Omakotiliitto vertaili omakotitaloasumisen kustannuksia yli sadassa Suomen kunnassa. Vertailu  osoittaa, että asumismenot eriytyvät Suomen kuntien välillä entisestään. Ero on kasvanut peräti 1 500 euroon vuodessa, kun se vielä vuonna 2018 noin tuhat euroa.

Omakotiliitto selvitytti jo kolmatta kertaa kunnallisesti ja alueellisesti päätettäviä omakotitalojen asumismenoja. Mukana oli sata kuntaa.

Kalleinta asuminen on Kemiönsaarella ja huokeinta Kempeleessä. Kemiönsaarelainen perhe maksaa asumisestaan vuodessa runsaat 4 700 euroa, kun perhe Kempeleessä selviää reilulla 3 200 eurolla. Vuoden 2018 tuloksiin verrattuna kuilu on leventynyt: ero oli silloin tuhat euroa, kun eroa on nyt 1 500 euroa.

Keskimäärin omakotiasuminen maksaa lähes 4 000 euroa, kun vuosi sitten selvittiin noin 250 euroa halvemmalla.

Viime vuoden asumismenoiltaan kallein kunta oli Raisio, joka nyt sijoittui kolmanneksi Kemiönsaaren ja Paraisten jälkeen. Neljänneksi kalleinta on asua Järvenpäässä.

Kempeleen lisäksi muita edullisia kuntia ovat Pietarsaari, Keminmaa ja Seinäjoki.

Suurimmat kulut lämmityksestä

Isoin kuluerä asumisessa on lämmitys, ja suurimmat kustannuserot kuntien välillä löytyvät lämmityskuluista. Kalleinta lämmitys on Savossa. Pieksämäellä, Siilinjärvellä, Iisalmessa, Varkaudessa ja Leppävirralla 120 neliön omakotitalon lämmitys kustantaa vuodessa 2 393 euroa. Pietarsaaressa koti lämpeää 1 644 eurolla vuodessa. Eroa kertyy liki 750 euroa.

Omakotitaloliiton mukaan huomionarvoista on, että lämmityskustannukset (14 000 kWh/v) eivät pidä sisällään käyttösähköä (4 000 kWh/v). Selvityksessä käytetty energian hinta on paikallisen energiayhtiön toistaiseksi voimassa oleva hinta, jolloin kotitalous voi kilpailuttamalla hyötyä energian hinnasta.

Suurimmat kustannuserot selittyvät kuitenkin Omakotiliiton mukaan sähkön siirtomaksuilla. Viime vuoden tapaan kallein sähkön siirtomaksu lämmityksen osalta on Kajaanissa, lähes 915 euroa. Samaan summan päädyttin tänä vuonna myös Kuhmossa. Huokein lämmityksen siirtokulu on Rovaniemellä, reilu 391 euroa.

Kalleimmillaan sähkönsiirron perusmaksu on 32 euroa kuukaudessa. Näihin summiin pädyttiin sekä Kajaanissa että Kuhmossa. Edullisin perusmaksu löytyy Tampereelta, 4 euroa kuukaudessa. Kajaanilaisperhe maksaa kiinteästä perusmaksusta vuositasolla noin 340 euroa enemmän tamperelaisperhe.

Merkittäviä eroja löytyy myös kiinteistöverossa ja vesimaksuissa.

Kiinteistöverotuksen alarajoja ei nostettu vuodelle 2018, ja viime syksynä koko kiinteistöverouudistus lykättiin ensi vaalikaudelle. Omakotiliitto kritisoi uudistuksessa kiinteistöverotuksen painopisteen siirtämistä pientaloille. Erot kuntien välillä ovat sen mukaan jo nyt suuret: Espoossa tyyppiomakotitalossa  kiinteistövero on 807 euroa, kun Kemiönsaarella ja Keuruulla se on 174 euroa.