Pientaloteollisuus PTT:n ennuste tämän vuoden omakoti- ja paritalojen rakentamisen aloitusmääräksi on 8 500 kappaletta. Viime vuonna aloituksia kertyi noin 8 000.

PTT:n jäsenyritykset toimittivat Q2:n eli huhti–kesäkuun aikana asiakkailleen 1 009 omakoti- ja paritaloasuntoa (+1,1 %). Vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla (Q1+Q2) kasvua edellisvuoteen oli + 11 %.

Monet epävarmuustekijät, kuten sota Ukrainassa, ovat heikentäneet kuluttajaluottamusta, mutta sitä huolimatta Pientaloteollisuus PTT edelleen ennustaa tälle vuodelle 8 500 omakoti- ja paritaloaloitusta (+6 %).

Viime vuosi oli jo omakoti- ja paritalojen huippuvuosi

PTT:n jäsenyritykset tekivät huhti–kesäkuussa 820 uutta omakoti- ja paritalokauppaa, mikä on 46 % vähemmän kuin edellisvuoden vastaavalla neljänneksellä. PTT huomauttaa, että vertailukohta (Q2 2021) oli myynnillisesti ylivoimaisesti paras vuosineljännes PTT:n tilastointihistoriassa. Vuoden ensimmäisen puoliskon (Q1+Q2) aikana uusia kauppoja tehtiin 1 841, mikä on 29 % vähemmän kuin vuonna 2021, mutta toisaalta 29 % enemmän kuin vuonna 2020.

Tilauskannassa oli kesäkuun lopussa 2 332 omakoti- ja paritaloasuntoa, mikä on 9,9 % vähemmän kuin Q1:n jälkeen. Tilauskanta on edelleen erittäin hyvällä tasolla.

Kuluttajien luottamus heikentynyt

Omakotirakentaminen on sidoksissa kuluttajien luottamukseen. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan, huoli inflaatiosta ja asuntolainojen viitekorkojen noususta ovat todennäköisesti olleet osasyinä siihen, että Tilastokeskuksen kuluttajaluottamusindeksi putosi kesä- ja heinäkuussa mittaushistorian alimmalle tasolle. Asunnonostoaikeet ovat laskeneet hieman alkukesän aikana, mutta niissä on suuria alueellisia eroja. Pienintä lasku on ollut pääkaupunkiseudulla ja Länsi-Suomessa.

PTT:n jäsenyritykset arvioivat markkinatilanteen heikentyvän lähikuukausien aikana (3 kk:n saldoluku -16), mutta loppuvuonna tilanteen odotetaan kääntyvän paremmaksi (6 kk:n saldoluku +16).

Pientaloteollisuus PTT ry:ssä on jäseninä 14 puu-, kivi- ja hirsitalovalmistajaa, joiden yhteenlaskettu osuus talopakettimarkkinoista on noin 60 %.

Lue lisää:

Omakotitalojen kysyntä yllätti kaikki: Miten se vaikuttaa uusiin aloituksiin?

Omakotitalouksien aurinkovoimalat ovat entistä tehokkaampia

Tuleeko timpureista pula omakotitalorakentamisen suosion myötä?

Rakentamisessa eniten ovat kallistuneet puu, teräs ja betonielementit – Katso lista

RM selvitti: Rakennustarvikkeiden hinnat nousseet rajusti – näiden tuotteiden hinta on tuplaantunut