Energiatodistus vaaditaan aina asuntoa myytäessä tai vuokrattaessa. Sitä on pidetty turhana byrokratian kukkasena, joka ei kerro todellisesta energiankulutuksesta oikeastaan mitään – jos sen lähtötiedot eivät ole kunnossa. Mutta entä jos ovat? Voisiko todistuksesta sittenkin olla hyötyä?
Parasta energiatodistuksen antia omakotiasukkaan näkökulmasta ovat energiatodistuksessa esitellyt toimenpide-ehdotukset, jotka tähtäävät laskennallisen ostoenergian ja E-luvun parantamiseen.
Ehdotukset antavat omistajalle konkreettisia keinoja energiakulutuksen pienentämiseksi. Niitä kannattaa siis vakavasti harkita, suunnitella mahdollisia muutoksia ja ryhtyä tuumasta toimeen.
Varteenotettavia toimenpiteitä:
- Yläpohjan lisäeristys: Yläpohjan lisäeristäminen, kun villaa on 300 mm tai alle on järkevää, vaikka takaisinmaksuaika olisi kymmenenkin vuotta.
- Ulkoseinät ja koko rakennusvaippa: Uusi lisäselvitysmenetelmä, rakenteiden U-arvon mittaus. Mittaus antaa tarkemman ja totuudenmukaisemman lopputuleman ja sitä kautta myös merkittävästi tarkemmat laskelmat hanke/korjaussuunnitelmaa varten.
- Maalämpö: suurissa taloissa, joissa on varaava sähkölämmitys, öljy- tai kaukolämmitys, maalämpö yleensä saattaa olla hyvin kannattavaa, sillä takaisinmaksuaika on 8-14 vuotta. Jos lämmönjako ei ole vesikiertoinen, remontista ja investoinnista tulee kallis. Ja takaisinmaksuajasta pitkä.
- Ikkunoiden vaihto kaksilasisista nykyaikaisiin energiaikkunoihin: Vanhat kaksilasiset ikkunat suositellaan vaihtamaan uusiin energiatehokkaampiin ikkunoihin, jos tehdään julkisivukorjauksia. Pelkkä ikkunoiden vaihto erittäin harvoin kannattaa.
- Lämmöntalteenotto: Lämmöntalteenotto kohteissa, joissa on jo koneellinen tulo- ja poistojärjestelmä sekä yli 15 vuotta vanhat laitteet, kannattaa uusia.
- Lämpöpumput: Lämpöpumput ovat suositeltuja yleensäkin vesikiertoisissa kohteissa ja ilmalämpöpumppu suoran sähkölämmityksen kohteissa.
- Rakenteiden tiivistäminen: Maanvaraisen laatan päälle rakennetuissa pientaloissa on suositeltavaa rakennuksesta riippuen tiivistää rakenteita, sillä rakenteessa voi olla rakoja, joista tulee epäpuhtauksia sisäilmaan.
- Lämpökuvaus: Rakennuksen lämpökuvaus on rakenteita rikkomaton menetelmä, jonka avulla voi löytää selviä lämpövuotokohtia, esim. eristämättömät rakenteet, raot rakenteissa, jne.
- Energiahinnan muutokset: Ostoenergian hinnan muutokset tulisi huomioida riskianalyysinä. Lähtökohtaisesti energian hinta nousee pitkällä aikavälillä.
(Lähde: Raksystems)
Energiatodistus uusille rakennuksille on järkevää ja jatkossa tilanteiden muuttuessa voitaisiin käyttää ilmaista kaavaa, jota useimmat osaisivat täyttää ja käyttää ja joita asiantutkijatkin käyttävät tietääkseni.
Ei siis tarvittaisi välttämättä ulkopuolisia asiantuntijoita.
Pakollinen, maksullinen ja jälkeenpäin tehty energiatodistus vanhoille rakennuksille taas kuullostaa hieman samalta kuin energiatodistus vaikkapa vanhalle jääkaapille, kiukaalle, pesukoneelle, leivänpaahtimelle, kaikille jolla sitä ei vielä ole. Mielellään joku toki nekin laskee, kunhan maksat.
Asuinpinta-alaa talossamme (-94) on 100 neliötä. Vuotuiset sähkökulutukset ovat olleet 3550 kw. Talo on suorasähkölämmitteiden ja koneellisella poistolla, jota emme milloinkaan sammuta. Siis hieman samaa kuin ikkuna olisi jatkuvasti auki. Ilmalämpöpumppu löytyy (itse asennettu 420€), jota käytän lämmitykseenkin +10-0 asteessa.
Talon ollessa tätä kokoluokkaa, on sähkölämmitys järkevintä, myös uudisrakennuksissa. Pois jäävät minullekin tarjotut ”tämän ikäisen talon järjestelmien uusinnat”. Siis meillä on mahdollisimman vähän putkia, jotka rikkoutuessaan vaurioittaisivat rakenteita. Nöyränä ovat lähteneet myös aurinkojärjestelmien tarjoajat. Se kannattanee vasta kun rakennuksen irroittaa valtakunnan verkosta, tai sähköauton lataamiseen aurinkoisilla keleillä.
Silloinkaan ei välttämättä ole mielekästä ensin rakentaa uutta kallista kattoa ja sen päälle vielä rumia kennoja, kun tarjolla on näiden yhdistelmiä.
Investointi lämmön talteen ottoon talossamme ei siis kannata.
Jostain ihmeen syystä öljylämmitys katsotaan energiatodistuksessa suopeammaksi tavaksi ja taas ajoneuvoissa toisinpäin.
Sähköni on myös uusiutuvaa, maksan siitä kuitenkin ympäristöveroa.