näitä suojaimia käytetään paljon aerosoleina ilmassa esiintyviä mikrobeja vastaan. Suojainten vaalitumsista voit lukea lisää Tukesin sivuilta.

Huomaathan, että virustartunta on mahdollinen myös kosketustartuntana käsien kautta sairastuneen henkilön ysköksistä saastuneiden materiaalien tai pintojen kautta, eikä tartuntaa voi täysin ehkäistä hengityksensuojaimella.

Varmista, että ostamasi hengityksensuojain

• on käyttötarkoitukseen sopiva ja tiivistyy kasvoillesi
• siinä on CE-merkintä, jonka perässä on nelinumeroinen luku
• sen mukana on käyttöohjeet sekä suomeksi että ruotsiksi.