Kirkkonummelainen kokous- ja kylpylähotelli Långvik vaihtoi öljylämmityksen energiatehokkaaseen lämpöpumppujärjestelmään. Se leikkaa Långvikin CO2-päästöjä noin 50 prosenttia. Energiakustannusten arvioidaan tippuvan 35 prosenttia.

Långvikin kylpylä- ja kokoushotelli sijaitsee Kirkkonummen rauhallisessa merenrantamiljöössä vain puolen tunnin ajomatkan päästä Helsingistä. Långvikissa on 96 huonetta, 27 kokoustilaa, allasosasto ja venesatama. Kahdeksan ilma-vesilämpöpumpun kokonaisuus huolehtii nyt sekä kiinteistön lämmityksestä että lämpimän käyttöveden tuotannosta.

”Teimme Långvikiin täydellisen energiaremontin, joka on sekä liiketalouden että ympäristön kannalta erittäin hyvä ratkaisu”, Långvikin toimitusjohtaja Inka Uusitalo-Raoult sanoo.

”Meillä oli erittäin musta hiilijalanjälki, joka muuttui jos nyt ei valkeaksi, niin vihreäksi kuitenkin. Olen helpottunut, että öljyn polttaminen tällä tontilla loppui. Samalla öljyn hintaan, päästöihin ja veroihin liittyvät riskimme pienenivät.”

Tehoa sadan maalämpöpumpulla lämmitettävän omakotitalon verran

Lämpöä tuotetaan Långvikissä nyt 3 x 275 kW:n tehoisilla Swegonin valmistamilla pumpuilla ja käyttövettä Mitsubishin 5 x 30 kW:n pumpuilla. Järjestelmän yhteenlaskettu teho vastaa noin sadan maalämpöpumpulla lämmitettävän omakotitalon tehoa. Lämpöpumppujen suunnittelusta vastasi LeaseGreen.

Lämpöpumppujen suunnittelusta vastaava tekniikan tohtori Simo Nurmi sanoo, että tämä ratkaisu osoittautui Långvikin elinkaarikustannusten kannalta edullisimmaksi:

”Uusi järjestelmä on meidän tietojemme mukaan suurin Suomessa asennettu tämän lämpöpumpputyypin ratkaisu. Långvikin uudet pumput hyödyntävät käyttöveden tuotannossa hiilidioksidia, jonka avulla käyttöveden lämpötila saadaan nostettua jopa 90 asteeseen. Ilma-vesilämpöpumpuilla toteutetun järjestelmän hinta jää noin puoleen siitä, mitä vastaavan tehoisen maalämpöjärjestelmän rakentaminen olisi vaatinut.”

Järjestelmän suunniteltu maksimiteho voitiin mitoittaa selvästi aiempaa pienemmäksi, koska kiinteistön automaatio hyödyntää lämmöntuotannon ohjauksessa tekoälyavusteista algoritmia. Järjestelmän asentaminen tehtiin pääosin öisin, ja käyttöveden katkokset kestivät pisimmillään 1–1,5 tuntia. Kylpylätoimintaa pyörittävän hotellin vedet eivät saaneet jäähtyä, koska niiden lämmittäminen uudelleen kestäisi todella kauan.

Långvikin energiaremontti toteutettiin kahdessa osassa. Ensimmäisessä vaiheessa uudistettiin kiinteistön automaatio ja ilmanvaihto. Sitä seurasi lämmönlähteen vaihtamiseen liittyvien vaihtoehtojen selvittäminen, teknisten ratkaisujen suunnitteleminen ja hankkeen toteuttaminen.