Oma pihalampi on monen kotipuutarhurin unelma. Isossa pihalammessa talvehtivat myös kalat. Huolella perustettu lampi on helppohoitoinen.

Pihalampi on monen kotipuutarhurin unelmissa, mutta sen perustamiseen kannattaa paneutua kunnolla – olipa lampi iso tai pieni.

Itse asiassa helppohoitoisimpia ovat isot altaat, joissa vettä on paljon. Kun tekee perustustyöt huolella, säästyy myöhemmin monelta murheelta.

Ideoita pihapuistosta

Loviisalaisen Eija Keckmanin suunnittelemassa ja toteuttamassa monipuolisessa puutarhassa, Eija’s Gardenissa, vesi solisee useammassakin paikassa, mutta erityisen upea on laaja pihalampi puutarhan keskustassa.

Elämyspuutarha perustettiin kaksitoista vuotta sitten aikailematta, mutta huolella ammattilaisten voimin. Puutarhasuunnittelija ja puutarhaterapian asiantuntija Eija Keckman oli Englannissa asuessaan ja työskennellessään jo tutustunut avoimiin puutarhoihin.

”Tuohon aikaan tällä meillä oli vielä harvinaista, että puutarhaa pidettiin auki yleisölle. Olin itse saanut nauttia kokemastani, joten halusin toteuttaa täällä samaa. Tämä puutarha on pitkään kypsyteltyjen ammatillisten unelmieni täyttymys.”

Alusta pitäen oli selvää, että perheen vapaa-ajan torpan kupeeseen, metsän keskelle rakennettavaan puutarhaan tulee vesiaiheita, isoja ja pieniä. Erityisesti viihtyisyyden vuoksi, mutta myös siksi, että puistossa kävijät voivat saada niistä vinkkejä omaan pihaan.

Iso lampi on helppohoitoisin

Karppilammen paikalla oli aikoinaan mannerjään jättämä metsäinen ja kivinen ryteikkö, vaikkei sitä nyt uskoisi. Lampi on noin 26 metriä pitkä ja syvimmältä kohdaltaan 1,6 metriä. Vettä altaaseen mahtuu reilu 180 kuutiota.

Pohjatöihin tarvittiin järeät koneet. Alueelta raivattiin pusikot, kivet ja kannot sekä juurenpätkät pois mahdollisimman tarkkaan. Pohja vuorattiin paksuimmalla saatavilla olevalla maarakennuskankaalla, jotta sen päälle levitetty allaskumi ei rikkoutuisi.

Maarakennuskankaan ja allaskumin väliin levitettiin noin viisi senttiä paksu kerros asennushiekkaa. Allaskumi tilattiin Saksasta, siellä siltä oli saatavissa paksumpaa materiaalia kuin kotimaasta. Kun allaskumi tuli, se oli nostettava konevoimin suoraan paikoilleen, sillä painavaa lastia ei olisi enää voinut siirrellä.

”Allaskumi oli nätisti viikattu kokoon, joten sen levitys sujui loppujen lopuksi yllättävän helposti. Muovia en suosittele pienimpäänkään lampeen, sillä se ei kestä pitkään. Sitä on myös mahdotonta korjata vaurion sattuessa.”

Suurin osa lammen paikalla olleista kivistä oli saatu siirrettyä alta pois, mutta kolmea ”syväjuurisinta” kiveä ei saatu liikahtamaankaan. Toimiva ratkaisu kuitenkin löytyi pohdinnan jälkeen.

Kiviin työstettiin urat, joihin kivien kohdalta rei’itetty allaskumi pingotettiin, ja liitos lämpösaumattiin vedenpitäväksi. Yksi kivistä oli pakko jättää rapaisuuden vuoksi allaskumin alle, mutta siellä se on pysynyt ongelmia aiheuttamatta.

”Moni ihmettelee, kuinka valtavat kivet seisovat lammessa veden ympäröimänä. Alun perin oli selvää, ettei täällä missään kohtaa räjäytetä kiviä, jotka kuuluvat tähän maisemaan. Kivet ovat koko paikan sielu.”

Maisemoi ja suodata

Lampea ympäröi veden pinnan alle jäävä maisemointiaskelma. Sen ansiosta kivet pysyvät lammen reunalla, eivätkä valahda lammen pohjaan.

”Ensinnäkin ilman askelmaa kiviä tarvittaisiin valtava määrä, eivätkä ne edes näkyisi mihinkään. Toisaalta, jos lammen pohja peitettäisiin kivillä, ne saattaisivat rikkoa pohjan. Vahingon sattuessa paikkaaminenkin olisi lähes mahdotonta.”

Eija’s Gardenin pihalampea ympäröivät pyöreämuotoiset seulanpääkivet, joita ei alueelta luonnostaan löydy. Alueen omat kivet ovat niin teräviä, ettei niistä ollut rikkoutumiselle alttiin kumin peitoksi. Paikalle tuotiin 15 kuutiota erikokoisia pyöreitä kiviä suoraan hiekkakuopalta.

”Kiviä nousee maasta ilmaiseksi, mutta en voinut ottaa riskiä ison työn valumisesta hukkaan. Toimitetut kivet olivat tietysti pölyisiä, joten ei auttanut muu kuin pestä ne ennen lampeen laittoa. Jokainen kivi on siis käsin pesty ja paikalleen aseteltu!”

Vesi nostettiin altaaseen läheisestä Kymijoesta. Koska vettä haihtuu koko ajan, sitä myös juoksutetaan lampeen lisää. Samalla veteen saadaan tarpeellista liikettä. Myös suodatinjärjestelmä on välttämätön veden pitämiseksi puhtaana.

Vesi kiertää lammessa ultraviolettivaloputkien läpi ja kolmen eri karkeusasteita suodattavien säiliöiden läpi. Pihasuunnittelija käytti asiantuntijaa suodatuksen suunnittelemisessa. Ensin suodattimia oli vain kaksi, mutta kalojen vuoksi hankittiin yksi lisää.

”Nyt vedenpuhdistus toimii hyvin, mutta ei ole puutarhaa, joka ei mitään hoitoa vaatisi. Lampi pysyy varmimmin kunnossa, kun se on kaikilta osin perustettu huolella. Silti sitä täytyy välillä puhdistaa, kun ympärillä kasvaa puita.”

Kalat viihtyvät lammessa

Kun lampi oli saatu valmiiksi kesäkuussa, heinäkuussa tulivat karpit. 15–25-senttisiä kaloja hankittiin yhteensä parikymmentä. Ne alkoivat lisääntyä jo ensimmäisenä kesänä, ja muutaman vuoden kuluttua lammessa ui yli 200 eri sukupolven karppia.

”Kaloista tuli kesyjä kavereita, ja niihin kiintyi. Suru oli suuri, kun eräänä talvena pumppu meni rikki ja jäässä ollut avanto jäätyi umpeen. Kalat tietysti menehtyivät.”

Jään auki pitävä pumppu on välttämätön kalojen pitämiseksi lammessa talven yli. Se varmistaa, että kaasunvaihto toimii eikä myrkkykaasuja keräydy.

Talven ajan karpit horrostavat altaan pohjan sedimentissä ja heräävät kevääseen, kun veden lämpötila on +7 astetta.

”Hankin uudet kalat, mutta tukkakoskelo söi ne. Oli pakko pitää taukoa muutaman vuoden ajan, mutta nyt karppeja on taas. Asumme täällä nykyisin ympärivuotisesti, joten avantoa voi tarkkailla päivittäin.”

Lampea ympäröivät kiviasetelmat ja hiekkakäytävät, mutta lammen reunoja ei ole tarkoituksella istutettu tukkoon kasveja.

Reunoilla kasvavat kivien väleissä kullerot, keltakurjenmiekat, isosiniheinät, kuunliljat ja poimulehdet. Vähän kauemmas lammesta on perustettu kasviryhmiä, joissa on pikkupuita, pensaita ja perennoja.

”Kauneinta lammessa on kivet. Niitä en väsy katselemaan.”

Artikkeli on julkaistu TM Rakennusmaailmassa 6/20.

 

Eija Keckmanin vinkit piha-altaan rakentamiseen

• Sijoita pihalampi avoimelle paikalle irti puista.
• Lasten ollessa pieniä suosi suljettuja vesiaiheita. Niitä ovat esimerkiksi vettä valuva kivi tai ruukku.
• Tee altaasta mahdollisimman kookas, jolloin siitä tulee helppohoitoinen.
• Muista maisemointiaskel, johon sijoitetaan kivet ja kasvit.
• Jotta kalat viihtyvät altaassa läpi talven, on altaan minimisyvyyden oltava 150 senttiä.
• Tasaa altaan pohja huolella: poista kaikki terävät kivet ja juuret tarkkaan.
• Hanki paksua allaskumia, joka kestää varmimmin.
• Käytä asiantuntijaa veden puhdistusjärjestelmää ja sen mitoituksia suunnitellessasi.

www.eijasgarden.fi