Asumiskustannusten erot kuntien välillä jatkavat kasvua. Lämmityssähkö haukkaa yli puolet asumiskustannuksista.

Omakotiliiton teettämän tutkimuksen mukaan kallein kunta on jälleen Kemiönsaari. Siellä asuminen omakotitalossa maksaa vuodessa lähes 4 900 euroa.

Kemiösaaren jälkeen tulevat Parainen, Sastamala, Leppävirta, Raisio ja Järvenpää. Kalleimpien kuntien kärkikymmenikkö on pysynyt lähes samana kuin viime vuonna. Uusina kuntina kymmenen kalleimman kunnan listalle nousivat Leppävirta, Lieto ja Savonlinna. Maakunnista kallein asua on Pohjois-Savo.

Edullisinta asuminen on Kempelellä, jossa selviää 3 200 eurolla. Edullisimpia kuntia ovat myös Pietarsaari, Kokkola, Kittilä, Seinäjoki ja Keminmaa. Uusina kymmenen halvimman kunnan listalle nousivat Turku, Kerava ja Vantaa. Listalta tippuivat Rauma, Tornio ja Pori.

Sähköyhtiöiden toimet nostaneet kustannuksia

Omakotitaloasujan lasku kasvoi vuodessa keskimäärin 125 euroa, osassa kunnista jopa satoja euroja. Eniten nousua on Sastamalassa, jossa omakotiasuja joutuu pulittamaan asumiskustannuksista lähes 300 euroa enemmän kuin viime vuonna.

Kustannuksia ovat nostaneet erityisesti sähköyhtiöiden tekemät siirtomaksujen korotukset. Kunnissa, joissa asumiskustannusten nousut ovat suurimpia, myös kiinteistöveroa, vesimaksuja tai jätehuollon maksuja on korotettu.

”Asumiskustannusten nousu on saatava kuriin. Kolmessa vuodessa asumiskustannukset ovat nousseet rivakkaa tahtia, keskimäärin 11 prosenttia. Yksittäisiä maksujen korotuksia tehdessä tulee ottaa huomioon myös asumiskustannusten nousun kokonaisvaikutus”, painottaa Omakotiliiton puheenjohtaja Ari Rehnfors.

Lämmityskustannuksissa jopa 800 euron ero

Lämmityssähkö haukkaa yli puolet asumiskustannuksista. Erot kokonaiskustannuksissa johtuvatkin etupäässä sähkölämmityskustannusten eroista.

Kalleimmillaan lämmöstä joutuu maksamaan 2 475 euroa Pohjois-Savon kunnissa Leppävirralla, Iisalmessa, Varkaudessa ja Siilinjärvellä sekä Pieksämäellä. Halvimmalla lämmittäjä pääsee Seinäjoella, jossa lämmitys maksaa vuosittain 1 664 euroa. Eroa kalleimman ja halvimman kunnan välille kertyy siis yli 800 euroa.

Selvityksessä sähkön ostoenergiana on käytetty paikallisen energiayhtiön toistaiseksi voimassa olevaa hintaa, jonka kuluttaja voi halutessaan kilpailuttaa ja hyötyä näin energian hinnasta. Lämmityskustannukset (esimerkkilaskelmassa 14 000 kWh/v) eivät pidä sisällään käyttösähköä (4 000 kWh/v).

Lämmityskustannuksiin sisältyvässä sähkönsiirtomaksussa on suuria paikallisia eroja, ja tätä osuutta asukas ei pysty kilpailuttamaan.

Kallein sähkönsiirtomaksu lämmityksen osalta on Kajaanissa ja Kuhmossa, lähes 977 euroa. Edullisin siirtohinta löytyy Rovaniemeltä, 391 euroa. Siellä hinta on pysynyt samana. Eroa on siis jopa 585 euroa vuodessa.

Myös kiinteistöveron ja vesimaksujen suuruudessa on merkittäviä eroja. Espoossa selvityksen keskimääräisessä 120 m2:n esimerkkiomakotitalossa kiinteistövero on 808 euroa, kun se halvimmillaan Keuruulla ja Kemiönsaarella on 175 euroa − eroa on 633 euroa.

Kalleinta vesi (vesi, jätevesi ja hulevesi) on viime vuoden tapaan Kemiönsaaressa, jossa tyyppiomakotitalossa siihen kuluu 1 369 euroa, kun Kempeleessä vedenkäyttäjä selviää 523 eurolla. Vesimaksut muodostavat noin viidesosan asumiskustannuksista.