Olympiastadionin katsomojen uusien katosten teräsrakenteiden suunnittelu on ollut haastavaa työtä, sillä eri katosten osien välillä on jopa kahdeksan metrin korkeusero. 

Vuonna 2013 käynnistetty Olympiastadionin peruskorjaussuunnittelu ja -toteutus on ollut mittava työ, jossa on herätetty uudelleen henkiin niin teknisesti kuin toiminnallisestikin elinkaarensa päähän ehtinyt stadion. Ulkopuolisen silmin näyttää siltä, ettei mikään ole muuttunut.

Marraskuussa työ palkittiin Vuoden Teräsrakenne -palkinnolla. Voitto meni Olympiastadionille ja nimenomaan sen uusien katosten arkkitehtonisesti ja rakenneteknisesti erinomaiselle toteutukselle. Katosrakenteen muodon ja sirouden ovat mahdollistaneet vaativat hienot teräsrakenteet.

Suunnittelijat ovat sovittaneet yhteen uusia ja jopa 80 vuotta vanhoja rakenteita, joista osa on Museoviraston suojeluksessa. Vanhaa on haluttu säilyttää mahdollisimman paljon.

Työ haastoi 30 asiantuntijaa

Kohteen haastavimpia kohtia ovat nimenomaan olleet katsomojen uusien katosten teräsrakenteiden suunnittelu. Eri katosten osien välillä on jopa kahdeksan metrin korkeusero. Haastavien teräsrakenteiden suunnittelusta ovat vastanneet Swecon asiantuntijat.

”Kohteen rakennesuunnittelu on edellyttänyt piinkovaa yhteistyötä. On valtavan hienoa nähdä, kuinka vuosia sitten aloitetut suunnitelmat ovat tämän loistavan yhteistyön tuloksena muuttuneet todeksi. Tarkasti suunnitellut suuret teräsrakenteet on nostettu katsomoon katoksiksi”, kertoo Swecon teräsrakenteiden asiantuntija Juha Kukkonen.

Vuoden Teräsrakenne -palkinnon valinnan tekee riippumaton palkintolautakunta. Palkinto myönnettiin suunnittelusta katosrakenteen arkkitehtisuunnittelun tehneelle Arkkitehtitoimisto K2S Oy:lle ja vaativat rakenteet suunnitelleelle Swecolle. Lisäksi palkinnon saivat hankkeen tilaaja Stadionsäätiö, rakennuttajatehtävistä vastannut Helsingin kaupungin kaupunkiympäristötoimiala, projektinjohtourakoitsija Skanska sekä katoksen ja julkisivun korotuksen teräsrakenteet asentanut ja osin valmistanut auralainen JPV-Engineering Oy.