Siivoaminen aiheuttaa riitoja monessa parisuhteessa. Yksi mahdollisuus selvitä siivouksesta on ostaa palvelu ammattilaiselta – vaikkapa joululahjaksi puolisolle tai itselle.

Työihminen Oy:n kotisiivouspalveluja tarjoavan Siivoomo-yrityksen vetäjän Sirpa Erosen mukaan jouluviikko on vuoden kysytyimpiä aikoja.

”’Tarkempaa siivousta’ jouluviikolle kysytään jo kuukausia aikaisemmin. Me kuitenkin suosittelemme, että silloin pitäydyttäisiin perusylläpitoon. Rasvaiset kaakelit voisi puhdistaa jo aiemmin.”

Muuten kysyntää on melko tasaisesti ympäri vuoden. Siivouspalveluiden asiakkaita ovat niin ikäihmiset kuin lapsiperheet ja yksineläjät. Tosin hieman erilaisin tarpein.

”Yksinasujat kaipaavat usein jonkin tietyn kohteen hoitamista, kuten ikkunoiden tai saunan pesua, muut enemmän säännöllisyyttä”, Eronen pohtii.

Palvelussa on kyse luottamuksesta

”On ymmärrettävästi iso kynnys päästää kotiinsa joku vieras, etenkin ellei ole itse paikalla. Siksi meillä ollaan liikkeellä aina omilla kasvoilla: käydään ensin esittäytymässä, jotta asiakas tietää, keneen olla yhteydessä, jos siihen on tarvetta” Eronen kertoo.

Luottamusta rakennetaan myös sillä, että siivouksen hoitaa pääsääntöisesti aina sama henkilö.

”Uusi ihminen menee paikkaan ensimmäistä kertaa aina entisen tekijän kanssa, joka osaa opastaa tehtäviin, aikatauluttaa ne oikein ja ennen kaikkea välittää asiakkaan ’siivoussilmää’ eli sitä, mikä hänelle on tärkeää.”
Joillakin palveluntarjoajilla myyntivaltiksi nousee myös ”kotimaisuusaste”. Erosen työntekijöistä löytyy niin syntyperäisiä suomalaisia kuin maahanmuuttajia.

”Osa etenkin ikäihmisistä toivoo kielitaidoltaan suomalaisia tekijöitä, koska tilanteeseen liittyy tarve keskusteluun. Mutta on heitäkin, jotka ovat tyytyväisiä, kun saavat samalla hinnalla englannin pikakertauskurssin”, Eronen heittää.

Asiakkaan ”siivoussilmän” mukaan

Toki palvelun ostaminen on kiinni hinnasta. Työihminen/Siivoomon tuntihinta on noin 40 e tunnilta. Siihen sisältyvät käytetyt aineet ja kaikki tarvittavat välineet, myös imuri sekä alv.

Erosen sopimusasiakkaan keskimääräinen rytmi on 3–3,5 tunnin siivous kerran kuussa tai joka toinen viikko. Rytmitys riippuu paljon siitä, keitä taloudessa asuu ja mitä itse tekee siinä välillä.

”Käytetty aika pohjautuu paljolti neliö- ja tavaramäärään. Joskus isokin talo hoituu neljässä tunnissa, joskus sama aika kuluu vähemmissä neliöissä.”

Sopimuksen pohjana on kuitenkin tietty perussetti: tilojen imurointi, pölyt, keittiö, kylpyhuoneet, lattioiden luuttuaminen, peilit. Aina on myös neuvottelunvaraa.

”Lähdemme sitä, että jokaisella asiakkaalla on oma ’siivoussilmä’: jokin tietty kohta, jalkalistat tai lampunvarjostin, joka on erityisen merkittävä. Oma asunto, omat tarpeet.”

Mutta pyyntö ”pikasiivouksesta” ei saa vastakaikua.

”Tietty työ vie aina tietyn ajan. Ajan vähetessä kokonaisuudesta jätetään jotain pois. Puolinaista työtä emme tarjoa”, Eronen painottaa.

Näin tilaat siivouspalvelua

Siivouspalveluja kotitalouksiin kannattaa etsiä verkosta. Ellei hakusana ”kotisiivous + paikkakunta” tuota tulosta, voi hakua yrittää myös osoitteista varaus.moppi.com ja helpdor.com.

Tarjonnan hintahaarukka kulkee välillä 29-40 euroa. Osin hintaan vaikuttaa sijainti, osin kyse on siitä, miten hinnan sisältö on määritelty. Tämän suhteen kannattaakin olla tarkkana. Osalla sivuista ei myöskään kerrota tiettyä tuntihintaa, vaan lupaudutaan tekemään tarjous pelkän neliömäärän, osalla ensimmäisen – ilmaiskerran – perusteella.

Siksi ainakin seuraavat asiat kannattaa varmistaa ennen sopimuksen tekemistä.

Mitä hintaan sisältyy?
– Mitä tehdään, mitä ei? Paljonko asioista voi neuvotella?
– Sisältääkö hinta alv:n? Matkat? Käytetyt aineet ja välineet (mitkä)?
– Tuleeko lisäksi jokin ”peruskäyntimaksu”?
– Edellyttääkö hinta tietynjaksoista sopimusta?

Mikä sinulle palvelussa on tärkeää?
– Haluatko käytettävän ”kemikaali- tai allergiavapaita” aineita? Onnistuuko se?
– Mitä muita mahdollisesti tarpeellisia palveluita on tarjolla (tarjonta vaihtelee silittämisestä pihatöihin ja roskakaapin puhdistamisesta lastenhoitoon – millä hinnalla)?
– Kaipaatko jotain erityistä palvelua: sängyn syväpuhdistus, ilmapuhdistus, otsonointi (allergiasiivous, lasin pinnoitus).
– Mikä merkitys on palvelun ”kotimaisuusasteella”?

Mitä tarkoittaa mahdollisesti luvattu laatutakuu?