Olympiastadionin perusparannus- ja uudistushankkeen työmaa on valittu Vuoden Korjausrakennustyömaaksi. Palkintoraadin mukaan digitaalisten työkalujen käyttö työmaan laadun, työturvallisuuden ja tuottavuuden parantamisessa on Suomessa maailman huippua.

Kilpailun asiantuntijaraati luonnehti Olympiastadionin työmaata suureksi ja vaativaksi uutta ja vanhaa yhdistäväksi peruskorjaus- ja laajennustyömaaksi.

Raati kiinnitti erityistä huomiota Skanskan urkoiman työmaan haastaviin massiivisten betonirakenteiden vahvistustöihin ja tieto- sekä tiedonhallintamallien ja drone-lennokin edistykselliseen käyttämiseen. Tietomallit ja mobiililaitteet ovat työmaalla päivittäisessä käytössä. Muun muassa teräsrakenteiden suunnittelussa, valmistuksessa ja asennuksessa tieto kulkee saumattomasti reaaliajassa elementtivalmistajan, suunnittelijoiden ja työmaan välillä.

Työmaakierroksellaan raati piti esimerkillisinä allianssihankkeista lainattuja hankkeen yhteistoimintaa edistäviä menettelytapoja, kuten avoimuutta ja työskentelyä yhdessä Big Room -tilassa, sekä toisaalta työturvallisuuteen liittyvää välittämisen kulttuuria. Työmaavahvuus on noin 600 henkilöä, jotka tekevät vaativaa työtä uudisrakentamisen, korjaamisen sekä teräs- ja betonirakenteiden parissa. Päivittäin toimijoita on tyypillisesti yli 120 eri yrityksestä, ja työmaalla on työskennellyt yli 30 eri kansalaisuutta.

Uutta tilaa 40 000 neliömetriä

Olympiastadionin perusparannus- ja uudistushanke alkoi vuonna 2016. Sisätilat valmistuvat vuodenvaihteessa 2019–2020 ja kentän pintarakenteet alkukesästä 2020.

Uudistuksen myötä Olympiastadionista tulee nykyajan vaatimukset täyttävä tapahtumakeskus. Uudistetulla Olympiastadionilla arvioidaan vierailevan tulevaisuudessa vuosittain noin miljoona kävijää. Stadionrakennus saa uudistuksen myötä noin 40 000 neliömetriä sisätilaa, josta uudisosan koko on yli 20 000 ja saneerausosan koko lähes 20 000 neliömetriä. Kaiken kaikkiaan hankkeen kokonaispinta-ala on yhteensä noin 90 000 neliömetriä.

Yleisölle, tapahtumajärjestäjille ja kaupunkilaisille rakentuu uusia tiloja muun muassa urheilu-, toimisto- ja logistiikkakäyttöön. Lisäksi katsomot, kenttäalue ja juoksuradat uudistetaan. Suurin osa katsomoista saa yhtenäisen katoksen. Lisäksi katsomoiden alla sijaitsevia kulkureittejä parannetaan ja poistumisteitä lisätään.

Vuoden Korjausrakennustyömaa -palkinto jaettiin voittajille Rakennuslehti Award -tilaisuudessa torstaina 11.10. Helsingin Messukeskuksessa.