Olkielementti on nousemassa hirsirakentamisen haastajaksi. Olkielementeistä valmistettu muuttovalmis talomallisto tulee Suomessa myyntiin syyskuussa.

Hirsirakentaminen on yksi tämän hetken kuumimmista rakentamisen trendeistä, mutta hirren heikko energiatehokkuus mietityttää. Maailmalta nousee kuitenkin jo hirrelle uusi haastaja, jonka ekologisuus ja energiatehokkuus on hirttä parempi. Pääosin maatalouden sivutuotteesta valmistetuista elementeistä rakennetaan olkitaloja jo 28 maassa, myös Suomessa.

Kodin voi hirren sijaan rakentaa kaksoispuurunkoisesta olkielementistä. Sen valtteja ovat ekologisuus, nopea rakentaminen, energiatehokkuus, kustannuskilpailukyky sekä terveellisyys. Elementti valmistetaan maatalouden sivutuotteena tulevasta oljesta ja puusta. Koska elementistä jopa yli 90 prosenttia on olkea, sen ympäristövaikutukset ovat pienet.

Olkielementin energiatehokkuus on jopa 2,5-kertainen massiivipuuhun verrattuna. Vaikka kemiallisesti olki vastaakin puuta, sen pillimäinen rakenne tekee siitä paremmin eristävän. Kun olkielementit liittää yhteen, liitospinnoissa on aina olki olkea vasten eikä kylmäsiltoja synny. Muovittomaan ulkorakenteeseen ei muodostu kastepisteitä ja hengittävyys säilyy. Näillä on vaikutusta sisäilman raikkauteen ja terveellisyyteen.

Olkielementti taipuu talomallistoksi

Syyskuun alussa lanseerataan Olkitalo.fi -palvelu, joka tuo ensimmäisenä Suomen markkinoille olkielementeistä valmistetut valmistalomallistot.

Myyntiin tulevassa Model-X -mallistossa on neljä erikokoista vaihtoehtoa, jotka voidaan myös liittää yhteen pari- tai rivitaloiksi. Premium-luokan talomallisto on aluksi saatavissa kolmella eri toimituspaketilla.

Muuttovalmiiseen pakettitoimitukseen sisältyy myös energiapaketti. Talojen energiatehokkuus varmistetaan kuhunkin kohteeseen tehtävällä tekoälypohjaisella energiavirtojen optimoinnilla ja älykotijärjestelmällä. Lisäksi toimitukseen sisältyy samoin kuhunkin kohteeseen räätälöitävät energiaratkaisut.

Palvelu täydentyy jatkossa uusilla talomallistoilla. Palvelun kautta saa myös suunnittelupalveluita oman talon suunnitteluun ja jo suunniteltuihin taloihin tarjous olkielementeistä suunnitellun rungon tilalle.

Lue lisää:

Luomurakentaja luottaa saveen ja olkeen

Ensimmäinen olkitalo rakenteilla Espooseen